BALKANIKA

Zakana od albanskite teroristi

Belgradskiot vesnik "Glas javnosti" objavi deka albanskite ekstremisti im se zakanile na silite na KFOR i im dale ultimatum oti ako ne go otvorat grani~niot premin "General Jankovi}", }e bidat napadnati. Povikuvaj}i se na izvori vo Pri{tina, belgradskiot vesnik pi{uva deka Albancite upatile vakvo barawe so cel begalcite od Tetovo da mo`at da se zasolnat na Kosovo.

Sredba za primirje

Pretstavnici na srpskata Vlada, NATO i na Osloboditelnata vojska na Pre{evo, Medve|a i Bujanovac na 19 mart se sretnaa vo seloto Merdare vo Ju`na Srbija.

Spored informaciite, trite strani razgovarale za sostojbata vo tampon-zonata po vleguvaweto na srpskite sili vo del od zonata.

Na ovie razgovori se diskutira{e i za razgoreniot sudir vo Makedonija.

Uraniumot usmrtil 400 `iteli

[vajcarskite mediumi tvrdat deka imaat dokazi oti okolu 400 `iteli na mestoto Haxi}i kaj Saraevo zabolele i umrele od rak, otkako NATO upotrebil municija so osiroma{en uranium pri bombardiraweto na poziciite na bosanskite Srbi za vreme na Bosanskata vojna.

Vesnicite naveduvaat deka vo izminatite pet godini od kancerogeni bolesti umrele 400 od vkupno 4.500 begalci od Haxi}i vo mestoto Bratunac vo Isto~na Bosna.

Rekonstrukcija na Balkanot

Spored gr~kiot zamenik - minister za ekonomija, Janis Zafiropulos, najdocna do maj godinava }e po~ne realizacijata na planot na Grcija za rekonstrukcija na Balkanot vreden okolu edna milijarda germanski marki.

Zafiropulos za vesnikot "Elefterotipija" izjavil deka so planot se predviduva golem vlez na gr~ki investicii vo balkanskite zemji, a pred s# vo dr`avite sosedi na Grcija.

Ko{tunica - Ivanov

Jugoslovenskiot pretsedatel, Voislav Ko{tunica, i ruskiot minister za nadvore{ni raboti, Igor Ivanov, ja kritikuvaat me|unarodnata zaednica povikuvaj}i ja da se sprotivstavi na me|unarodniot terorizam vo Ju`na Srbija i Makedonija.

"Me|unarodnata zaednica se krie zad eufemizmi, velej}i ekstremizam namesto terorizam. Me|utoa, ekstremizmot ne ubiva lu|e, dodeka toa go pravi terorizmot", izjavi Ko{tunica po sredbata.

"Svedoci sme na novo manifestirawe na me|unarodniot terorizam na Balkanot. Denes e `rtva Makedonija i dokolku sega ne go sopreme me|unarodniot terorizam, vo ista pozicija }e se najdat i drugite zemji na Balkanot", izjavi ruskiot minister Ivanov.

Kandidati za "Balkanika"

Za me|unarodnata nagrada "Balkanika" konkurirale 41 delo od makedonski avtori. Na prviot sostanok na nacionalnoto `iri, pisatelot Tome Arsovski e izbran za pretsedatel na Komisijata vo koja se i Slobodan Mickovi} i Gligor Stojkovski. Koj }e bide makedonskiot kandidat za presti`nata nagrada }e se znae na po~etokot na april.

Site prijaveni dela na konkursot {to go raspi{a izdava~kata ku}a "Kultura" gi ispolnuvaat predvidenite uslovi, taka {to vo konkurencija za nagradata se najdoa dela od literaturnite `anrovi: poezija, proza i eseistika.