Takanare~enata ONA se {eta vo severniot grani~en pojas

TERORISTI^KI KARVANI NIZ [ARA

Pi{uva: Kokan STOJ^EV

  • Ruskata novinska agencija "Ria novosti", povikuvaj}i se na izvori od Skopje, tvrdi deka albanskite teroristi postojano se ~ekor napred pred bezbednosnite sili. Teroristite ja znaat sekoja nivna planirana akcija
  • Denes, tokmu kulturnite vrednosti (razliki) vo Republika Makedonija se korodirani. Tie se na meta na raznorazni kriminalci, na popatni i nenasitni politi~ari i na voeni profiteri, koi vo posledno vreme se zdru`ija so "orlite -grablivci", so cel so iskrivokol~eni idei da napravat 'r{um vo umot
  • Teroristite do{le od Kosovo i se dvi`ele vo pravec na mesnosta Plo~e, odnosno Ku~ibaba. I namesto da se simnat kon seloto Vejce, koe go kontroliraat bebzbednosnite sili na RM, preku planinskite srtovi i mesnosta Dupin Kamen, za koe se zboruva deka ima podzemni pe{teri, teroristite do{le do kobnoto mesto Brezovica

Na zapad ni{to novo", a "boga mi" i na Zapaden Balkan - vo Makedonija ni{to novo. Republika Makedonija, kolevkata na civilizacijata i na mirot i na so`itelstvoto, e na rabot na gra|anska i me|unacionalna vojna. I pred sto i pove}e godini se sudruvaa nacii i nivnite interesi, se kopaa rovovi i ginea lu|e, isto kako da sakate da uni{tite stotina staorci {to vi go nagrizuvaat semejniot mir i ku}ata. Od tie primeri, nikoj ne izvle~e pouka. Nitu starata dama Evropa, nitu SAD, nitu OON, a najmalku balkanskite plemiwa, koi gi krasi dlaboka kulturna tradicija, {to se meri so oki zlato.

Denes, tokmu kulturnite vrednosti (razliki) se korodirani. Tie se na meta na raznorazni kriminalci, na popatni i nenasitni politi~ari i na voeni profiteri, koi vo posledno vreme se zdru`ija so "orlite -grablivci", so cel so iskrivokol~eni idei da napravat 'r{um vo umot. Kolektivnite nacionalni umovi se na rabot na ludosta oti dosega, nitu vo eden mig ne se pronajde eden hrabar intelektualec ili politi~ar, koj vo stilot na ricarite, javno }e ka`e deka razumot se nao|a pred propast. Ova e fakt, bidej}i vo momentov nie ne treba da se "ispokoleme" onaka kako {to toa im go pravime na koko{kite.

Za razlika od ovoj ~in koj go pravime so "usul", so razum, po voljata na gladniot stomak, denovive sme svedoci na grozomorni slu~ki i nastani. Vrz telata na osumtemina pripadnici na bezbednosnite sili na Republika Makedonija se iz`ivuvaa umobolni lica, ~ii zakrvaveni race ne mo`at da se "izmijat" nitu so edna "Alahova utrinska molitva", a kamoli so temjanot na Gospoda. Bogot e eden i edinstven, i za muslimanite i za hristijanite - za site religiski grupi i konfesii vo Republika Makedonija.

MNOGU DILEMI ZA MASAKROT

Spored na{i soznanija, terenot odnosno mestoto Breza(ovica) kade {to se slu~i grozmorniot masakr vrz telata na zaginatite ili vo momentot na dejstvieto mo`ebi (ranetite) pripadnici na bezbednosnite sili na Republika Makedonija, vo 90 procenti se livadi. [uma ima samo na ivicite i na me|ite - veli na{ot izvor, koj na [ara ja poznava sekoja nejzina peda. Toj pretpostavuva deka teroristite do{le od Kosovo i se dvi`ele vo pravec na mesnosta Plo~e, odnosno Ku~ibaba. I namesto da se simnat kon seloto Vejce, koe go kontroliraat bezbednosnite sili na RM, preku planinskite srtovi i mesnosta Dupin Kamen, za koe se zboruva deka ima podzemni pe{teri, teroristite do{le do kobnoto mesto Brezovica. Se pretpostavuva deka edna druga grupa do{la od strana na poznatiot planinski premin kaj Karanikoli~kite ezera, koj tetov~ani go vikaat Karanikoli~ka {ija.

