Mirno na granicata so Albanija

Albanskata agencija ATA, povikuvaj}i se na policiski izvori, javi deka sostojbata na albansko-makedonskata granicata kaj podra~jeto na Kuks i ponatamu e mirna i deka vo poslednite denovi ne e zabele`an nikakov incident ili obidi za ilegalno preminuvawe na granicata.

Spored Arben Ke{i, na~alnik na policiskiot komesarijat na Kuks, se odvivaat redovni aktivnosti i zajaknati patroli, no nema zasiluvawe na armiskite sili. Zajaknuvawe na kontrolata ima i vo podra~jeto na Pogradec, so cel da se onevozmo`at ilegalni preminuvawa i drugi incidenti.

Nema bugarski platenici vo ARM!

Makedonskata informativna agencija prenesuva deka bugarskoto Ministerstvo za nadvore{ni raboti gi demantira{e site {pekulacii vo vrska so prisustvoto na bugarski platenici vo Armijata na Republika Makedonija.

Spored bugarskite mediumi, koi citiraa eden od komandantite na t.n. ONA - Hoxa, toj izjavil deka negovite lu|e dr`at vo zalo`ni{tvo trojca zarobenici, me|u koi i eden bugarski platenik.

Poternica po Fejziu

Na sedmi maj, tetovskiot javen obvinitel raspi{a poternica za Miljaim Fejziu, pretsedatel na Senatot na t.n. tetovski univerzitet i prv ~ovek na Demokratskiot forum.

Fejziu ne se pojavi na sudskiot proces protiv nego poradi povikuvawe na urivawe na ustavniot poredok na Makedonija. Od druga strana pak, nego go bara policijata poradi prekr{uvawe na Ustavot i nepojavuvawe pred sudot. Fejziu be{e eden od organizatorite na mitingot vo Tetovo kade povikuva{e na rasna omraza i urivawe na makeodnskiot dr`aven sistem, upatuvaj}i poddr{ka na albanskite teroristi.

Plati, pa begaj!

"Frans pres" objavi reporta`a za trojca begalci od Kumanovsko, koi uspeale da se izvle~at od teroristite. Edniot od niv - Sveto, istaknuva: "Albanskite snajperisti pukaat na s# `ivo i divo, dve ku}i se vo plamen. Tatko mi, majka mi, re~isi celoto moe semejstvo ostana tamu koga teroristite po~naa da pukaat". Petrit so `enata i pette deca pobegnal od selo Orizare vo Kumanovo: "Be{e stra{no, imavme golema sre}a zdravi da se izvle~eme. Na albanskite buntovnici im dadovme mnogu pari. Ako saka{ da pobegne{, mora{ da plati{, pari ili nakit. Toa e edinstvenata mo`nost".

Spored 28-godi{niot Albanec Faton, buntovnicite ve}e eden mesec tajno doa|aat od Kosovo. "Najprvin mislevme deka nema da ni napravat ni{to, no potoa se slu~ija stra{ni raboti. Eden ~ovek be{e te{ko pretepan. Tri dena bev skrien vo mojata vizba bez hrana, so samo malku voda. Na buntovnicite im plativ 12.000 marki i malku zlato, za da me pu{tat mene, `enata i decata da pobegneme".

Albanci proterani od Grcija

Minatata nedela, preku preminot Kakavija na gr~ko-albanskata granica, gr~kata policija proterala nad 500 albanski emigranti, javi Radio Tirana. Stanuva zbor za lica na koi rokot za prestoj vo zemjata im e izminat, ili lica ~ij status ne e legaliziran, a imale podneseno dokumenti za toa.

Istiot izvor tvrdi deka proteranite lica ne se fizi~ki maltretirani. Inaku, vo periodot januari-april ovaa godina, preku ovoj premin bile proterani nad 30 iljadi albanski emigranti.

Ruska poddr{ka za Makedonija

Aleksandar Jakovenko, portparol na Ministerstvoto za nadvore{ni raboti na Rusija, izjavi deka "Rusija pozitivno gleda na natamo{nite kontakti me|u Skopje i Belgrad, {to se naso~eni kon suzbivawe na terorizmot".

Spored nego, Rusija e zagri`ena za razvojot na situacijata vo Makedonija. "Teroristite vsu{nost se obiduvaat vo Makedonija da predizvikaat vooru`eni sudiri od golemi razmeri i razvojot na nastanite da go naso~at kon kosovskoto scenario", re~e Jakovenko i naglasi deka napadite na teroristite ne smeat da ostanat bez odgovor na makedonskite vlasti, no isto taka nitu bez adekvatni reakcii od strana na me|unarodnata zaednica.

Albanski ribokradci

Pove}e albanski ribari, so zabraneta oprema, sekojdnevno lovat okolu 200 kilogrami riba, procenuvaat vo ribnoto stopanstvo "Ohridska pastrmka". Ribokradcite od Albanija ja {vercuvaat pastrmkata i ja prodavaat vo Makedonija po cena od 600 denari za kilogram. Za da ja za~uva pastrmkata od istrebuvawe, stopanstvoto samo godinava omrestilo okolu osum milioni ribi.

Albanskite ribari lovat i za vreme na najstrogite zabrani, vo periodot pome|u 20 dekemvri i 20 januari.

Ribo~uvarite od stopanstvoto, na makedonska strana od Ezeroto, godinava fatile dvaesetina lica {to nedozvoleno lovele riba so mre`i i zaplenile golemo koli~estvo ribolovna oprema, {to ja postavile nesovesni ribari na Ezeroto.

Dobrovolen prilog za ARM!

Na site doma{ni uvoznici i izvoznici, kako i {pediteri, ~ii kamioni ja preminuvaat makedonsko-gr~kata granica, im se prepora~uva del od prehranbenite proizvodi da istovarat za potrebite na ARM! Porakata diskretno im ja prenesuvaat carinicite, i toa pred sekoe pristignuvawe na kamionot za carinewe so napomena: dokolku sakaat.

Najgolemiot broj trgovci i {pediteri, bez komentar, od kamionite istovaruvaat gajba-dve pile{ki kopani, nekoja vre}a zelka ili bra{no ili nekoi drugi prehranbeni proizvodi {to se vnesuvaat ili iznesuvaat od zemjava. Koli~estvoto za vakvata nenadejno vovedena dava~ka na granicata ne e odredeno i e po sloboden izbor na uvoznikot.