Mirni protesti na na{ite iselenici

"MAKEDONCITE OD SVETOT ZA MIR VO MAKEDONIJA"

  • Celta na protestite be{e da se zapoznae svetskata javnost so toa {to navistina se slu~uva vo Makedonija i okolu nea. Od Obedinetite nacii i od drugite me|unarodni organizacii i institucii e pobarano da se vklu~at aktivno vo re{avaweto na problemot

Na 26 mart, pred zgradata na Obedinetite nacii vo Wujork, nekolku iljadi Makedonci od dijasporata odr`aa semakedonski miren protest pod mototo "Makedoncite od svetot za mir vo Makedonija" na koj organizatorite gi osudija ekstremisti~kite elementi, koi od Kosovo dejstvuvaat vo Makedonija, ja destabiliziraat zemjava i se obiduvaat da prisvojat delovi od nea kon t.n "Golema Albanija" pod maskata na zagrozenost na ~ovekovite prava.

Telegrami so poddr{ka za protestot bea isprateni i od g. \or|ija - Xorx Atanasoski, pretsedatel na Makedonska alijansa i od Redakcijata na "Makedonsko sonce".

Celta na protestot be{e da se zapoznae svetskata javnost so toa {to navistina se slu~uva vo Makedonija i okolu nea. Od Obedinetite nacii i od drugite me|unarodni organizacii i institucii e pobarano da se vklu~at aktivno vo re{avaweto na problemot.

Od sobirot be{e upatena Deklaracija do generalniot sekretar na ON, Kofi Anan, vo koja, me|u drugoto, se apelira albanskite ekstremisti da go polo`at oru`jeto i site vo Makedonija zaedni~ki da izlezat od siroma{tijata, korupcijata. Tie apelirat i do Makedoncite vo zemjava za budnost, mudrost, re{itelnost i po`rtvuvanost vo odbranata na dr`avata.

Protesti na Makedoncite se odr`aa i vo Va{ington i vo mnogu drugi gradovi na site kontinenti kade {to `iveat i rabotat Makedonci koi na ovoj na~in dadoa ogromna poddr{ka na re{itelnata borba na makedonskite vojnici i policajci protiv albanskiot ekstremizam i terorizam.


POMO[ ZA TATKOVINATA - MAKEDONIJA

Zdru`enieto na makedonskite dru{tva vo [vajcarija, zagri`eni poradi borbata na Makedoncite so albanskite separatisti i teroristi, na sobirot koj se odr`a na 18.03. 2001 godina vo Minhenbuhse ednoglasno donese odluka pod itno da se otvori konto za sobirawe pari za pomo{ na Makedonija i makedonskite vojnici koi{to hrabro ja branat na{ata tatkovina. Kontoto }e go nosi imeto: "Pomo{ za tatkovinata - Makedonija".

Spored ovaa odluka, sekoja familija treba da uplati najmalku 1.000 franci. Za uplatata }e se vodat to~ni spisoci za da se znae koj si ja izvr{il svojata moralna obvrska kon tatkovinata i svoite bra}a {to ja branat Makedonija.

Isto taka, na sobirot se donese i odluka da se otvori `iro - smetka za pomo{ na Ministerstvoto za vnatre{ni i Ministerstvoto za nadvore{ni raboti na Republika Makedonija.


TRAGI^EN BILANS OD VOJNATA

[estmina zaginati pripadnici na ARM i MVR i pove}e od pedeset povredeni lica e tragi~niot bilans od po~etokot na teroristi~kite napadi vo Makedonija.

Dejan Jakimovski (26) od Kumanovo i Teodor Stojanovski (24) od Skopje i stare{inata Kir~o Dimitriev (33) od Vinica zaginaa na 4 mart 2001 godina vo dva oddelni incidenta vo reonot na Tanu{evci.

Policaecot Goran Stojanovski (28 ) od Kriva Palanka zagina na 10 mart koga policiskiot xip koj be{e del od policiskiot konvoj so pomo{ za `itelite na selata Brest i Malino, naleta na nagazna mina {to ja postavija albanskite ekstremisti od Tanu{evci.

Trieset i petgodi{niot policaec Jane Jakimovski od Kriva Palanka be{e podmolno ubien na 21 mart vo prodavnicata za mobilni telefoni "Bejmobil" vo trgovskiot centar "^air~anka" vo Skopje. Vrz policajcite od zad grb pukale dve lica koi vedna{ izbegale.

Dragan~o Ilievski, pilot na ARM od Skopje, zagina pred desetina dena koga poradi silen vetar helikopter na ARM se urna na Popova [apka.

Pokraj ovie, ima{e i dva nesre}ni slu~ai. Dejan Bogdanov (21), rezervist na ARM, zagina vo ve`bovnite aktivnosti na voeniot poligon vo Veles. Grani~arot na ARM, Igor Nikolovski (27) od karaulata "^a{ka", zagina dodeka so patrolata vr{el obikolka na stra`arskite mesta vo reonot na karaulata.


Od Makedoncite vo Kanada do Vladata i liderite na opoziciskite partii

APEL ZA SPAS NA MAKEDONIJA

Da se formira golema vladina koalicija za dr`avno edinstvo i spas za Makedonija; Da se nadminat politi~kite i li~nite interesi i zaedni~ki da se najde izlez od ovaa situacija; Da se intervenira so site sili i na~ini za da se eliminiraat albanskite ekstremisti i da ne se dozvoli eskalirawe na situacijata; Da ne se pregovara so teroristite; Da se prezemat merki protiv licata koi predizvikuvaa destabilizirawe na na{ata dr`ava i javno gi poddr`uvaat albanskite teroristi kako Miqaim Fejziu; Na site onie {to sonuvaat za federalizacija na Makedonija ili "konsezualna demokratija" im pora~uvame deka nema da dozvolime nitu za eden santimetar da se menuva granicata na Makedonija. Dosta ja par~ea i delea Makedonija!

Nie sme za mir i demokratija, malcinstvata gi u`ivaat svoite prava i toa e vo red, no pokraj pravata tie treba da znaat deka imaat obvrski kon ovaa dr`ava kako i site gra|ani.

Toronto, 26.3.2001 godina