Po povod teroristi~kite nasilstva vrz makedonskiot narod i negovata dr`ava od strana na albanskite nacionalisti~ki separatisti, Sovetot na Makedonskata Zaednica za Sidnej go upatuva sledniot

Apel za za{tita na makedonskata dr`ava

Osloboduvaweto na Makedonija se krie vo vnatre{nosta. Koj misli inaku da se oslobodi Makedonija, toj se la`e i sebesi i drugite….Nie, znaete koi sme nie: selanite, makedonskoto naselenie, narodot. Nie ne mo`eme da pravime politika, nitu da dozvolime drugi da pravat politika so Makedonija… S# se pravi od narodot…

Goce DEL^EV

Apelirame do makedonskiot narod celosno da si ja prezeme za{titata na makedonskata dr`ava vo lojalni makedonski race. Ne smeeme da im dozvolime na politi~kite voda~i na NATO, Evropskata unija i nivnite ~lenki, so Makedonija da pravat eksperimenti, koi ne se osmeluvaat da gi pravat so me|uetni~kite odnosi vo sopstvenite dr`avi. Mudrosta na re{enijata {to gi nudat ovie stranski politi~ari najdobro se poka`a koga, preku neviden pusto{, od Kosovo, namesto najavenata demokratska i multietni~ka "avtonomna" edinica, napravija rasisti~ka "de fakto" dr`ava koja slu`i kako gnezdo za kriminalot i terorizmot na Balkanot.

So postojanite otstapki pred stranskite pritisoci, ja predavame nezavisnosta i suverenitetot za koi na{iot narod se bori so vekovi.

Vreme e makedonskiot narod da se oslobodi od stravot za mo`nite posledici od neposlu{nost kon diktatite na stranskite politi~ari, koi nikoga{ nema na svoj grb da gi po~uvstvuvaat posledicite od svoite eksperimenti. So pravdata na na{a strana, nema zo{to da se pla{ime.

Apelirame do makedonskite politi~ari, ako ne se sposobni da vodat nezavisna makedonska politika, sovesno da im ja otstapat odgovornosta za za{tita na makedonskite nacionalni interesi na onie Makedonci koi imaat pogolema volja i hrabrost.

Apelirame do makedonskiot narod da vr{i pritisok vrz svoite politi~ki pretstavnici za celosno izolirawe od dr`avnite institucii na nacionalisti~ko-separatisti~kite partii PDP i DPA, za koi e pove}e od jasno deka se ideolo{ki voda~i na krvolo~nite teroristi. U~estvoto na ovie antimakedonski partii vo osnovnite dr`avni institucii im slu`i samo kako prilika za vnatre{no potkopuvawe na edinstvoto i bezbednosta na Republika Makedonija.

Apelirame do makedonskiot narod da ja spre~i politikata na institucionalni etni~ko-jazi~ni paralelki i dodeluvawe pogolema samouprava na albanskoto malcinstvo vo Makedonija. Toa ne e politika na me|uetni~ka tolerancija, so`ivot i integracija, tuku naprotiv, pretstavuva politika na rasna podvoenost i dezintegracija na dr`avata, pa zatoa i ne se primenuva vo posilnite demokratski dr`avi. Takvata politika ne pretstavuva ni{to drugo, osven postepeno sproveduvawe na golemoalbanskiot separatizam i nagraduvawe na teroristi~kite yverstva.

Dodeluvaweto na baranata samouprava e garancija za u{te pogolema represija vrz lojalnoto makedonsko naselenie od strana na golemoalbanskite {ovinisti.

Apelirame do makedonskiot narod da ne dozvoluva nikoj da n# tera da se sramime od faktot deka Makedonija e unitarna nacionalna dr`ava, bidej}i unitarni nacionalni dr`avi se i site ~lenki na NATO i Evropskata unija, koi sakaat Makedonija da ja pretvorat vo multinacionalna federacija.

Me|uetni~kite odnosi vo Republika Makedonija mora da se postavuvaat po primerot na multikulturnata politika vo posilnite nacionalni, demokratski dr`avi, kako {to se Francija, Germanija, Amerika, Avstralija, a ne po primerot na bezuspe{nite multietni~ki federacii, kako {to bea porane{niot Sovetski Sojuz i Jugoslavija.