Inaku, livadite se protegaat nad seloto Selce, teroristi~ko upori{te koe be{e is~isteno vedna{ vo akcijata na bezbednosnite sili za neutralizirawe na opasnosta vrz gradot Tetovo. Vo ovaa kombinirana akcija na specijalnite sili na makedonskata policija i Armijata, koja trae{e nekolku dena, za prv pat bea upotrebeni tenkovite T-55 i pristignatite "Lete~ki tenkovi - helikopteri" "Mi -24" (NATO - {ifra HIND)- kupeni od Ukraina. Vo ovaa akcija bea ras~isteni i teroristi~kite upori{ta na tetovskoto Kale, vo selata Lavce i Germo, a podocna dejstvijata se naso~ija kon visokoto planinsko selo Vejce. Toga{ najvisokite policiski i armiski funkcioneri velea deka se razbieni teroristi~kite grupi i deka tie preku preminot Kobilica begaat kon Kosovo. Istite "funcioneri" izjavuvaa deka terenot se ~isti od mini, a pritoa se zapleneti golemi koli~estva oru`je, koe ne mo`elo da se sobere vo pet kamioni. No, i pokraj optimisti~kite najavi za razbivawe na teroristi~kite bandi, sepak razuznuva~kite informacii govorea deka tie gi konsolidiraat redovite i deka seriozno se podgotvuvaat za novi ekstremisti~ki akcii na teritorijata na Republika Makedonija. Toa i se potvrdi so nivnata akcija, odnosno klasi~na voena zaseda, koja se slu~i me|u selata Selce i Vejce, no za `al se pretvori vo neviden masakr.

Akcijata e prezemena so cel prvin da se predizvika bes i omraza kon Albancite vo Makedonija, a potoa tenzija odnosno dovolno negativna energija koja{to kaj Makedoncite }e pottikne (reakcija) gra|anska i me|unacionalna vojna.

Prvi~nite reakcii na Makedoncite naveduvaat na zaklu~ok deka ogor~enosta i akumuliraniot bes go poka`uva posakuvaniot efekt. Granicata me|u gra|anska i me|unacionalna vojna e reska (tenka) . Ovaa nevidena akcija na albanskite teroristi, osven {to ostavi ~ove~ki duhovni rani, otvori mnogu operativno-takti~ki i voeno-rakovodni dilemi (pra{awa).

Odredeni policajci se somnevaat deka zaginatite, masakrirani pripadnici na bezbednosnite sili se predadeni, odnosno se {pekulira deka ve}e postoele informacii za dvi`eweto na ektremistite. No, tie informacii se demantirani od portparolot na MO, \or|i Trendafilov. Negoviot kolega od MVR, Stevo Pendarovski, veli oti ima indicii deka "najverojatno nekoj od lokalnoto naselenie ili mo`ebi od lokalnata policija ja namestil patrolata". Me|utoa, ovie informacii ne mo`at da se potvrdat. Istovremeno, ruskata novinska agencija "Ria novosti", povikuvaj}i se na izvori od Skopje, tvrdi deka albanskite teroristi postojano se ~ekor napred pred bezbednosnite sili. Teroristite ja znaat sekoja nivna planirana akcija. Informacii od terenot velat deka po ovaa akcija teroristite se osokolile i postojano vr{at pritisok vrz voenite i policiskite sili na RM. Nekolku grupi se zabele`ani vo reonot na Crn Vrv i tie se dvi`at po {arplaninskiot masiv. Ednata od grupite e locirana vo blizinata na seloto Vejce, a drugata manevrira vo gostivarsko. Ona {to zagri`uva e deka teroristite sega s# pove}e gi pro{iruvaat svoite zoni na dejstvija. Tie gi koristat planinskite premini me|u Elema i Crn Vrv, kako i mesnostite Tie Pole i [arski Vodi, odnosno osven od kosovskata strana, se reaktiviraat site kozji pateki po poroznata makedonsko-albanska granica.

