Bezbednosta se vlo{uva

Vo vrska so teroristi~kiot napad {to be{e izvr{en na 28 april od zaseda vrz pripadnicite na bezbednosnite sili na RM vo blizina na makedonsko-jugoslovenskata granica vo delot so Kosovo, kaj seloto Vejce, Sovetot za bezbednost izrazi dlaboko so~uvstvo na semejstvata na zaginatite i oceni deka so ovoj brutalen teroristi~ki ~in, bezbednosnata sostojba se vlo{uva.

Sovetot upati silen apel do silite na KFOR i administracijata na UNMIK maksimalno i seriozno da gi izvr{uvaat obvrskite koi proizleguvaat od nivniot mandat vo Kosovo, SR Jugoslavija.

98 godini od solunskite atentati

So polo`uvawe cve}e na spomen-plo~ata na solunskite atentatori, koi za toga{nata evropska javnost bea ozna~eni kako osnovopolo`nici na politi~kiot terorizam, vele{ani minatata nedela ja odbele`aa 98 - godi{ninata od solunskite atentati.

Povik za {trajk

Prvomajskite praznici }e gi odbele`ime vo uslovi na mnogu te{ka ekonomsko-socijalna i politi~ko - bezbednosna sostojba. Mora da se odr`at predvremeni parlamentarni izbori i da se smeni vlasta, izjavi @ivko Tolevski, pretsedatel na Sojuzot na sindikatite na Makedonija, pred prvomajskite praznici i gi povika site rabotnici da go poddr`at {trajkot {to na 10 maj }e se odr`i vo Skopje.

Ukinati no}nite vesti na albanski jazik

Generalniot direktor na MRTV, Qup~o Jakimovski, gi ukina no}nite vesti na albanski jazik na vtorata programa na MTV so obrazlo`enie deka tie dejstvuvaat nekoordinirano i sprotivno na ureduva~kata politika na MTV. Sodr`inite od ovie vesti, kako {to se naveduva vo obrazlo`enieto od Jakimovski, ne gi integriraat Albancite, tuku predizvikuvaat etni~ka netrpelivost.

Kade e Xavid Asan?

Vo kampot na KFOR na Kosovo, Bond Stil, me|u stotina privedeni teroristi uapsen e i izvesen Xavid Asani, informira{e vladiniot portparol Milo{oski.

Spored nego, s# u{te ne se znae dali stanuva zbor za Xavid Asan, dr`avjanin na Makedonija, neodamna osuden na 13 godini zatvor, poradi pet ubivstva vo obid. Milo{oski naglasi deka so KFOR postoi sorabotka za primopredavawa na lica koi izvr{ile zlodela vo Makedonija. Ako se konstatira deka stanuva zbor tokmu za toa lice }e se realizira transferot.

[pekulaciite velat deka "na{iot" Xavid Asan se krie vo kumanovskite sela od kade i dejstvuva vo uloga na nekakov komandant na ONA.

"Makteon- 2001"

Na lokalitot " Polatski Pat " nad brana " Grat~e" - Ko~ani, }e se odr`i {estata op{tonarodna dru`ba - sobor "Makteon- 2001".

Programata }e se realizira vo tri dena. Prviot den, petok - ~etvrti maj, e vo znakot na rokenrol ve~er na koja{to }e nastapat nekolku rok grupi. Vo sabota }e prodefiliraat nekolku kulturno-umetni~ki dru{tva. Posledniot den nare~en {esti op{tonaroden sobir }e zavr{i so piknik, na koj sve~eno, so simboli~no palewe na "Ognot na Slogata" i so recitalot "Makteon", }e bidat pre~ekani gostite od drugite gradovi na Makedonija i od dijasporata.

Makedonski institut za mediumi

Makedonskiot institut za mediumi, ~ii osnova~i se Makedonskiot pres- centar, Fakultetot po novinarstvo od Danska i proektot na Amerikanskata organizacija za me|unaroden razvoj Ireks - promedija, Makedonija, minatata nedela vo Skopje odr`a Osnova~ko sobranie, na koe bea izbrani Upraven odbor na Institutot i negov pretsedatel. Funkcijata pretsedatel so mandat od dve godini }e ja izvr{uva Sa{o ^olakovski, novinar vo "Utrinski vesnik".

MIM e nezavisna i neprofitna organizacija, ~ija cel }e bide da se gri`i za profesionalizmot na novinarite, nezavisnosta i slobodata na mediumite, kako i za edukacijata na mladite novinari. Kako korisnici na MIM se prijavija 72 mediumi.