Komandantot na ONA na kafe srede Skopje!

Ramu{ Haradinaj, ~ovekot koj se poso~uva kako lider na t.n. Osloboditelna nacionalna armija, koja izvr{i agresija vrz oddelni delovi od Makedonija, minatata nedela be{e del od kosovskata delegacija koja vo hotelot "Aleksandar palas" ima{e sredba so amerikanskiot dr`aven sekretar Kolin Pauel.

Na pra{aweto kako gi komentira navodite deka e povrzan so ONA, koja izvr{i agresija na oddelni delovi vo Makedonija, Haradinaj odgovori : "Toa e rabota na mediumite i slobodni se da go pravat toa".

Baraweto od novinarite za dorazjasnuvawe dali mediumite go izmisluvaat seto toa ili, pak, " ima nekakva tajna vrska", zavr{i so nerazbirlivo mrmorewe i insistirawe da se sedne na mestata, za{to doa|a{e Kolin Pauel.

Protestno pismo na SMK

Me|unarodnata nevladina organizacija - Me|unarodna krizna grupa (International Crisis Group) koja ja vodi porane{niot pretsedatel na Finska gospodin Marti Ahtisari, neodamna predlo`i promena na Ustavot na RM.

Imaj}i predvid deka ovaa nevladina organizacija utvrdi tendenciozen izve{taj za Makedonija, Svetskiot makedonski kongres pokrenuva {iroka akcija za ispra}awe protestno pismo do Me|unarodnata krizna grupa i gi moli site Makedonci i prijateli na Makedonija od site delovi na Makedonija vo celiot svet da go storat toa.

Vo hotelot "Holidej in" Svetskiot makedonski kongres odr`a pres-konferencija na koja novinarite bea informirani za aktivnostite na Kongresot za vreme na krizata vo Makedonija, silnata mediumska kampawa preku Internet, kako i za demonstraciite na Makedoncite od celiot svet protiv albanskiot terorizam.

Krajslerite "vo gara`a"!?

Makedonskata policija postepeno se vra}a na stariot vozen park so sini "golfovi", "audi", "polo", bojadisani so avtenti~na sina boja, koi bea zaboraveni vo momentot koga pristignaa amerikanskite krajsleri. Pri~ina za vakvata preorientiranost e golemata potro{uva~ka na benzin i sredstvata koi treba da se upotrebat za nivno odr`uvawe. Ministerstvoto za vnatre{ni raboti za 291 vozilo - krajsler kaj amerikanskata "Eks - im banka" se zadol`i 12,5 milioni amerikanski dolari. So ovie sredstva vo Ministerstvoto za odbrana tvrdat deka mo`ele da se kupat 12 polovni helikopteri M-8 koi{to i toa kako bea neophodni pri poslednata akcija protiv albanskite teroristi.

Voeniot rok {est meseci

Vo soglasnost so standardite na NATO, voeniot rok za idnite regruti vo ARM }e iznesuva {est meseci, dodeka pak za onie koi nema da nosat oru`je (civilno slu`ewe) toj i ponatamu ostanuva devet meseci.

Izvori od Ministerstvoto za odbrana velat deka vo prvite tri meseci vojnicite }e se zanimavaat so izu~uvawe na li~noto vooru`uvawe i takti~kite voeni ve`bi, a vo slednite tri meseci }e steknuvat specijalisti~ki znaewa i }e zavr{uvaat desetarski kursevi. Pravnoto funkcionirawe na Predlog -zakonot }e po~ne po donesuvaweto na zakonot vo Sobranieto i negovoto objavuvawe vo Slu`ben vesnik na RM.

Odlo`uvawe na popisot?

Rakovodstvata na albanskite partii DPA, PDP i na DAAM smetaat deka popisot na naselenieto zaka`an za 15 maj godinava treba da se odlo`i zatoa {to golem broj Albanci za vreme na vooru`enite sudiri so ekstremisti~kite grupi ja napu{tile Makedonija.

Crvenkovski i Georgievski zaedno

Spored neoficijalnite informacii koi gi prenesuva "Dnevnik", Qub~o Georgievski i Branko Crvenkovski }e sednat vo ista vlada. Liderite na dvete najgolemi politi~ki partii postignale soglasnost da formiraat {iroka vladina koalicija, a vo po~etokot na idnata godina da se organiziraat predvremeni parlamentarni izbori.

Promena na Ustavot

Dvete albanski politi~ki partii DPA i PDP minatata nedela izlegoa so dva oddelni dokumenti za otvorawe dijalog so me|unarodno posredni{tvo. Partijata na Xaferi i ponatamu ostanuva na baraweto za promena na Preambulata, dodeka "Prosperitetot" bara i izmeni na normativniot del od Ustavot.

Pedeset i {est godini od egzodusot

Po povod pedeset i {est godini od egzodusot od svoite rodni ogni{ta od egejskiot del na Makedonija i poslednite progonuvawa, delegacija na Zdru`enieto za za{tita na ~ovekovite prava od egejskiot del na Makedonija vo petokot na 13 april polo`i sve`o cve}e pred spomen-plo~ata vo Radovi{.