Apelirame do makedonskite politi~ki voda~i, vo site me|unarodni razgovori za pravata na Albancite vo Makedonija da go pokrenuvaat pra{aweto za Makedoncite pod albanska, bugarska i gr~ka vlast, na koi im se popre~uvaat najosnovnite me|unarodno garantirani ~ove~ki prava, dodeka Albancite vo Makedonija u`ivaat mnogu pogolemi politi~ki prava od me|unarodnite standardi za pravata na malcinstvata.

Od ~lenkite na NATO i na Evropskata unija mora da se bara reciprocitet vo odnos na malcinskite prava, a nivnata protivre~nost i licemernost po ova pra{awe postojano da se razobli~uva vo javnosta.

Apelirame do site Makedonci, svoeto negoduvawe zaradi teroristi~kite yverstva izvr{eni vrz dostojni gra|ani na makedonskata dr`ava da go naso~uvaat kon vistinskite vinovnici - teroristite, separatisti~kite voda~i i nivnite pomagateli, a ne kon nevini gra|ani na Republika Makedonija, nezavisno od etni~kata ili verska pripadnost. Ako dozvolime aktuelnata kriza vo Makedonija da prerasne vo op{ta me|uetni~ka omraza i rasisti~ki sudiri, samo }e im pomogneme na separatistite vo uni{tuvaweto na pravednosta i edinstvoto na na{ata dr`ava.

Igor Avramovski ALEKSANDROV,

Pretsedava~

e-po{ta: avram@mail2me.com.au


Koj (}e) ja deli Makedonija, gospodine Crvenkovski?

(Otvoreno pismo do liderot na SDSM, Branko Crvenkovski)

Ve gledam denovive, "kako pijan za plot" ste zapnale preku pravewe na nekakva si golema ili {iroka vladina koalicija povtorno da se dograbite do vlasta i prosto ne mo`at da se na~udam. Uspeavte vo toa, pa se pra{uvam: Dali e toa onoj istiot Branko Crvenkovski koj do pred nekoe vreme vo aktuelnite nositeli na vlasta gleda{e crni du{mani. Dali e toa istiot Crvenkovski koj zaedno so svoite sopartijci od SDSM i "trabantite" od tipot na Go{ev, Penov, Marjanovi}... vo Georgievski i Xaferi prepozna "dela~i na Makedonija" koi dr`avata ve}e ja prekroile do Grup~in i otade Grup~in?

No, kako {to na{iot napaten narod rekol "sekoe ~udo za tri dena", Va{eto lelekawe za dr`avata (~itaj vlasta) moram da priznam trae{e malku podolgo, no sepak maskite padnaa. Go gledame va{eto drugo lice. Ja gledame va{ata bolest za vlast.

Ako ne me la`at o~ite i umot, Makedonija ne e s# u{te podelena. Ni{to od Va{ite prikaski za Grup~in. Namesto toa, se slu~i Georgievski i Xaferi da se skaraat tokmu okolu bitnite dr`avni interesi. Georgievski jasno i nedvosmisleno re~e: nema razgovori za menuvawe na Ustavot i dvojazi~nost. I pak sega se pra{uvam: Koj e toj koj }e ja deli Makedonija?

Ako se znae deka vie i Va{iot SDSM bevte i ostanavte "zaedno" so PDP, deka zaedni~ki kovavte planovi za ru{ewe na Vladata na Qub~o Georgievski, iako vo toa ne bi sakal da veruvam, moram javno da ve pra{am: dali gospodine Branko Crvenkovski Vie i gospodinot Imer Imeri go dogovorivte dejstvuvaweto na albanskite teroristi na na{a teritorija? Dali e toa planot "[" za ru{ewe na vlasta, odnosno va{e vleguvawe vo nea?

