Hil: pogolema pomo{ za Makedonija

"Nato treba da ja zgolemi pomo{ta na makedonskite vlasti vo nivnata borba protiv albanskite teroristi", izjavi porane{niot amerikanski ambasador vo Skopje, Kristofer Hil. Toj gi opravda akciite na makedonskite vlasti, istaknuvaj}i deka teroristite "se la`at ako ja o~ekuvaat istata onaa poddr{ka, koja NATO im ja dade na kosovskite Albanci, za vreme na re`imot na porane{niot jugoslovenski pretsedatel Slobodan Milo{evi}".

Anketa: protiv promena na Ustavot

Na pra{aweto dali se za promena na Ustavot, 83 procenti od ispitanicite Makedonci odgovaraat negativno, dodeka 77 procenti od Albancite smetaat deka tokmu sega treba da se promeni Ustavot, poka`uva nau~noistra`uva~kiot proekt, nasloven kako "Bezbednosnata kultura i vnatre{nata stabilnost na Makedonija". Od Makedoncite-ispitanici, sedum procenti smetaat deka treba da se promeni Ustavot, no ne sega. Ova istra`uvawe e realizirano od Centarot za etni~ki odnosi pri Institutot za sociolo{ki i politi~ko-pravni istra`uvawa.

Stop za finansiraweto na ONA

Me|unarodnata krizna grupa koja pravi analiza na sostojbata na Balkanot po "padot" na Milo{evi} smeta: "... Me|unarodnata zaednica treba da go zabrani finansiraweto na gerilcite vo regionot na Kosovo, da se pogri`i site porane{ni borci na OVK da dobijat vrabotuvawe so {to }e se namali rizikot za nivno vme{uvawe vo konfliktot vo Makedonija".

Badenter vo Skopje?

Robert Badenter ~len na Ustavniot sud vo Francija, kako {to se najavuva, naskoro treba da ja poseti Makedonija, so cel da dade mislewe za na~inot na koj eventualno bi se menuval Ustavot, bidej}i ova pra{awe osobeno se aktuelizira po destabiliziraweto na Makedonija.

Pretsedatelot na Sobranieto na Makedonija, Stojan Andov, demantira{e deka e najavena oficijalna poseta na gospodinot Badenter vo Makedonija.

Makedonija me|u stote najkorumpirani dr`avi

Me|unarodniot monitoring za sostojbata na korupcijata vo svetot, vo Hag ja objavi listata na najkorumpiranite 100 dr`avi vo svetot. Spored istra`uvawata na 17 nezavisni organizacii, najmalku korumpirana zemja e Danska, a poslednoto mesto na crnata lista go zazema Kamerun. Makedonija, Bugarija, Gana, Egipet i Romanija se zemji so pribli`no ist stepen na korupcija i go delat 66. mesto.

Strumi~ki institut vo Univerzitetot

Institutot za ju`ni i zemjodelski kulturi od Strumica koj vr{i nau~no istra`uva~ki, aplikativni, proizvodstveni i drugi dejnosti od oblasta na zemjodelstvoto, pristapi vo sostav na Univerzitetot "Sveti Kiril i Metodij" so status na pridru`na ~lenka. Institutot e dol`en vo rok od {est meseci da gi usoglasi svoite op{ti akti.

Australian Macedonian Times

Vladikata Petar da obezbedi gotovinski sredstva

Kade se sega slepite privrzanici?

Na 11 maj 2001 godina, sudijata Young od Vrhovniot sud na NJV go soslu{a baraweto na MPC "Sv. Petka" i drugite obvineti vo sporot so Vladikata Petar, vo koe se bara pokrivawe na tro{ocite na parnicata {to se vodi od Vladikata Petar protiv crkvata "Sv. Petka" i drugi poedinci.

Do Sudot bea dostaveni dokazi deka sudskiot spor, koj zapo~na vo 1997 godina, ve}e dostigna zna~itelen pari~en iznos i se ~ini deka }e ja ~ini crkvata "Sv. Petka" u{te pove}e. Isto taka, bea podneseni i drugi dokazi koi poka`uvaat deka Vladikata Petar izjavil oti "toj nema pari da gi pla}a tro{ocite i lu|eto }e mora da platat".

Sudijata Young zaklu~i deka dokolku privrzanicite na Vladikata ne istapat so svoja li~na garancija za kompetentnosta na g. Petar za ispla}awe na dolgovite, toga{ }e se donese naredba Vladikata Petar da obezbedi garancija vo forma na gotovinski pari~en depozit ili garancija od banka.

Zaedni{tvo - da, anarhija - ne

Vo poslednite nekolku nedeli kon na{iot nedelnik bea upatuvani kritiki od nekoi privrzanici na Vladikata Petar, kako i od nekoi "zagri`eni patrioti", vo vrska so objaveniot napis "Vladikata Petar faten vo laga", objaven vo na{iot nedelnik na devetti maj ovaa godina.

Za podobro i vistinito informirawe na{iot nedelnik i ponatamu, sakale toa ili ne, }e prodol`i so objavuvawe na vistinata i vestite, koi se tesno povrzani so zaednicata vo Avstralija.

Komentari vo stilot "sega e vojna vo Makedonija i ne ~epkajte go Vladikata" se pogre{ni i poddr`uvaat bezzakonie i anarhija.

Ako nekoja javna li~nost, a Vladikata e tokmu toa, go izjavi toa {to go izjavi, dol`nost, sposobnost i profesionalnost na eden vesnik e da ja proveri vistinata. Toa {to federalniot sudija, ser Lorens Strit, go demantira "na{iot" Vladika, e u{te eden pokazatel za karakterot na Vladikata Petar, koj ne bira vreme za da prodol`i so izmami i manipulacii za koi istiot izgleda nema konkurencija. Na mislewe sme deka tokmu vo ova vreme na tragedii, koi ni se slu~uvaat, treba da go za~uvame zakonot, a ne da se odnesuvame anarhisti~ki i za sekoja gre{ka da barame da ne se zabele`i bidej}i, neli, "sme vo vojna". Pozitivnite izjavi od Vladikata se dobrodojdeni vo na{iot nedelnik, no toa ne zna~i deka sme gi zaboravile i prostile site negovi negativni dejanija protiv Makedoncite vo Avstralija, koi i ponatamu prodol`uvaat.

Zoran Nikolovski