Nova vladina koalicija?

Motivot za ovaa koalicija ne e "golata" borba za vlast, tuku potrebata da se so~uva dr`avata. Ako site parlamentarni partii se obedinat vo edna po{iroka koalicija, Vladata i Parlamentot }e bidat edinstveni mesta kade }e se ras~istuvaat rabotite. [irokata koalicija }e go obedini narodot vo Makedonija i natamu bi organizirala fer i demokratski predvremeni parlamentarni izbori, izjavi gospodinot Crvenkovski po povod pregovorite pome|u liderite na politi~kite partii za formirawe "{iroka odnosno golema vladina koalicija".

"Ara~inovci" oslobodeni

Krivi~niot sudski sovet pri Osnovniot sud Skopje 2, na vtori april, poradi nemawe dokazi, gi oslobodi od obvinenieto Lirim Dinarica, Ramiz Asani, Mu~a Bajrami, Agim Asani, Ba{kim Asani i maloletnikot N.A. Protiv niv, vo juni minatata godina, be{e povedeno obvinenie za ubistvoto na trojcata policajci vo Ara~inovo: Erol Gotak, Kiril Petru{evski i Aco Angelovski.

So izrekuvaweto na osloboditelnata presuda, Sovetot donese odluka so koja na site im be{e ukinata i merkata pritvor.

Pisatelite protiv promena na Ustavot

"Republika Makedonija, ne po svoja vina, stana `ari{te na politi~ki i voeni previrawa so nepredvidlivi posledici za nejzinata idnina i za idninata na regionot. Vo taa sostojba s# po~esto se zagovara menuvawe na Ustavot. So apelot nie, kako pisateli i intelektualci, pobornici za sloboda, demokratija, mir, razbirawe i sorabotka sakame da go iska`eme sprotivstavuvaweto na vakvite tendencii, koi se klasi~en primer na pritisok so ucena vrz mala miroqubiva zemja ~ija istorija poznava i pameti samo agresii, delbi i stradawa", se veli vo apelot na Dru{tvoto na pisatelite do diplomatskite pretstavni{tva od zemjite-~lenki na EU, do ambasadite na SAD i na Ruskata Federacija, do kancelariite za vrski na NATO i misijata na OBSE vo Makedonija.

Tu`bi protiv Novkovski

Univerzitetskite profesori najavuvaat tu`bi protiv ministerot za obrazovanie i nauka, Nenad Novkovski. Del od tu`bite se privatni, no nekoi }e bidat upateni od strana na dr`avni institucii, me|u koi i Nastavno-nau~niot sovet na Pravniot fakultet.

Profesorite se odlu~ija na sudska razvrska poradi javno iznesenite kleveti i lagi upateni na nivna smetka, kako i poradi pre~ekoruvawata vo ovlastuvaweto na ministerskata funkcija. Tie stojat zad stavot na rektorot na Skopskiot univerzitet, Aleksandar An~evski, deka zaminuvaweto na Novkovski e najbezbolnoto re{enie za nadminuvawe na s# pogolemiot jaz me|u Ministerstvoto za obrazovanie i Univerzitetot.

Albancite se borat protiv Makedoncite

Spored izve{tajot na Badinterovata komisija, Republika Makedonija, pokraj Slovenija, be{e edinstvenata od republikite na porane{na Jugoslavija, koja go zaslu`uva statusot na samostojna dr`ava i koja dosledno gi po~ituva pravata na malcinstvata.

"Tokmu ovoj izve{taj na{ite oficijalni pretstavnici ne smeat da go zaboravat vo nivnite pregovori so emisarite na me|unarodnata zaednica", izjavi pretsedatelot na MAAK - Konzervativna, Stra{o Angelovski, na pres-konferencija odr`ana na vtori april. Albanskite teroristi ne se borat za svoite prava, tuku protiv Makedoncite, odnosno protiv s# {to e nealbansko.

Vratovrski so likot na Aleksandrov?!

[tipski "Astibo" denovive po nara~ka napravi okolu 150 vratovrski so likot na Todor Aleksandrov, za {to pretstavnici na toj kolektiv velat deka stanuva zbor za proben marketin{ki balon. Spored tie izvori, koi sakaat da ostanat anonimni, toa treba da pretstavuva teren za promena na imeto na "Astibo" so imeto na Todor Aleksandrov.

Vratovrskite se {ieni po nara~ka na visok funkcioner na VMRO-DPMNE, a }e se promoviraat na panihidata vo ~est na Aleksandrov, koja }e se odr`i vo tekot na ovoj mesec vo [tip.

Proekt za za{tita na Ohridskoto Ezero

Minatata nedela vo Ohrid se odr`a Sedmata sredba na Bordot direktori za za{tita na Ohridskoto Ezero od R. Makedonija i sosedna Albanija. Na sredbata be{e izvr{ena prezentacija na aktivnostite na edinicite za sproveduvawe na Proektot za za{tita na Ohridskoto Ezero za period pome|u sostanocite na dvata borda, so poseben osvrt na postojnata srednoro~na supervizija najavena od Svetskata banka. Od albanska strana be{e podnesena i informacija vo vrska so izgradbata na pro~istitelnata stanica vo Podgradec, a od dvete strani be{e izvr{ena i prezentacija na pravnata institucionalna ramka za upravuvawe so Ohridskoto Ezero, so poseben akcent na prekugrani~niot kontekst.

Reformi vo lokalnata samouprava

Ministerot za lokalna samouprava, Xemail Saiti, prezentiraj}i gi celite na reformite na sistemot na lokalnata samouprava, istakna deka krajnata cel e izgradba na makedonska op{tina po evropski model, prisposobena na na{ite specifi~ni potrebi, uslovi i mentalitet, jaknewe na mirot istabilnsota vo regionot, zabrzuvawe na ekonomskiot i socijalniot razvoj za pobrzo vklu~uvawe na Makedonija vo Evropskata unija.