Salata od oriz

Potrebno:

- 100 gr. oriz;

- 1 glavica kromid;

- 1 la`i~ka senf;

- 2 la`ici maslo;

- sol;

- crn piper;

- vareno meso od supa;

- kiseli krastavi~ki (mo`e i kiseli piperki);

- nekolku listovi zelena salata;

- maslinki.

Podgotvuvawe:

Orizot se obaruva vo posolena voda i se cedi. Se dodava sitno ise~kaniot kisel zelen~uk, meso ise~eno na kocki, maslo, sol, crn piper. Dokolku ne e dovolno kiselo, se dodava sok od limon. Se slu`i izladena, so listovi od zelena salata.


Gula{-~orba

Potrebno:

- 1/2 kg. tele{ko meso;

- 1 glavica kromid;

- 2 kompira;

- 1 filxan testenini za supa;

- sol;

- crn piper, crven piper;

- 2 la`ici pavlaka;

- maslo.

Podgotvuvawe:

Se~enoto meso, kromidot i morkovite ise~eni na kocki se propr`uvaat vo maslo, a potoa se dinsta so dodavawe voda. Koga mesoto }e omekne, se dodava crven piper, se tura voda i se vari na tivok ogan. Pred kraj se dodava ise~eniot kompir i testoto, se posoluva i se dodava crven piper. Koga kompirite }e se svarat, ~orbata e gotova. Pred slu`ewe na ~orbata & se dodava pavlaka.


Kapama od mlad kromid

Potrebno:

- 500 gr. mlad kromid sose percata;

- 500 gr. kompiri;

- 80 gr. maslo;

- vrzalka magdonos;

- 1 la`ica bra{no;

- pire od domati;

- nane;

- sol;

- crven piper.

Podgotvuvawe:

Kromidot se ~isti, se mie i se se~e na par~iwa. Kompirite se lupat i se se~at na trkalca. Vo tenxere se redi naizmeni~no kromid, kompiri i sekoj red se posoluva so sitno ise~kan magdonos i nane. Vrz seto toa se stava maslo izme{ano so pire od domati i ~a{a voda. Tenxereto se pokriva i jadeweto se vari na tivok ogan dodeka ne omeknat sostojkite. Na kraj se dodava bra{no izme{ano so malku voda dodeka te~nosta ne izvrie.

A.P.