ZA EDEN DEN ONA VO MAKEDONIJA

Na [ar Planina postojat mnogu planinski pateki preku koi teroristite so natovareni kowi nekotrolirano ja preminuvaat granicata na RM. No, vo vremeto na kralstvoto na SHS tie bile kontrolirani od desetina policiski stanici. Do neodamna postoela samo edna silna policiska stanica, veli na{iot izvor, koja od pred godina ipol e zatvorena. Taa rabotela samo vo periodot maj - oktomvri, bidejki vo zimskite meseci od sneg metar i pove}e nikoj ne mo`el da se probie do nea, koja se nao|a na nadmorska viso~ina od 2.200 metri. Najpoznat div premin e onaa pateka kaj Kobilica, koja vodi od selo Vejce na makedonska strana i na Kosovo vo pravec na selo Qubin, koe e na 15 kilometri od Prizren. Dvete sela se nao|aat na pribli`na nadmorska viso~ina od 1.300 metri i koga teroristite bi sakale da go preminat ovoj teren, toga{ tie bi morale da se iska~uvaat na viso~ina sli~na na planinata Vodno kraj Skopje. Sledniot premin e Karanikola. Za nego se zboruva, veli na{iot izvor, deka postojat mnogu pateki koi se sli~ni na ostatocite od patot Via-Ignacija. Lani po zatvoraweto na policiskata stanica do ba~ilata pod Karanikoli~kite ezera e probien pat za traktor ili xip, koj se nao|a od prilika na 2.200 metri nadmorska viso~ina. Toa e stotina metri pod samiot premin. Tretiot premin gravitira me|u Gora i Bogoviwsko Ezero - za koj na{iot izvor tvrdi deka dosega ne bil upotrebuvan od strana na teroristite, no nabrgu i toj }e bide koristen, bidej}i preku Gora na Kosovo i preku Lukovo Pole najbrgu se stiga do Albanija. Najmnogu se pominuva na planinskiot premin kaj seloto Vejce, bidej}i 90 osto od kosovskata strana e strmna i te{ka za pominuvawe, odnosno e karpesta povr{ina. Na makedonska strana karpite zazemaat samo 40 do 50 procenti od {arskite predeli. Zatoa od Quboten do Kobilica naselenite mesta ne se nao|aat na golema nadmorska viso~ina i tie prete`no se na 700 metri, veli na{iot izvor. Na ovoj prostor, za da se trgne od edno selo od makedonska strana i da se pristigne na Kosovo se potrebni dva dena dobro pe{a~ewe. Dodeka pak od Kobilca od edno vo drugo selo mo`e da se odi za eden den. Spored soznanijata na na{iot izvor, Albancite {to `iveat na ovoj prostor, dokolku ne se najdat vo selata so isto etni~ko poteklo, ~uvstvuvaat strav od planinata, koja mo`e da bide surova. Postoi realna {ansa poradi nastanite vo Tetovo povtorno da se otvori silnata policiska stanica na Le{nica, a vojskata }e otvori svoi karauli kaj seloto Bozovce i Vejce.


TERORISTI ME\U SELATA VE[ALA I BOZOVCE

Poslednite informacii govorat deka teroristite se grupiraat na potegot na {arplaninskite sela Ve{ala i Bozovce. Tie najverojatno se pristignati od strana na Kosovo preku preminot Karanikola. Za nego ve}e zname deka lani do ba~ilata koi se nao|aat na stotina metri pod preminot e napraven {umski pat za traktor.


ORU@JE ZA TERORISTITE

Na{ite konsultacii so stru~waci za voena taktika velat deka pripadnicite na bezbednosnite sili {to bile fateni vo zaseda, a podocna masakrirani, bile sledeni u{te od Tetovo. Pri napadot, od kolonata uspealo da se izvle~e poslednoto vozilo i da javi za nevideniot masakr. Stru~wakot {to go konsultiravme veli deka teroristite koi ja postavile zasedata najverojatno branele nekoja svoja voena kolona koja{to nosela pogolemo koli~estvo oru`je.