Po golemiot post, pravoslavniot praznik Veligden po~nuva so bogata trpeza na koja se pokanuvaat najbliskite. Bogatata i raznovidna trpeza, sve`oto ovo{je i neizbe`nite crveni veligdenski jajca se simbolot na najgolemiot hristijanski praznik, Veligden.


Pita so zelje

Potrebno:

- 500 gr. kori za gibanica;

- 400 gr. sirewe;

- 2 vrzalki zelje;

- 4-5 jajca;

- 1 ~a{a jogurt;

- 1 filxan maslo.

Podgotvuvawe:

Masloto se zagreva da bide vrelo, se dodava polovina filxan voda i so taa te~nost se prskaat korite. Na sekoi dve kori se stava fil, napraven od se~kano zelje, mateni jajca, gme~eno sirewe i jogurt. Otkako }e se naredi se pe~e na 220 Celziusovi stepeni.


Elbasan tava

Potrebno:

- 1,5 do 2 kg. jagne{ko meso;

- sol;

- crn piper;

- maslo;

- 1/2 ov~o kiselo mleko;

- 3-4 jajca;

- 4-5 ~e{niwa luk.

Potrebno:

Izmienoto meso (celo par~e) se posoluva, se ma~ka od site strani so za~ini i crn piper, se prema~kuva so maslo i se stava vo zemjena tava da se pe~e. Odvreme-navreme se preliva so sopstveniot sok. Pe~enoto meso se vadi od tavata, se se~e na par~iwa i se vra}a vo tavata vo koja se pe~e{e. Kiseloto mleko se mati so jajcata, se dodava sitno ise~kaniot luk, sol i so taa smesa se preliva mesoto. Potoa se vra}a vo rernata da se potpe~e. Se slu`i vo tavata vo koja se pe~elo.


Veligdenska pletenka

Potrebno:

- 500 gr. bra{no;

- 40 gr. sve` kvasec;

- 80 gr. prav-{e}er;

- 80 gr. puter;

- 5 `ol~ki;

- 1/8 litar mleko;

- 1/2 la`i~ka sol;

- kora od limon i portokal;

- malku cimet;

- vanilin-{e}er;

- `ol~ka za prema~kuvawe, malku puter za plehot i eden filxan popareni i izlupeni bademi.

Podgotvuvawe:

Kvasecot se ostava da stasa, so malku {e}er i mleko. Otkako }e stasa se stava vrz bra{noto, a potoa se dodavaat {e}erot, `ol~kite, puterot, mlekoto, rumot i solta. Testoto se mesi i se stava da otstoi na toplo 45 minuti. Potoa se razmesuva, se deli na 24 dela, sekoj del se deli na u{te 3 dela i od sekoj, so race, se sukaat dolgi pra~ki. Od sekoi tri se plete pletenka, koja se pritisnuva na kraevite za da ne se otplete. Pletenkite se stavaat vo podma~kan pleh, se ostavaat da otstojat izvesno vreme, potoa se prema~kuvaat so izmatena `ol~ka, izme{ana so malku voda, i se stavaat bademite, ise~eni na tenki liv~iwa. Se pe~e 25 min. vo zagreana rerna na 190 Celziusovi stepeni.

A.P.