POLITIKA

Razvoj na nastanite od mitingot vo Skopje do vojnata vo Tetovsko

OFANZIVA NA MAKEDONSKITE SILI PROTIV ALBANSKIOT EKSTREMIZAM I TERORIZAM

Pi{uva: Qup~o PAN^EVSKI

  • Povampiruvaweto na "golemoalbanskata" kauza za sozdavawe etni~ki ~isti teritorii se osueti po slu~uvawata vo Tanu{evci, a nastanite vo Tetovo se rezultat na nekolkumese~nite "pazarewa" na aktuelnata vlast okolu pra{aweto dali stanuva zbor za grupa dezorientirani albanski ekstremisti, ili pak za dobro organizirana vooru`ena formacija
  • Liderot na DPA za germanskiot vesnik "Velt am Zontag" izjavi deka ako Zapadot ne se zainteresira za problemite na Albancite koi `iveat vo Makedonija, sudirite }e eskaliraat so mnogu `rtvi, bidej}i mnogu lu|e na Balkanot se vooru`eni. Xaferi im prefrla na, kako {to gi narekuva, "slavopravoslavnite Makedonci" deka go ugnetuvaat albanskoto malcinstvo vo Makedonija

Skopje - 13 mart 2001 godina

Miting na Albancite vo Skopje vo organizacija na DPA. Cel - da se poka`e pred javnosta deka, navodno, Albancite vo Republika Makedonija ne se za vojna i ne se teroristi. "Mar{ za mir i pravda" be{e mototo na mitingot na koj prisustvuvaa okolu osum iljadi u~esnici. Kolonata postojano ja predvode{e kompletnoto rakovodstvo na Partijata na ~elo so Arben Xaferi i Menduh Ta~i. Na mitingot bea istaknati golem broj beli znamiwa koi trebaa da ja simboliziraat opredelbata za mir. Sobirot pomina bez incidenti.

Tetovo - 14 mart 2001 godina

Po~etok na sudirite me|u makedonskata policija i albanskite ekstremisti vo Tetovo. Na Gradskiot plo{tad se odr`a protesten miting "Stop za dr`avniot terorizam protiv Albancite" vo organizacija na Sojuzot na `enite Albanki, Forumot za ~ovekovi prava i Zdru`enieto na Albancite - politi~ki zatvorenici. Dodeka se slu{aa pesnite za albanskiot "heroj" i osnova~ na OVK, Adem Ja{ari, demonstrantite so silni aplauzi i ovacii gi poddr`uvaa rafalite koi doa|aa od Tetovskoto Kale.

Kako {to izjavi portparolot na MVR, Stevo Pendarovski, koincidencijata ne mora da zna~i i korelacija na organizatorite na protestot so albanskite ekstremisti, iako ima soznanie deka tokmu ovie tri nevladini organizacii se politi~koto krilo na ekstremistite. Prestrelkite prodol`ija vo tekot na denot, a istrelite doa|aa i od selata \ermo, Dajle i Lavce.

Dodeka makedonskata policija se obiduva{e da gi potisne ekstremistite od Tetovskoto Kale, demonstrantite koi diveeja na plo{tadot vo Tetovo, brutalno napadnaa nekolku novinarski ekipi. Ministerstvoto za vnatre{ni raboti soop{ti deka za vreme na prestrelkite so ektremistite povredeni se desetina policajci i dve civilni lica.

Tetovo - 15 mart 2001 godina

Pukotnici od razli~ni vidovi oru`je se slu{aa vo tekot na celiot den. Neoficijalno, makedonskite sili za bezbednost im nanele te{ki zagubi na albanskite teroristi. Bile ubieni dvaesetina ekstremisti, imalo mnogu raneti, a me|u pripadnicite na MVR nemalo zaginati i povredeni. Preku no}, t.n. Osloboditelna nacionalna armija koja se deklarira deka gi {titi Albancite vo Makedonija, gi intenzivira barawata za dobivawe status na narod, {to bi zna~elo izmena na Ustavot na Makedonija.

