POLITIKA

NAMESTO INTERVJU: "Intervju" so Qub~o Georgievski i Branko Crvenkovski

"AL^NOST ZA VLAST" I "VLAST ZA VO BARDOVCI"

Qup~o PAN^EVSKI

  • Nie nemame namera da ja delime vlasta so Georgievski ili da go amnestirame od odgovornosta, tuku imame namera da go porazime na slednite parlamentarni izbori, veli porane{niot premier Crvenkovski
  • Ovojpat ultimatumot od Crvenkovski }e go prifatam. [tom tolku saka da u~estvuva vo Vladata, }e go povikam da razgovarame za idejata za {iroka koalicija, za da vidam dali ima ~esni nameri ili toa e samo negov nov obid za celosna destrukcija na koja raboti vo poslednata polovina godina, veli premierot Georgievski

Vo uslovi koga celokupnata makedonska javnost e koncentrirana na pregovorite za formirawe golema ili {iroka koaliciona Vlada i koga zalo`bite na site politi~ki partii se za realizirawe na ovaa zamisla, sekojdnevno se manipulira so trpenieto na onie koi ~uvstvuvaat potreba za itno iznao|awe formula za spas na Makedonija.

Protiv ovaa ideja, inicirana od opozicionite partii, lobiraat ministerkata za vnatre{ni raboti, Dosta Dimovska, i pretsedatelot na Parlamentot, Stojan Andov. Prvi~no i premierot Georgievski diplomatski se ogradi od davawe komentar za formirawe vakva Vlada, no po soznanieto deka me|unarodniot faktor ja poddr`uva taa ideja i deka intenzivno se vr{at zasileni diplomatski pritisoci vrz makedonskite politi~ari da se re{at na toj ~ekor, se soglasi da go slu{ne predlogot na ve~niot rival, Branko Crvenkovski.

No, dali e mo`no funkcionirawe na Vlada koja }e ja so~inuvaat sueti, koi sekoja mo`na prilika ja koristat da ispukaat otrovni streli eden kon drug?! Deka toa e taka govori i faktot {to obvinuvawata se upatuvaat pred s# na li~nosta, nezavisno od toa vo koja prilika e dadena i koja e celta, a s# so cel za nejzina {to pogolema diskreditacija.

Poradi neuspe{nite obidi da stapime vo kontakt so niv i od prva raka da n# informiraat za slu~uvawata okolu noviot "recept" za spas na Makedonija, bidej}i se prezafateni vo trkata za fotelji, "se drznavme" da gi iskoristime nivnite "izliteni" izjavi za formiraweto na novata Vlada. [to si ka`aa eden za drug preku mediumite.

MS: Gospodine Crvenkovski, dali navistina ima{e pritisok od me|unarodniot faktor za formirawe vladina {iroka koalicija?

CRVENKOVSKI: Me|unarodniot faktor ne mo`e da vr{i pritisok kaj nas. Toa mo`e da go pravi kaj drugite politi~ki partii. Ako imalo pritisoci, toa bilo napraveno na nekoi drugi adresi, a ne na na{ata. Idejata za {iroka koalicija nie ja promoviravme kako mehanizam so koj mo`eme da se spravime so problemite. Ottamu, nie sme najpovikani da ka`eme koja e idejata i ne e mo`en nikakov pritisok vrz nas za da ja ostvarime sopstvenata ideja (17.3.2001).

MS: Koja e pri~inata?

CRVENKOVSKI: Nie nemame namera da bideme vo Vladata so lu|eto {to stanaa sinonim za teror i nasilstvo na izborite. Edinstvenata pri~ina {to n# motivira e da se so~uva dr`avata vo ovaa kriza, da se stabiliziraat sostojbite i mandatot potoa da im se vrati na gra|anite. Nie nemame namera da ja delime vlasta so Georgievski ili da go amnestirame od odgovornosta, tuku imame namera da go porazime na slednite parlamentarni izbori (21.4.2001).

MS: No, sepak, ima{e pove}e sredbi i Vie aktivno u~estvuvavte vo pregovorite so Georgievski koj neodamna go obvinivte za ~ovek koj praktikuva totalitarna vlast.

CRVENKOVSKI: SDSM nema namera so skrsteni race da gleda kako se rastura dr`avata. Georgievski mora vo najkratok rok, od nekolku dena, da ja prifati idejata za {iroka koaliciska vlada ili da podnese ostavka. Nie sme podgotveni da gi prezememe site aktivnosti za da se trgne od scena vlasta, koja raboti protiv interesite na Makedonija. Bitkata }e ja vodime vo Parlamentot, vo javnosta, no i so protesti na narodot na ulica, taka kako {to vo sekoja zemja se uriva edna nenormalna i neodgovorna vlast, koja raboti sprotivno na interesite na zemjata (30.3.2001).

"BRAKOT" SO CRVENKOVSKI?

MS: Gospodine Georgievski, kako Vie gi komentirate vakvite izjavi na liderot na SDSM?