Kone~no, dokolku sakame da rezonirame vo Va{ stil, rabotite bi mo`ele i vaka da gi postavime. SDSM i PDP bea koalicioni partneri vo dva premierski mandata na Branko Crvenkovski. Sorabotkata prodol`i koga ovie dve partii se vo opozicija. SDSM (so svoite koalicioni partneri) i PDP se grupiraa za ru{ewe na aktuelnata vlast. SDSM ne saka da vleze vo vlada bez PDP.

No, {to prave{e za seto ova vreme partijata na Imeri? Pri ubistvoto na policajcite kaj Ara~inovo, Ismet Ramadani, Naser Ziberi i drugite drugari na Branko, zastanaa vo odbrana na ubijcite na na{ite bezbednosni sili. Za niv sekoga{ va`i devizata "Albancite ubivaat, ama ne se vinovni". Naser Ziberi odbele`uvaweto na makedonsko-jugoslovenskata granica vo delot me|u Kosovo i Makedonija go nare~e pu~isti~ki ~in. Vo isto vreme teroristite koi pravat masakri gi gleda kako vostanici. PDP, odnosno negovite pratenici Aliti i Ziberi, imaat postojana komunikacija so albanskite teroristi, {to mo`e da se protolkuva deka se glavni ideolozi na albanskiot terorizam. I taka natamu. I sega Branko }e mi ti pravel {iroka koalicija, vo koja pokraj aktuelnite vladeja~ki partii, mora da ima mesto za PDP. Zna~i, vlada so teroristi. Prosto ~ovek da ne poveruva.

Vo podobro razvienite demokratski zemji, koga edna politika kako va{ata (pred tri godini) }e do`ivee krah, normalno e da se napravat koreniti promeni vo partijata koja e nositel na vlasta. No, toa o~igledno ne va`i i za SDSM. Isti lu|e, isti faci, isti idei. Onie koi go sozdadoa i uni{tija TAT, vo ~ij mandat se slu~i atentat vrz pretsedatelot na Dr`avata, vo ~ie vladeewe ima{e mnogu pove}e aferi otkolku sega, sega }e ja spasuvaat Makedonija. Ma{ala!

Ovoj napaten makedonski narod, i pokraj va{ite obidi za sozdavawe praznina vo glavite na gra|anite, znae sepak da rezonira. Veruvam }e znae da prodre vo va{ite valkani nameri za uni{tuvawe na dr`avata. Najposle }e znae da zaklu~i: deka Branko Crvenkovski e prevrtliv ~ovek i pred s# golem licemer, deka naj~esto edno misli, drugo zboruva i treto pravi.

Gospod da n# ~uva od patrioti kako Branko Crvenkovski.

Lazo Ristevski


Poddr{ka od koja glava boli

Od kade tolku stapisanost, strav od toa Zapad, Solana, Robertson novinarite i politi~arite da ne gi "iznenadat" so "nezgodni" pra{awa kako {to se:

- Zo{to sekoga{ po nivno doa|awe ili donesuvawe na nekoj dokument vo Brisel ili Strazbur, teroristite vedna{ prezemaat nekoi akcii, ubivaat, teroriziraat?

- Zo{to Zapad pritiska da se formrira vlada za vo Parlamentot da ja snema opozicijata? Vo koja dr`ava vo EU e primenet ovoj urnek?

- Kakva e taa demokratija vo koja liderite na edno malcinstvo od 23 otsto baraat da im se ispolnat site `elbi, a na {teta na 77 otsto od gra|anite od koj se bara toa da go aminuva? Znam deka ova go ima vo Centralna Afrika, pa EU saka da go primeni i vo Makedonija.

Zamislete akcioner so 23 otsto kapital da zeme avtomatska pu{ka i da go prezeme upravuva~kiot paket od tie {to imaat 77 otsto akcii.

- Popisot e odlo`en pod pritisok na teroristite, a verojatno }e se realizira na "kukovo leto", ili toga{ koga ONA }e go organizira.

- "Poddr{kata" na Republikata Makedonija ve}e desetina godini e prikaska za deca. Od vakva poddr{ka glavata boli.

- Ako albanskoto malcinstvo gi u`iva najvisokite etni~ki prava, privilegii i tolerancija na nelojalnost, zo{to toga{ najkusi mo`ni rokovi za pregovori, {to e najdirektna poddr{ka na teroristite za nivnite barawa 100 otsto se poklopuvaat so barawata na PDP i DPA?

