VLADATA VINOVNA ZA KRIZATA

Socijaldemokratskiot Sojuz na Makedonija, vo interes na za~uvuvawe na stabilnosta i mirot na Republika Makedonija, e podgotven da ja razgleda idejata dadena od nekoi makedonski politi~ki partii, da se formira Vlada na nacionalno edinstvo. Ovaa Vlada }e treba da gi podgotvi narednite fer i demokratski izbori.

SDSM i natamu tvrdi deka glaven vinovnik za sostojbata vo koja se nao|a Republika Makedonija e Vladata, zatoa {to gi ignorira{e site predupreduvawa za postoewe vooru`eni grupi albanski ekstremisti i ne prezema{e nikakvi akcii, izjavi g. \or|i Spasov, generalen sekretar na SDSM.


SUDSKIOT TRO[OK VO SIDNEJ ]E GO PLATI VLADIKATA PETAR!

Spored neoficijalni informacii dobieni od sudskoto ro~i{te (13.3.2001) koe se odr`a vo Sidnej pome|u tu`itelot - Vladikata Petar i tu`eniot - Upravata na MPCO "Sv. Petka" od Rogdael, sudijata donese odluka, sudskiot tro{ok da go plati tu`itelot - Vladikata Petar.

Vo site makedonski crkovni op{tini i organizacii vo tek se aktivnosti po povod tragi~nite nastani vo Makedonija. Poznavaj}i gi sostojbite i lu|eto vo makedonskata zaednica, sporosta okolu prezemawe sekakov vid akcija za pomo{ na Makedonija, se dol`i na golemata nedoverba kon sega{nite vladini organi i crkovnite velikodostojnici vo Makedonija.

Biljana Nikolovska

Australian Macedonian Times

Sidnej - Avstralija


TRAJKOVSKI NE GI PO^ITUVA ALBANCITE

Fazli Veliu, po kogo Makedonija raspi{a me|unarodna poternica poradi teroristi~kite napadi vo Makedonija, za tiranskiot vesnik "Gazeta {}iptare", kade {to e pretstaven kako politi~ki voda~ na t.n. Nacionalna osloboditelna armija koja se bori za pravata na Albancite vo Makedonija, izjavi deka go poddr`uva teritorijalniot integritet na Makedonija, no i deka Makedonija mo`e da opstane samo ako Albancite stanat dr`avotvoren narod. Spored nego, vo Makedonija postoi sudir me|u pretsedatelot Trajkovski i premierot Georgievski vo pogled na albanskoto pra{awe.

Trajkovski ne gi po~ituva Albancite, iako na pretsedatelskata fotelja do{ol blagodarenie na albanskite glasovi, a Georgievski se obidel da gi ostvari vetuvawata dadeni na Albancite, no nai{ol na otpor od pretsedatelot Trajkovski, koj sakal da vladee so cvrsta raka, tvrdi Veliu.


DIMITROV NEINFORMIRAN SOVETNIK

Sovetnikot za nacionalna bezbednost na pretsedatelot Trajkovski, Nikola Dimitrov, gi demantira{e pi{uvawata deka Agencijata za razuznavawe na Trajkovski selektivno mu dostavuvala informacii za bezbednosta, no odbi da ka`e dali Trajkovski u{te pred tri meseci znael za somnitelnite dvi`ewa vo pograni~niot prostor kaj Kosovo.

Kako {to se {pekulira, operativcite od terenot znaele za paravoenite strukturi, no informaciite gi dostavuvale samo do prvite lu|e na Vladata i MVR.

Nasproti Dimitrov, Trajan Gocevski, ~len na Sovetot za nacionalna bezbednost, se somneva deka na Trajkovski i na ~lenovite na Sovetot selektivno im bile dostavuvani vakvite informacii. Vo javnosta postoi somnevawe i dali Dimitrov mo`e da ja vr{i funkcijata sovetnik za nacionalna bezbednost.