[nicli od zelen~uk

Potrebno:

- 2 morkova;

- 2-3 kompiri;

- mala glavica karfiol ili brokula;

- spana};

- gra{ok ili boranija (od konzerva);

- 1 jajce;

- 1 `ol~ka;

- bra{no, sol, maslo.

Za majonezot:

- 4 tvrdo vareni jajca;

- 2 la`ici kisela pavlaka;

- 2 la`ici maslo

- sok od limon.

Podgotvuvawe:

Is~isteniot i izlupen zelen~uk (osven gra{okot i boranijata, koi se od konzerva) se obaruva vo posolena voda. Svareniot zelen~uk se cedi i zaedno so iscedeniot zelen~uk i boranija sitno se se~ka. Se dodava jajce, edna `ol~ka, sol i crn piper. Koga smesata e gotova, so la`ica se zema i se prpela vo bra{no, potoa vo jajce, i na kraj vo prezla. [niclite se spu{taat vo vrelo maslo i se pr`at dodeka od dvete strani ne dobijat crvenikava boja. Se redat vo plitka ~inija za slu`ewe i se ~uvaat na toplo.

Vo me|uvreme tvrdo se varat 4 jajca, se delat `ol~kite, se pasiraat, im se dodava sol, kisela pavlaka, kapka po kapka maslo i se mati kako za majonez. Koga majonezot e maten, se dodava sok od limon i dobro se prome{uva. Majonezot se slu`i oddelno vo dlaboka ~inija, zaedno so {niclite od zelen~uk.


Salata od celer i boranija

Potrebno:

- 2 sredno golemi glavici celer;

- 1/2 konzerva boranija;

- 1 glavica kromid;

- sol, crn piper, morsko orev~e;

- ocet, maslo.

Podgotvuvawe:

Is~isteniot i izlupen celer se obaruva vo posolena voda i se se~e na rezanki. Potoa se dodava iscedenata boranija i kromidot, ise~en na tenki rezanki. Se posoluva, se dodava crn piper i malku morsko orev~e. Se preliva so ocet i maslo i se ostava da otstoi izvesen period i potoa se slu`i.


Supa od gra{ok

Potrebno:

- 2 glavici kromid;

- 2 kompira;

- 30 gr. puter ili margarin;

- 350 gr. mlad gra{ok;

- kocka za supa;

- sol, crn piper;

- magdonos.

Podgotvuvawe:

Sitno ise~eniot kromid se pr`i, se dodavaat sitno ise~enite kompiri i se pr`i u{te izvesno vreme. Se dodava voda, kocka za supa i se vari 10 minuti. Potoa, se dodava gra{okot i se vari u{te desetina minuti. Se posoluva, se dodava crn piper i se stava sitno ise~kan magdonos.

Dokolku se koristi gra{ok od zamrznuva~, treba podolgo vreme dodeka ubavo ne se svari.

A.P.