- Ako imame iskrena poddr{ka, zo{to toga{ vo Tetovo razgovori vo ~etiri o~i, se razbira samo so PDP, DPA, a nikako so Makedoncite? Za Zapad imalo sekoga{ dve strani, a ne edna gra|anska unitarna dr`ava.

- Ako se saka da & se pomogne na Makedonija, zo{to toga{ sektorot Pre{evo - Bujanovac, Medve|e ne se otstapuva na Jugoslovenskata armija za da se prese~e prefrluvaweto na teroristite.

Osven verbalna voop{tena poddr{ka, s# drugo zboruva za ne{to drugo. Za da bide KFOR ostaven na raat vo Kosovo, teroristite se propu{taat vo Makedonija i Ju`na Srbija.

Vojdan Tinevski, Skopje


Makedonskiot sram vo Strazbur

Bra}a i sestri Makedonci,

Se javuvame so golem revolt i bes vo du{ata. Povodot na ova javuvawe e yverskoto i podmolno masakrirawe na osumtemina makedonski ~eda od strana na balisti~ko-teroristi~kite formacii na albanskoto malcinstvo. Izrazuvame so~uvstvo na semejstvata na zaginatite i neka im e ve~na slava, so nade` deka nema da ni se slu~i u{te edna{ vakov nemil nastan. Isto taka, iska`uvame razo~aruvawe od nesposobnosta na na{ite makedonski prestavnici vo Sovetot na Evropa koi ne uspeaja da gi odbranat stavovite na Makedoncite vo Strazbur, po predlog nacrt-dokumentot za objektivnosta na krizata i korenite na incidentite koi ni se slu~ija so pomo{ na Albancite nadvor od Makedonija. Eden edinstven prestavnik od albanskoto malcinstvo vo Strazbur uspea da nametne svoi amandmani i so toa da ja zape~ati sudbinata na Makedonija, kako dr`ava so multietni~ki karakter, so Ustav koj ne odgovara na albanskoto malcinstvo i od svoite bra}a teroristi da napravi osvojuva~i i pobednici. Ona {to ne im uspea na balistite od Tanu{evci, Kaleto, Tearce i drugi mesta, mu uspea na Azis Polo`ani preku svoite evropski narkozavisnici i albanofobi, so donesuvawe rezolucijata vo "Sovetot na Evropa", na makedonski ka`ano "Sovet za albanska bezbednost na Balkanot". Nikoj ne ni e kriv koga po soveti ne pretstavuvaat Makedonci koi nemaat hrabrost da istraat vo svoite stavovi.

Gospoda Gligorovski i Popovski, najdobro }e bide da ne se pojavuvate pove}e nikade, samo {teta ni nanesuvate, na site koi sme zasegnati za opstanokot na Makedonija. Golema "blagodarnost" do evropskite prekrojuva~i na Balkanot za pomo{ta koja bezrezervno ja davaat vo formirawe na novata korupcisko-mafija{ka vlada, so koja }e si igraat {ah, koga }e posakaat mo`at da gi matiraat. Poseben apel do s# u{te ~esnite Makedonci koi se iskreno zagri`eni za Makedonija, da ne se predavaat, da istraat vo site vidovi borbi protiv Makedonija, da uspeat da gi konsolidiraat stavovite i bezrezervno da im se sprotivstavat na site onie koi & mislat zlo na Makedonija. So ova sakame da gi ohrabrime politi~kite lideri da istraat, zatoa {to e blizu denot na vistinata. Ova se odnesuva na liderot na MAAK-Konzervativna, g. Stra{o Angelovski i liderot na DPM, g. Tomislav Stojanovski-Bombaj. Gospoda lideri, ja imate na{ata celosna poddr{ka i vi stoime na raspolagawe vo site oblici na sorabotka. Ja izrazuvame na{ata poddr{ka za najaveniot protest organiziran od strana na MAAK-Konzervativna. Makedonci, obedinete se, i osvestete se. Inaku drugite }e ve osvestat.

Makedonija e ve~na.

TMORO