GEORGIEVSKI: Vo svojata gola i postojana bitka da dojde na vlast toj ja navredi celata operacija na ARM i na policijata. Prvo se {ire{e teza deka VMRO-DPMNE }e ja podeli dr`avata. Sega, deka operacijata vo Tetovo bila fingirana i deka Makedonija }e ja zagubime na zelena masa. Lokalnite izbori gi izdigna na nivo na `ivot i smrt, so kupuvaweto na pratenicite za novo parlamentarno mnozinstvo promovira latinoamerikanska demokratija, go napadna sistemot za bezbednost, a do den denes ne go poka`a krunskiot svedok, i pokraj site garancii. Sega povikuva i na bunt, koga voenata opasnost u{te ne e zavr{ena (1.4.2001).

MS: Dali }e prifatite vakov ultimatum?

GEORGIEVSKI: Dosega vo mojot `ivot ne sum prifatil nitu eden ultimatum. Me|utoa, ovoj pat ultimatumot od Crvenkovski }e go prifatam. [tom tolku saka da u~estvuva vo Vladata, vo narednite denovi }e go povikam da razgovarame za idejata za {iroka koalicija. Ova, za da vidam dali ima ~esni nameri ili toa e samo negov nov obid za celosna destrukcija na koja raboti vo poslednata polovina godina. Sakam prvo da go vidam konceptot za pro{irena koaliciska vlada. Te{ko e da se raboti vo vlada so tri partii, a kamoli so site politi~ki partii vo nea (1.4.2001).

MS: Vo SDSM naveduvaat deka pri eventualno formirawe nova Vlada, tie }e insistiraat da gi dobijat resorite od koi direktno zavisi regularnosta na izborite. Dali ste podgotveni da gi otstapite ministerstvata za vnatre{ni raboti i pravda?

GEORGIEVSKI: ]e povtoram deka od prvata formalna sredba se odr`aa u{te pet, od koi vo nieden moment ne po~uvstvuvav deka od drugata strana ima nekoe negoduvawe. Ne bi navleguval vo toa koi se klu~ni ministerski mesta, a koi ne, no bi potenciral deka VMRO-DPMNE od devette ministerstva, so kolku raspolaga, nudi ~etiri i ako se zeme predvid zastapenosta na pratenicite vo Parlamentot }e se vidi deka nudime pove}e otkolku {to vo druga prilika bi mo`ele da dademe. [to se odnesuva do Ministerstvoto za vnatre{ni raboti, VMRO-DPMNE ostanuva na stavot deka nema prostor za razgovor (23.4.2001).

MS: Kako }e funkcionira "brakot" so Crvenkovski koj upati tolku mnogu obvinuvawa na Va{a adresa i na adresa na ministerkata za vnatre{ni raboti okolu aferata "prislu{uvawe"?

GEORGIEVSKI: Prvo, treba da se vidi od kogo bile prislu{uvani li~nostite, bidej}i ima mnogu strukturi {to mo`at da se pofalat deka imaat mo`nost da prislu{uvaat, a li~no se somnevam deka ministerkata Dosta Dimovska e odgovorna za prislu{uvaweto (19.1.2001).

"SMOKVIN LIST"

MS: Gospodine Crvenkovski, kako {to slu{navte, Premierot odrekuva deka odgovornosta za prislu{uvaweto e vo Ministerstvoto za vnatre{ni raboti. Kade Vie go locirate vinovnikot?

CRVENKOVSKI: Kako i prethodniot, taka i noviot materijal ne poteknuva nitu od Agencijata za razuznavawe, nitu od Ministerstvoto za odbrana, tuku direktno od Petta uprava na MVR, odnosno sega{nata Uprava za operativna tehnika, koja e direktno podredena na ministerot za vnatre{ni raboti, gospo|ica Dosta Dimovska (6.2.2001).

MS: Dali e mo`no da o~ekuvame pravna procedura i politi~ka odgovornost za akterite vo aferata?

CRVENKOVSKI: Nezavisnata pravna procedura stanuva nemo`na poradi opstrukciite na instituciite {to se dol`ni da ja sprovedat. Toa e nemo`no bez politi~kata odgovornost na nositelite na vlasta. I Parlamentot e celosno blokiran za debata, a Stojan Andov ja igra ulogata na "smokvin list" vo pokrivaweto na sramotata na Qub~o Georgievski (6.2.2001).

MS: Upravata za bezbednost i kontrarazuznavawe najavi krivi~na prijava protiv Vas poradi, navodno, neosnovanite tvrdewa {to gi izrekovte za vreme na govorot vo Sobranieto, a vo vrska so prislu{uvaweto i t.n. dosie "Osilo".

CRVENKOVSKI: Ne stravuvam od otvoraweto na dosieto "Osilo". Neka se otvori i }e se vidi deka nikoj ne treba da stravuva od toa, osven tie {to go napravile zlostorstvoto. Ne mo`e stolb na sistemot da bide bezbednosniot sistem {to funkcionira nadvor od zakonot. Toa e toga{ kriminal. Pod {ifra "Osilo" se vodeni prislu{uvanite razgovori na {efot na dr`avata so potpretsedatelot na Sobranieto, Tomislav Stojanovski, kako i so ambasadorot Dimitar Dimitrov. Postoi potpi{an pismen nalog za prislu{uvawe izdaden od ministerkata Dimovska (27.2.2001).

