Protesti na Makedoncite niz svetot

Na sedmi april 2001 godina se odr`aa makedonski mirovni protesti vo pove}e glavni gradovi na zemjite-~lenki na Evropskata unija. Najgolem protest se odr`a vo Berlin so prisustvo na nad 15 iljadi Makedonci i prijateli na Makedonija. Istovremeno, pred Palatata na mirot vo Hag, Holandija, se odr`a makedonski miroven protest.

Site aktivnosti pominaa bez nikakvi incidenti, a bea vo organizacija na Svetskiot makedonski kongres, Svetskiot makedonski mladinski kongres, so pomo{ na lokalnite makedonski klubovi vo zemjite od EU.

Asocijaciite na Makedoncite vo Francija, na osmi april, na plo{tadot "Sen @ermen" odr`aa miroven protest pod mototo "Da se spasi mirnata, demokratska i pluralisti~ka Republika Makedonija".

Od sobirot do pove}e me|unarodni institucii be{e ispratena i Deklaracija naslovena kako "Makedonija, stolb na Evropa".

Nacionalen konsenzus za spas na Makedonija

VMRO - Vistinska smeta deka e potrebno itno da se postigne nacionalen konsenzus za spas na Makedonija.

"Site partii treba da postignat konsenzus za avtohtonosta na makedonskiot entitet, unitarnosta na dr`avata vo koja nositel na dr`avotvornosta e makedonskiot narod, slu`beniot makedonski jazik, lojalnosta na site entiteti kon dr`avnite simboli i drugo", izjavi liderot na VMRO - Vistinska, Boris Stojmenov.

Ovaa partija e cvrsto opredelena da ne se menuva Ustavot, bidej}i takviot ~in definitivno }e zna~i bri{ewe na vekovnite streme`i na makedonskiot narod za sozdavawe sopstvena dr`ava. Liderot na VMRO - Vistinska pobara od aktuelnata Vlada vedna{ da podnese ostavka, vo sprotivno najavi povik do gra|anite da go iska`at svoeto nezadovolstvo. VMRO - Vistinska }e go dade svojot pridones za prakti~na realizacija na Dogovorot za stabilizacija i asocijacija, iako smeta deka mnogute politi~ki gafovi frlija senka na toj nastan. Ovaa partija smeta deka na sredbite kaj Pretsedatelot na dr`avata mora da se razgovara za odredeni pra{awa od vitelen interes za makedionskata dr`ava, vo sprotivno VMRO - Vistinska }e gi zamrzne sredbite kaj pretsedatelot Trajkovski.

"Plemenski voda~i vo Luksemburg"

Vladata n# vra}a vo vremeto na plemenskite zaednici, odnosno Makedonija vo Luksemburg ja pretstavuvaat glave{inite na plemiwata koi{to `iveat vo dr`avava. Ova e dokaz deka vlasta treba da si zamine od politi~kata scena, istakna Stra{o Angelovski, lider na MAAK Konzervativna partija, po povod potpi{uvaweto na Spogodbata za stabilizacija i asocijacija na Makedonija so EU i naglasi deka Georgievski na nejzinoto potpi{uvawe pokanil neregistrirani partii.

"Pettata balkanska vojna po~na vo Makedonija"

Porane{niot amerikanski ambasador vo Obedinetite nacii, Ri~ard Holbruk, smeta deka neodamne{nite akcii na albanskite ektremisti vo Makedonija i na Hrvatite vo Bosna i Hercegovina se odgovor na pasivnosta na novata administracija na SAD na Balkanot. Najgolem predizvik, ocenuva Holbruk, e Makedonija kade, spored nego, preostanuvaat u{te nekolku sedmici za posredstvo, so cel da se spre~i gra|anska vojna me|u Makedoncite i radikalnite ~lenovi na albanskoto malcinstvo.

"Koncepcijata spored koja SAD nemaat interes za Balkanot gi inspirira ekstremistite da se obidat da gi dovedat vo pra{awe site pridobivki od izminatite pet godini. Pettata balkanska vojna ve}e po~na vo Makedonija i Va{ington se soo~uva so predizvici vo Bosna i Hercegovina, Crna Gora i vo Kosovo", veli Holbruk vo negoviot napis objaven vo vesnikot "Wujork tajms".

Prestruktuirawe na Armijata na Makedonija

Ministerstvoto za odbrana informira deka Armijata na Republika Makedonija naskoro }e dobie nekolku novi oklopno-mehanizirani ~eti so lesni tenkovi najverojatno od zapadno proizvodstvo. Modelot i mestoto od kade {to }e bidat nabaveni novite tenkovi s# u{te ne mo`e da se oficijalizira.

Od Ministerstvoto velat deka denovive vo Armijata se pravat prestruktuirawa na re~isi site armiski nivoa, personalot na brigadite masovno se profesionalizira, se opremuvaat so najsovremeno protivteroristi~ko oru`je, nekoi edinici }e se transformiraat vo sili za brza intervencija, a drugi vo edinici kako na francuskata `andarmerija ili italijanskite karabiweri.

Isto taka, se doznava deka Ministerstvoto oficijalno gi otvori vratite za site {to sakaat povtorno da ja oble~at uniformata. Stanuva zbor za vojnici po dogovor - podoficeri, oficeri i generali, koi od najrazli~ni pri~ini pred minatomese~nata mobilizacija ne bile vo aktivna slu`ba, a pozitivno odgovorile na povikot za vra}awe vo ednicite na ARM.

Podgotvil: Qup~o PAN^EVSKI