Bugarite kupuvaat benzinski pumpi vo Makedonija

"Lukoil", prvata ruska korporacija za nafta, preku svojata kompanija vo Sofija, }e kupi verigi od benzinski pumpi vo sosednite zemji na Bugarija, tvrdi vesnikot na Kompanijata vo svoeto fevruarsko izdanie na bugarski jazik.

Vicepretsedatelot na "Lukoil", Ralif Safin, vo svojata statija precizira deka ovaa ruska Kompanija ima namera da kupuva benzinski pumpi vo Makedonija, Turcija i Grcija. Dobro upatenite vo nafteniot biznis vo Makedonija velat deka lobito na "Lukoil" vo dr`avava e pretstaveno preku bugarskiot premier Ivan Kostov, koj pak preku svojata dobra sorabotka so makedonskata Vlada treba da obezbedi silen pritisok vrz "Makpetrol".

Kako podloga za realizacija na idejata na ruskiot magnat se koristi podredenata pozicija na Kompanijata po potpi{uvaweto na dogovorot za proda`ba na OKTA, poradi {to "Makpetrol" trpi ogromni finansiski zagubi. [pekulaciite velat deka vo vakvi situacii edinstven spas za kompanijata e da se privle~e stranskiot kapital vo "Makpetrol" poradi {to Upravniot odbor na "Makpetrol" neodamna donel odluka za vlez na stranski kapital, no i deka stranskiot kapital definitivno nema da bide gr~ki partner.

Razmisluvawata na OKTA se deka e podobro sorabotkata da bide me|u dvete makedonski kompanii, no i deka taa }e zavisi od raspolo`enieto na "Makpetrol".

Oru`je od Albanija za Makedonija

Albanskata policija denovive otkrila i spre~ila dva obida za nelegalno prenesuvawe oru`je i municija od Albanija vo Makedonija, pri {to bile uapseni dvajca albanski dr`avjani i dve lica od Kosovo. Dvajca gra|ani na Albanija bile uapseni vo mesnosta Libra`da koga so kamion poln so granati, detonatori i municija se dvi`ele kon granicata so Makedonija. Dvete lica od Kosovo, pak, se uapseni vo severoisto~niot albanski grad Bul~izi, pri obid so avtomobil ilegalno vo Makedonija da prenesat nekolku avtomatski pu{ki, protivtenkovski granati i bombi.

^istewe na ekstremistite vo Srbija

Vojskata na Jugoslavija dosega ja prezede kontrolata vrz celata tampon-zona, osven pojasot od Pre{evo do Bujanovac, vo dol`ina od devedeset kilometri, kade {to se rasporedeni nekolku iljadi albanski ekstremisti.

Generalniot sekretar na NATO, Xorx Robertson, po sredbata so srpskiot vicepremier ^ovi} izjavi deka s# u{te e rano da se organizira vra}awe na jugoslovenskite vojnici vo sektorot "B", poslednoto upori{te na Osloboditelnata vojska na Pre{evo, Medve|a i Bujanovac, dodeka pak ^ovi} veli deka dobil "na~elna soglasnost" za operacijata.

Brisel pritiska za imeto

Evropski diplomati vo Brisel, koi sakaa da ostanat anonimni, tvrdat deka najverojatno vo tekot na mesec maj, Atina }e poka`e podgotvenost da go re{i sporot so imeto na na{ata zemja i da prifati ime so koe Grcija bi mo`ela da `ivee.

Idejata bila iznesena na 9 april vo Luksemburg na marginite na Sovetot na ministrite za nadvore{ni raboti na koj Makedonija i Evropskata unija ja potpi{aa Spogodbata za stabilizacija i asocijacija.

1508 i za Ju`na Srbija

Preporakite na Rezolucijata 1508 na Sovetot na Evropa pokraj toa {to se odnesuvaat za Makedonija, nameneti se i za Jugoslavija, odnosno za Kosovo i za Ju`na Srbija. [to se odnesuva do Kosovo, Sobranieto bara vedna{ da se stavi kraj na etni~kite nasilstva.

Od KFOR se bara vo Ju`na Srbija da se prezemat site mo`ni ~ekori za da se spre~i mo`nata poddr{ka od Kosovo za kriminalcite i ekstremistite {to operiraat vo tampon-zonata vo Ju`na Srbija.

Falsifikuvani dolari vo Bugarija

Vo Bugarija e otkriena pogolema grupa falsifikatori na amerikanski dolari. Okolu dva miliona falsifikuvani dolari pe~ateni vo privatni pe~atnici vo Plovdiv i vo Kazanlak bile plasirani vo SAD. Dolarite se so isklu~itelno visok kvalitet, a edinstvenata razlika e vo vidot na hartijata.