MS: Kolku so aferata "Prislu{uvawe" e zagrozena privatnosta na gra|anite vo Republika Makedonija?

CRVENKOVSKI: Ova ne e skandal ili megaskandal, tuku celosen mrak {to go sproveduva edna totalitarna vlast. Vakvo ne{to, so tolku {irok opfat i beskrupuloznost, ne e zabele`ano nikade vo svetot. Po ova vo Republika Makedonija, so ovaa vlast, nitu eden gra|anin na Makedonija, osven dvajca, ne mo`at da bidat sigurni deka ne im e zagrozena privatnosta (17.1.2001).

MS: Gospodine Crvenkovski, Dimovska tvrdi deka starite strukturi vo bezbednosnite organi se politi~ki instrumentalizirani od strana na SDSM i vr{at seriozno destruirawe na bezbednosniot sistem na Republika Makedonija, so dekonspiracija na metodite i so izdavawe na slu`beni i dr`avni tajni.

CRVENKOVSKI: Razotkrivaweto na megaaferata so prislu{uvaweto mora da se izvede bez opstrukcii i mora {to poskoro da se zavr{i. Toa treba da ovozmo`i vinovnicite da ponesat odgovornost, a gra|anite da ja vratat zagubenata doverba vo funkcioniraweto na pravnata dr`ava. Vo sprotivno, vo Makedonija nema da ima politi~ki, javen ili privaten `ivot. ]e bidat zakopani demokratijata, slobodata i ~ovekovite prava (17.1.2001)

MS: Va{ata partija ostro reagira{e i okolu navodnite pregovori na aktuelnata vlast za menuvawe na ustavnoto ime na Republika Makedonija. Formulata za prifa}awe dvojno ime pri komunikacija so Grcija za Vas ne be{e prifatliva zatoa {to SDSM e rezerviran vo odnos na mo`nosta so Vladata na Qub~o Georgievski da se postigne konsenzus po toa pra{awe. Portparolot Bu~kovski go obvini Premierot deka "izjavite za imeto gi menuva kako patecot na frizurata". Dali SDSM mo`e da postigne politi~ki konsenzus po koe bilo pra{awe so VMRO-DPMNE ili kone~no }e najavite "vojna" so ovaa partija?

CRVENKOVSKI: Nie ne najavuvame vojna. Nea ja najavuva Xaferi, a nie samo barame menuvawe na Vladata. Xaferi so svojot ultimatum se postavuva kako gospodar na vojnata i na mirot vo zemjata. Vladata n# voveduva vo pregovori so me|unarodno posreduvawe za promena na ustavnoto ureduvawe. Toa be{e i koaliciskiot dogovor me|u VMRO-DPMNE i DPA, da se podgotvi terenot preku najtragi~en na~in - vojnata. Ovaa vojna mo`e{e da se izbegne, ako go saka{e toa vlasta (30.3.2001).

MS: Gospodine Crvenkovski, za kraj, kako mo`ete da pregovarate za vlez na Va{ata partija vo {iroka koalicija so ~ovekot od kogo bevte obvineti deka so litar viski i doza kokain gi le~ite svoite frustracii?

CRVENKOVSKI: Za Makedonija, sepak, e podobra {iroka vlada so Arben Xaferi, otkolku vlada samo me|u Georgievski i Xaferi (30.3.2001).

MS: Gospodine Georgievski, za kraj, golem broj Va{i sopartijci go obvinija Crvenkovski za generator na niza problemi koi se provlekuvaat vo Makedonija od poodamna. Pratenikot Krale Span~evski, izjavi deka "vreme e Branko Crvenkovski da se najde zad re{etki" i deka site sme stanale `rtvi na negovata naludni~ava ideja da se vrati na vlast po pat na skandali i voznemiruvawe na javnosta, a negoviot sopartiec Ilija Lazarov re~e deka "na Branko Crvenkovski ne mo`e da mu se dozvoli da bide obvinitel, sudija i egzekutor". Kako mo`e da se sedne na ista masa so ~ovekot koj Ve obvini deka se le~ite vo Bardovci? Ima li li~nosti vo SDSM koi }e mo`at da bidat ministri vo Va{ata Vlada?

GEORGIEVSKI: Kako {to decidno izjavi na{iot portparol, mislam na portparolot na VMRO-DPMNE, a ne na Vladata, ako sega se otvoraat pra{awata za falsifikuvawe na izborite, korumpiranosta na odredeni politi~ari, ili pak se vr{i analiza na site postapki na SDSM za vreme na nivnoto vladeewe, toga{ se somnevame deka vo taa partija }e najdeme li~nosti koi mo`at da bidat ministri vo na{ata Vlada. Vrz osnova na toa mo`eme da konstatirame deka ovie razgovori }e traat mnogu dolgo, iako vo interes na visokite nacionalni interesi podgotveni sme da premineme preku seto toa, no ne i da amnestirame nekogo (22.4.2001).