Paralelno so ova, se rodi nov radikalen politi~ki subjekt na makedonskite Albanci koj go voskresna referendumot za Ilirida, otcepuvawe od Makedonija na celiot nejzin zapaden del i ostvaruvawe na "golemoalbanskiot son". Povampiruvaweto na "golemoalbanskata" kauza za sozdavawe etni~ki ~isti teritorii se osueti po slu~uvawata vo Tanu{evci, a nastanite vo Tetovo se rezultat na nekolkumese~nite "pazarewa" na aktuelnata vlast okolu pra{aweto dali stanuva zbor za grupa dezorientirani albanski ekstremisti, ili pak za dobro organizirana vooru`ena formacija.

Tetovo - 16 mart 2001 godina

Vo Tetovo i natamu se vodi vojna. Iako policiskite sili bea poddr`ani od "volcite" na ARM, albanskite ekstremisti prodol`ija so provokaciite. Pukotnici imalo i vo ki~evskoto selo Zajas, kade e napadnata policiskata stanica, a ima indicii za nemiri vo Struga, Debar, Gostivar i Skopje. Strategijata na albanskite ekstremisti, voeniot konflikt da se pro{iri na {to e mo`no pove}e gradovi vo dr`avava, samo gi potvrduva informaciite za mo`noto "proletno scenario", za koe, pak, vlasta odamna bila zapoznata.

Po povod nastanite vo Tetovo, Sobranieto na Makedonija svika itna sednica na koja }e se razgovara za bezbednosnata sostojba vo dr`avava. Apelot za konsenzus na politi~kite partii za zazemawe identi~en stav po ova pra{awe e od vitalno zna~ewe, a potrebata od energi~na akcija e neophodna. Se o~ekuva{e pratenicite da se izjasnat po predlogot za proglasuvawe voena sostojba.

Kako rezultat na voenata psihoza, tetov~ani masovno begaat od gradot. Desetgodi{noto kontinuirano "glumewe" na albanskite politi~ki subjekti za navodno po~ituvawe na demokratskite procesi kako i opredelbata za institucionalno re{avawe na "albanskiot probem" go demaskiraa poslednite slu~uvawa vo zapadniot del od dr`avava.

Tetovo - 17, 18 mart 2001 godina

Naj`estoki borbi vo Tetovo i okolinata. Vo redovite na policijata i Armijata nema zaginati, nitu povredeni. Vo vooru`enite sudiri za prvpat bile upotrebeni i artileriski orudija so pogolem kalibar i dostrel {to spa|aat vo vooru`uvaweto na ARM. Vo akcijata aktivno u~estvo zemaa i "tigrite", pripadnici na specijalni policiski sili. Tetovo, po nekolkudnevnite vooru`eni sudiri, kone~no go poseti i ministerkata za vnatre{ni raboti, Dosta Dimovska, vo pridru`ba na dr`avniot sekretar vo MVR, Qube Bo{kovski. Vladata i MVR odlu~ija da vovedat policiski ~as, koj }e va`i od devetnaeset ~asot nave~er do {est ~asot izutrina. Ovaa merka be{e iznudena so cel da se spre~at raznite kriminalni grupi koi, koristej}i ja situacijata, pqa~kosuvaat niz gradot.

Sobranieto na RM po dvodnevno zasedavawe donese zaklu~oci so koi se osuduva ekstremizmot, a site otvoreni problemi vo Republika Makedonija da se re{avaat niz instituciite na sistemot.

Od MVR s# u{te ne se potvrdeni soznanijata deka teroristite izbrale svoj politi~ki pretstavnik za eventualni pregovori so Vladata. Stanuva zbor za izvesen Alija Ahmeti, makedonski dr`avjanin, po poteklo od Ki~evo. Portparolot na Vladata, Antonio Milo{oski, a toa go potvrdi i Premierot, be{e deciden vo stavot deka nema pregovori so teroristite, potenciraj}i deka edinstveni politi~ki pretstavnici vo dr`avava se albanskite pratenici vo makedonskiot Parlament.

