Nov incident na [ara

Vo visokite predeli na [ar Planina na 22 ovoj mesec vo no}nite ~asovi teroristite so minofrla~i gi napadnaa poziciite na bezbednosnite sili na RM. Na provokacijata, `estoko e vozvrateno, izjavi portparolot na MO, \or|i Trendafilov.

Vo incidentot se povredeni osum pripadnici na makedonskite bezbednosnite sili od koi trojca imaat prostrelni rani od granati, a drugite se polesno povredeni.

Makedonskite novinari: nepo`elni

Na 20 maj, na prifatniot punkt me|u Kumanovo i Lipkovo, licata koi se evakuirani bea selektivni kon mediumite i skoro site odbivaa da zboruvaat za makedonskite mediumi, a koga zboruvaat velat deka "ne znaat ni{to".

Raselenite lica od Kumanovsko-lipkovskiot region baraat od novinarite da im gi poka`at paso{ite. Ako paso{ot ne e makedonski, raselenite lica vedna{ odgovaraa na site nivni pra{awa.

Vo odgovorite za stranskite novinari obi~no se veli deka "makedonskata vojska bombardira", deka "e stra{no" i oti "tie sedat po podrumi".

Komandosi vo ARM

Proektot za formirawe na komandosi vo ARM po~na i za nego e anga`iran najvisokiot voen vrv vo Makedonija - pretsedatelot i vrhoven komandant na vooru`enite sili, Boris Trajkovski, i na~alnikot na armiskiot General{tab, Jovan Andrevski.

Pregovorite okolu formiraweto na elitnite edinici se vodat so visoki pretstavnici na amerikanskata armija. Zad proektot celosno }e stoi Armijata na SAD.

Neoficijalno, za po~etok tie nema da bidat obu~uvani vo Makedonija, tuku vo specijalni voeni kampovi i tereni vo Amerika, so koi }e rabotat profesionalci komandosi od SAD, {to zna~i po urnek na amerikanskata voena {kola.

KFOR reguliran

Po dve godini, KFOR dobi status i vleze vo Spogodba so koja se regulira nivniot prestoj vo Makedonija. So Spogodbata se utvrduva deka NATO mo`e da osnova zadninski {tab na KFOR na teritorijata na Republika Makedonija, so cel poddr`uvawe na operacijata vo Kosovo. Spored Spogodbata, KFOR-ovci se dol`ni da gi po~ituvaat zakonite na RM, da ja informiraat Vladata za brojot na personalot koj e stacioniran vo zemjava.

Vmetnato e i pravoto na primarna jurisdikcija, iako s# u{te ne va`i SOFA-dogovorot, so {to Makedonija }e mo`e da gi sudi KFOR-ovci za dela od dr`avna va`nost.

Kumanovo bez voda!?

Stru~wacite od Javnoto komunalno pretprijatie "Vodostopanstvo" od Kumanovo najavija deka poradi prisustvoto na teroristite vo reonot na ve{ta~kite ezera Gla`wa i Lipkovo postoi opasnost gradot da ostane bez voda.

Ekstremistite od 4 maj go kontroliraat terenot okolu ve{ta~kite ezera od kade gradot Kumanovo i negovite 90.000 `iteli se snabduvaat so voda za piewe. Vodovodxiite ne se vo mo`nost da gi otvorat ventilite za protok na voda od ve{ta~koto ezero Gla`wa koja podocna preku sistemot odi vo Lipkovskoto Ezero od kade se regulira dotokot na vodata vo Kumanovo.

Tretiot kanal za nacionalnostite

Do krajot na godinava mo`e da se o~ekuva po~etokot na tretiot radioteleviziski kanal, predviden za programite na jazicite na nacinalnostite.

Za ovoj proekt se obezbedeni 11 milioni gm od sredstvata od proda`bata na Telekomot. Tretiot kanal }e bide namenet samo za programite na jazicite na nacionalnostite, {to zna~i deka vo nego }e se najde prostor i vreme za emituvawe programski sodr`ini za site nacionalnosti i etni~ki grupi vo zemjava.

"Makpetrol" ja tu`i "Okta"

"Makpetrol" pokrena antimonopolska postapka protiv Rafinerijata "Okta", koja e dostavena do Ministerstvoto za ekonomija i treba da bide ispratena i vo Evropskata monopolska uprava. Ovie denovi "Okta" se bori da go zadr`i svoeto ekskluzivno pravo za uvoz na nafteni derivati, {to e vo sprotivnost so potpi{anata Spogodba za asocijacija i stabilizacija me|u Skopje i Brisel. Taa spogodba gi ukinuva kvantitativnite ograni~uvawa za uvoz na stoki od Evropskata unija vo na{ata zemja.

Vladini odluki so konsenzus

"Novata Vlada za politi~ko edinstvo i spas na RM, svoite odluki }e mora da gi donesuva so op{t konsenzus", izjavi vladiniot portparol Milo{oski. Toj veli deka "dokolku za odredeni pova`ni zakonski proekti ne postoi konsenzus me|u ministrite, toga{ najverojatno }e se koristat delovni~kite odredbi, a mo`ebi i }e se odi na poedine~no izjasnuvawe na ministrite vo Vladata".