Raseleni 19.971 lica

Spored evidencijata na makedonskiot Crven krst evidentirani se 19. 971 raseleni lica vo vnatre{nosta na dr`avava. Licata se smesteni prete`no kaj svoi rodnini i prijateli vo Skopje - 13.015, vo Gostivar - 1. 066, Debar - 1.005, Prilep - 770, nad 700 vo Kumanovo i po stotina vo site gradovi niz dr`avata.

Polovina od niv ve}e go podignale svojot humanitaren paket, a preostanatite toa mo`at da go storat vo site op{tinski organizacii na Crveniot krst. Pomo{ta za ovie lica e obezbedena od strana na Me|unarodniot komitet na Crveniot krst, a s# po~esti se javuvawata na doma{ni firmi koi sakaat da podarat del od svoite proizvodi.

Stabiliziran kursot na markata

Kursot na germanskata marka postepeno se stabilizira. Vo momentov edna germanska marka se prodava za 33 denari, a se otkupuva za 32, 5 ili 32, 7 denari.

Vo menuva~nicite velat deka zasega ima dovolno devizi, no deka najverojatno markata }e se stabilizira na povisoko nivo od pred slu~uvawata vo Tetovo. Vo Narodna banka na Makedonija velat deka i pokraj vakvata sostojba na denarot vo odnos na germanskata marka, inflacija }e nema, bidej}i problemot }e se re{i preku pu{tawe marki od devizni rezervi.

Finansiska "kazna" za OKTA

Po gubeweto na sudskiot spor pred Visokiot sud vo London, Rafinerijata OKTA, odnosno nejzinite gazdi, gr~kata kompanija "Helenik petroleum", }e mora da mu plati na gr~kiot naften magnat, Kiriakos Mamidakis, finansiska o{teta, koja }e se dvi`i od nekolku milioni do pove}e desetici milioni dolari.

No, to~niot iznos na obe{tetuvaweto }e go odredi Sudot vo London, a isplatata }e se izvr{i po celosno zatvorawe na sporot.

Privedeni stranski novinari

Vo Tetovo bea privedeni nekolku stranski novinari koi se spu{tale od {arplaninskite sela vo gradot Tetovo kon policiski punktovi i poradi bezbednosni pri~ini bilo potrebno da bide izvr{eno nivno legitimirawe i priveduvawe vo edna od policiskite stanici.

Me|u stranskite novinari se nao|ale i ekipi na Si-En-En, Bi-Bi-Si, Wujork tajms i drugi.

"Mobimak", posebno akcionersko dru{tvo

Centarot za mobilna telefonija "Mobimak", {to raboti vo ramkite na "Makedonski telekomunikacii", se odvoi kako posebno akcionersko dru{tvo.

Osamostojuvaweto ne zna~i celosno otcepuvawe na "Mobimak" od "Telekom", tuku toj }e funkcionira kako firma - }erka vo ramkite na "Makedonski telekomunikacii", koj i natamu }e bide sopstvenik i edinstven akcioner.

Ovaa reorganizacija se pravi so cel da se ovozmo`i poefikasno funkcionirawe na Kompanijata, koja e sostavena od pove}e slu`bi, a "Mobimak", spored svojata organizaciska i funkcionalna postavenost, od po~etokot e struktuiran kako posebna celina.

Zabrana za uvoz na dobitok

Po zavr{uvawe na inkubaciskiot period za bolesta {ap i ligavka so traewe od 15 do 17 dena, konstatirano e deka bolesta so novite slu~ai vo Holandija se {iri, poradi {to vo na{ata zemja ostanuva vo sila zabranata za uvoz na dobitok i proizvodi od ~epunkari od skoro cela Evropa.

"Bolesta e s# u{te daleku od Balkanot, no opasnosta od {irewe postoi, poradi {to zabranata za uvoz na mesni proizvodi od pove}e zemji }e se primenuva i natamu", istakna Zoran Danevski, direktor na Veterinarnata uprava na Makedonija. Ova opfa}a zadol`itelna dezinfekcija na site lica koi vleguvaat vo zemjava, a doa|aat od Zapadna Evropa.

Ednakov pristap na fakultetite

Unijata na sredno{kolcite bara da bide ukinata dr`avnata kvota i za site da bide garantiran ednakov pristap na fakultetite. Unijata bara da bide namalena participacijata i taa da iznesuva najmnogu do 300 germanski marki. Pokraj toa, se bara da bidat ukinati priemnite ispiti i da im se ovozmo`i na pretstavnicite na taa asocijacija da u~estvuvaat vo podgotovkata na konkursot na skopskiot Univerzitet.