Vladin pretstavnik potvrdi deka vo reonot na Tanu{evci e pronajdeno golemo koli~estvo suva hrana koja ja koristat UNHCR i KFOR. Premierot ja obvini me|unarodnata zaednica za direktno u~estvo i pomagawe na ekstremistite.

Vo me|uvreme, na skopskiot Aerodrom e zabele`ana nevoobi~aeno visoka frekfencija na lica od albanska pripadnost koi zaminuvaat kon zapadnite destinacii.

Portparolot na ARM, \or|i Trendafilov, potvrdi deka vo dr`avava se sproveduva mobilizacija na pe{adiskiot rod od rezervniot sostav na ARM.

Skopje, 19 mart 2001 godina

Borbite vo Tetovo i okolinata s# u{te traat. Informaciite koi doa|aat od terenot velat deka MVR ima soznanija oti vo redovite na albanskite ekstremisti ima mnogu povredeni i zaginati. Neoficijalno se doznava deka takanare~eniot portparol na takanare~enata ONA izjavil oti celta na ekstremistite ne e gradot Tetovo, tuku makedonskata Vlada da se prinudi da pregovara za promena na Ustavot i pozitivno da se odgovori na nivnite barawa.

"Dokolku zapadnite zemji ne se zalo`at za re{avawe na na{ite problemi, borbite }e eskaliraat i }e dojde do krvoprolevawe", predupreduva liderot na Demokratskata partija na Albancite, i koalicionen partner vo Vladata na Republika Makedonija, Arben Xaferi vo intervjuto za germanskiot vesnik "Velt am Zontag". Toj dodava deka ako Zapadot ne se zainteresira za problemite na Albancite koi `iveat vo Makedonija, sudirite }e eskaliraat so mnogu `rtvi, bidej}i mnogu lu|e na Balkanot se vooru`eni. Ponatamu, Xaferi im prefrla na, kako {to gi narekuva, "slavopravoslavnite Makedonci" deka go ugnetuvaat albanskoto malcinstvo vo Makedonija.

Na platoto pred Vladata na Republika Makedonija se odr`a golem miting vo organizacija na Inicijativniot odbor na gra|ani od Tetovo. Nivna delegacija be{e primena od pretsedatelot na Vladata na Makedonija, Qub~o Georgievski, kade im be{e veteno deka site barawa }e bidat ispolneti.

Skopje, 20 mart 2001 godina

Borbite vo Tetovo se intenziviraat. So odluka na armiskiot vrv, konvoj od tenkovi be{e ispraten vo ovoj grad, a se so cel da se obezbedi logisti~ka poddr{ka na policiskite sili. Informaciite od terenot govorat deka teroristite trpat golemi zagubi i imaat okolu stotina mrtvi i golem broj povredeni lica. Se o~ekuva specijalnite sili na policijata da prezemat akcija za ~istewe na terenot, a so toa teroristite }e se prinudat da se povle~at kon samata granica so SRJ.

Od drugi izvori, prostrui vesta deka bezbednosnite strukturi na Republika Makedonija raspolagaat so informacija deka na Kosovo nad 4.000 teroristi se podgotveni da upadnat na na{a teritorija. Tie, navodno, se del od desetiljadnata vojska na porane{na OVK koi s# u{te ne se otka`ale od idejata za "Golema Albanija".

Od na{i izvori doznavame deka policijata i Armijata na Makedonija ja imaat kontrolata vo svoi race i samo pra{awe e na den koga albanskite ektremisti }e go razveat beliot bajrak. Deka sostojbata e pod kontrola, govori i faktot {to golem broj semejstva od Tetovo vo tekot na v~era{niot den se vratija vo svoite domovi.