MEDIJA MONITOR

Kako posledica od voenite dejstva

MAKEDONCI BEGALCI VO MAKEDONIJA

Poradi pukotnicite vo Tetovsko, Makedonija se soo~uva so, mo`ebi, najgolemiot apsurd vo svojata istorija - Makedonci begalci vo sopstvenata dr`ava. Golem broj `iteli go napu{taat gradot Tetovo i okolinata. Najmnogu od niv se upatuvaat kon Skopje, no i vo drugite gradovi od dr`avava.

Spored Crveniot krst na Makedonija, dosega se evidentirani 7.910 lica, od podra~jata na Skopska Crna Gora, Tetovo i okolinata, koi pobarale pomo{ od ovaa humanitarna organizacija.

Tetov~ani se prijavuvaat vo Domot na humanitarnite organizacii "Dare Xambaz" vo Skopje i vo op{tinskite organizacii na Crveniot krst niz cela Makedonija.

Sekretarot na Crveniot krst na Makedonija, g. Ivan Nara{anov, veli deka ve}e e otpo~nata distribucijata na pomo{ta koja se sostoi od prehranbeni artikli i sredstva za higiena.


DIPLOMATSKA PODDR[KA ZA MAKEDONIJA

Vo Brisel Makedonija i makedonskata Vlada dobija celosna poddr{ka od NATO za merkite {to gi sproveduva za soo~uvaweto so dejstvata na ekstremisti~kite grupi vo na{ata zemja.

Ovaa odluka e rezultat od pregovorite pri sredbata me|u ministerot za nadvore{ni raboti na Republika Makedonija, Sr|an Kerim so generalniot sekretar na NATO , Xorx Robertson, odr`ana vo Brisel.

Robertson gi osudi ekstremisti~kite aktivnosti {to ja zagrozuvaat bezbednosta i demokratijata vo Republika Makedonija i upati jasna poraka do niv deka nema da se tolerira nasilstvo.

Germanskiot minister za nadvore{ni raboti, Jo{ka Fi{er, vo Brisel gi otfrli kritikite i obvinenijata na Premierot Qub~o Georgievski, deka Germanija i SAD ne vlo`uvaat dovolno napori za spre~uvawe na nasilstvata na ekstremistite.

Germanskiot minister za odbrana, Rudolf [arping, izjavi deka Germanija e podgotvena da isprati dopolnitelni tenkovi i vojnici da gi zasilat sopstvenite sili stacionirani vo Makedonija.


OBVINUVAWA PROTIV SAD

Pratenikot vo Bundestagot i porane{en parlamentaren dr`aven sekretar vo Ministerstvoto za odbrana na Germanija, Vili Vimer, izre~e te{ki obvinuvawa protiv mirovnite trupi na KFOR pod vodstvo na SAD. Toj, vo intervjuto za germanskiot vesnik ''Velt am Zontag" im prefrluva na Amerikancite deka gi poddr`uvaat albanskite ekstremisti koi sega gi napa|aat makedonskite bezbednosni sili.

"Toa {to tamu se slu~uva ne e slu~ajno, tuku e nastanato pod budnoto oko i so poddr{ka na Armijata na Soedinetite Amerikanski Dr`avi. Vo Kosovo ne bi mo`elo nitu gluv~e da pomine bez toa da go zabele`i KFOR. Zatoa ne smee da ima namignuvawe so albanskite borci na OVK, a terorizmot mora da bide sopren i toga{ koga e nastanat i so sopstvena pomo{", tvrdi Vimer.


"SME[NI OBVINUVAWA NA GEORGIEVSKI"

"Obvinuvawata na Georgievski deka vladite na SAD i Germanija znaat koi se '{efovite' na bandite koi vleguvaat vo Makedonija i deka ne reagiraat soodvetno za da gi spre~at vo nivnite akcii pri agresijata vo Makedonija, e ne samo sme{no, tuku i iskrivuvawe na realnosta", izjavi amerikanskiot ambasador vo Republika Makedonija, Majk Ajnik.

"Ova e vreme koga treba site zaedno da zastaneme kako sojuznici i da najdeme re{enie za tekovnata kriza. Pove}e od o~igledno e deka prodol`uvame da gi poddr`uvame naporite na makedonskata Vlada za da go za{titi teritorijalniot integritet", se veli vo soop{tenieto na amerikanskata Ambasada vo Skopje.


BUMERANG ZA NATO

Albanskite ekstremisti naskoro }e gi napadnat vojnicite na NATO, a Alijansata ne e podgotvena za taa nova situacija. NATO }e se soo~i so sopstvenoto zlo zatoa {to ekstremistite smetaat deka se predadeni, a vetuvawata dobieni od Alijansata ne se ispolneti do kraj.

Ova go izjavi lord Dejvid Oven, porane{en miroven posrednik za Balkanot, za londonskiot vesnik "Sandej tajms". Pri analizata za sostojbite vo Makedonija, vesnikot naveduva deka vooru`enata pobuna na albanskite ekstremisti vo ovaa zemja ja predvodat lica koi vo vremeto na podgotovkite na agresijata na NATO vrz SRJ bea obu~uvani od amerikanskata CIA i od britanskite sili SAS.