MAKEDONSKA KUJNA

Pire od mlad gra{ok

Potrebno:

- 500 gr. mlad gra{ok;

- 1 glavica kromid;

- maslo;

- 1 la`ica bra{no;

- 2 ~e{niwa luk;

- sol;

- crn piper.

Podgotovka:

Gra{okot i is~isteniot kromid se varat dodeka ne omeknat. Potoa se cedi, se pasira i se dodava od vodata vo koja se varel zelen~ukot. Nastrana, vo maslo se propr`uva bra{noto i sitno ise~kaniot luk, se prome{uva i se dodava od vodata. Pri vareweto se dodava sol i crn piper. Pireto ne treba da bide mnogu gusto. Se slu`i so {nicli ili pe~eno meso.


Proletna salata

Potrebno:

- 1 glavica zelena salata;

- 1 kitka 'rdokvi;

- 4 tvrdo vareni jajca;

- 120 grama ~adena slanina;

- maslo;

- ocet;

- sol;

- crn piper.

Podgotvuvawe:

Ise~enite listovi od zelenata salata se me{aat so 'rdokvite, ise~eni na trkalca. Se za~inuva so sos od malku maslo, ocet, sol i crn piper. Tenko ise~enata slanina se pr`i na malku maslo. Se dodava lebot ise~en na kocki i se propr`uva. Prethodno napraveniot sos se stava vrz salatata.


^orba od kiseli krastavi~ki

Potrebno:

- 5-6 kiseli krastavi~ki;

- 2 glavici kromid;

- 70 gr. puter;

- 25 gr. bra{no;

- 3 `ol~ki;

- 1,5 dl. pavlaka;

- 1 litar supa od koko{ka;

- vrzalka magdonos;

- mlad kromid;

- sol.

Podgotvuvawe:

Ise~eniot kromid se pr`i vo 30 grama puter. Se dodavaat nekolku la`ici supa od kocka i se dinsta desetina minuti. Dodeka kromidot se dinsta, kiselite krastavi~ki se se~at na kocki (dve la`ici od niv se ostavaat nastrana) i se pasiraat. Na preostanatiot puter se propr`uvaat 25 grama bra{no, se posoluva i vnimatelno se dodava od supata, pritoa postojano se me{a za da ne se napravat grut~iwa. Se vari desetina minuti, potoa se me{a so pireto od kiselite krastavi~ki, ispr`eniot kromid i s# zaedno se vari u{te deset minuti. Koga ~orbata e varena se dodavaat tri izmateni `ol~ki so pavlaka. Pred slu`ewe, vo ~orbata se stava sitno ise~en magdonos, mlad kromid i dvete la`ici kiseli krastavi~ki.

A.P.