Za eden "volk" 200.000 gm nagrada!

Takanare~enata ONA dava nagrada od 200.000 germanski marki za sekoj {to }e fati `iv "volk" - pripadnik na elitnata specijalna edinica na ARM i }e go donese kaj paravojskata, tvrdat nekolku bitolski policajci, koi denovive se vratija od [ar Planina.

Policajcite, na sedmi maj prisustvuvaa na panihidata za ~etvoricata pripadnici na SVR-Bitola {to zaginaa na [ar Planina. Na panihidata bea i trojcata policajci {to raneti uspeaja da se izvle~at od zasedata na albanskite teroristi, na 28 april kaj tetovskoto selo Vejce.

Sealbanski ekstremen nacionalizam

Kiro Gligorov, porane{en pretsedatel na Republika Makedonija, na petti maj ovaa godina u~estvuva{e na me|unarodna konferencija vo Padova, Italija na tema "Dizajniraj}i ja Evropa - Balkanot me|u integracija i dezintegracija".

Vo svoeto obra}awe, Kiro Gligorov me|u drugoto istakna: Najnovite slu~uvawa vo Makedonija se delumno avtohtoni (radikalizacija na barawata na makedonskite gra|ani od albansko etni~ko poteklo, slabosti vo vladinata koalicija, tolerirawe na kriminalni aktivnosti itn.), a delumno se uvezeni od Kosovo i Albanija, kako izraz na sealbanskiot ekstremen nacionalizam. Gledano nanazad, verojatno e propu{tena mo`nosta na Balkanot pove}e da se dejstvuva preventivno kako vo po~etnata faza na jugoslovenskata kriza (pozitivni iskustva so UNPREDEP), taka i podocna.

Otkup na hoteli po nominalna vrednost

Konzorcium od pove}e stranski firmi so dominanten germanski kapital i golemo iskustvo od hotelierskiot biznis do po~etokot na turisti~kata sezona planira da otkupi 100 otsto od kapitalot na atraktivnite ohridski hoteli "Ineks Gorica", restoranot i hotelot "Park", kako i avtokampot "Gradi{te".

Stranskite investitori ponudile izgradba na novi i osovremenuvawe na postojnite kapaciteti na ovoj del od ohridskata riviera, so {to za tripati bi se zgolemil brojot na vrabotenite.

Vrabotenite vo AD "Ineks Gorica" velat deka proda`bata }e se ostvari samo ako stranskite partneri se soglasat da go otkupat kapitalot na hotelskite objekti po nivnata nominalna vrednost.

Inflacija?!

Pri~ina za zgolemuvaweto na kursot na denarot, spored Narodna banka na Makedonija, se aktuelnite slu~uvawa vo zemjava i {pekulaciite na privatnite menuva~nici. Vo delovnite banki velat deka pobaruva~kata e pogolema od ponudata, a na devizniot pazar izminatite denovi markata se kupuva{e za 32,50 denari i toa samo za pravni lica. Delovnite banki velat deka dokolku NBM itno ne napravi direktna intervencija na devizniot pazar i ne pu{ti dopolnitelno koli~estvo marki, treba da se o~ekuva inflacija.

Vo NBM velat deka nema potreba za panika, bidej}i deviznite rezervi dozvoluvaat intervencija na devizniot pazar, dokolku e potrebno, za da se odr`i stabilnosta na denarot.

Intenzivni istra`uva~ki aktivnosti

Makedonskiot centar za karpesta umetnost od 10 maj ovaa godina zapo~nuva so intenzivni istra`uva~ki aktivnosti vo oblasta na karpestata umetnost, koi }e traat s# do zavr{uvawe na proektot. Najdeniot materijal }e bide prezentiran za vreme na Svetskiot kongres za karpesta umetnost od 14 do 21 juli 2002 godina, koj }e se odr`i na Univerzitetot "Sv. Kiril i Metodij" vo Skopje.

Od Centarot za karpesta umetnost o~ekuvaat da bidat otkrieni eden milion karpesti graviri {to bi zna~elo deka Makedonija zasekoga{ }e bide zabele`ana kako glaven centar na svetskata kultura i pismenost.


Godi{nina od smrtta na Del~ev

Poklonenie pred velikanot

Po povod 98-godi{ninata od smrtta na makedonskiot revolucioner Goce Del~ev, buketi sve`o cve}e na negoviot grob vo crkvata "Sveti Spas" vo Skopje polo`ija pove}e delegacii. Me|u niv bea: Dr`avnata delegacija predvodena od ministerkata za kultura na Republika Makedonija, Ganka Samoilovska - Cvetanova, delegacii na Armijata na Republika Makedonija, na Sobranieto, na Manifestacijata "Gocevi Denovi", na Sojuzot na Borcite, na Sovetot na gradot Skopje, pretstavnici na politi~kite partii, kako i drugi organizacii.

Pred grobot na ideologot na makedonskoto osloboditelno dvi`ewe govor odr`a Mitropolitot polo{ko-kumanovski gospodin Kiril.

@.M.


Vo kumanovskoto selo Slup~ane

@itelite ne sakaat da si odat!

Po barawe na makedonskite vlasti, pretstavnici na Me|unarodniot crven krst na tri pati vlegoa vo selata vo Kumanovsko koi teroristite gi osvoija.

Spored tvrdewata na Frank [tamp, {ef na misijata na Me|unarodniiot komitet na crveniot krst vo Makedonija, civilite bile smesteni vo podrumi, a nivnata sostojba bila traumati~na. Gospodin [tamp istakna deka naselenieto ne go odbralo nivniot na~in za evakuacija od seloto, a edna od glavnite pri~ini mora da se bara vo stravot od bezbednosnite sili i nivnoto odnesuvawe i od toa {to ne sakaat da bidat odvoeni od svoite semejstva. Sepak, {efot na misijata na Me|unarodniot komitet na crveniot krst vo Makedonija konstatira deka tie nemale mo`nost da zabele`at konkretni dokazi deka naselenieto bilo fizi~ki spre~eno da izleze od svoeto selo Slup~ane.

K.S.