POBEDA VO BERLIN SO IMETO MAKEDONIJA

Vo intervjuto za "Utrinski vesnik", akterkata Labina Mitevska na pra{aweto kako pominaa pette proekcii na filmot "Veta" na Berlinskiot festival, kade go ponese Specijalnoto priznanie, izjavi: "Oficijalnata premiera be{e na osmi fevruari i iako imavme nekoi problemi so tonot, reakcijata be{e odli~na. Ima{e i drugi problemi kako bojkotot na Grcite koj vsu{nost dojde do izraz tokmu poradi programata napravena od organizatorite. Imeno, kratkite filmovi odat pred prika`uvaweto na dolgometra`nite, a na{iot film be{e staven na programata pred gr~kiot. Taka se slu~uva{e 60-tina Grci da stojat nadvor s# dodeka da zavr{i i proekcijata na{eto pretstavuvawe, pa duri potoa da vlezat. Koga reagirav kaj organizatorite tie ne smetaa deka toa treba da se izmeni, bidej}i 'ova sepak e umetnost, ne bi trebalo da se postavuvaat politi~ki pra{awa'. No, koga vidoa {to se slu~uva kako da insistiraa da ostaneme pod imeto Makedonija, taka i n# najavuvaa vo site oficijalni dokumenti. Vo nagradata {to ja dobi Teona, pi{uva Makedonija".

MOBILIZACIJA

General{tabot na ARM procenil deka ima potreba da se dopolnat redovite na Armijata i donel odluka da se izvr{i odreden stepen na mobilizacija na rezervniot sostav.

Vo MVR gi potvrdija informaciite deka poslednite dva dena e po~nata akcija za kompletna mobilizacija na rezervniot sostav na policijata, kako zgolemuvawe na policiskite sili {to se ve}e stacionirani na priodite kon severnata granica.

@ENITE PROTIV "TANU[EVCI"

Na petti ovoj mesec okolu 50 ~lenki na Sojuzot na organizaciite na `enite na Makedonija se sobraa na plo{tadot "Makedonija" vo Skopje, i palej}i sve}i mirno go izrazija svojot protest protiv sostojbata vo seloto Tanu{evci. @enite od SO@M najavija deka sekoj den vo 16 ~asot }e palat sve}i na Skopskiot plo{tad s# dodeka trae kriti~nata sostojba na makedonsko - jugoslovenskata granica.

VOENA POMO[ OD BUGARIJA

Vladata na Republika Bugarija izdade Deklaracija vo koja se veli deka Bugarija e podgotvena da & dade sekakva mo`na tehni~ka poddr{ka na Makedonija.

"Bugarskata Vlada so golema zagri`enost gi sledi slu~uvawata vo severniot del na Makedonija, na granicata so Jugoslavija. Taa gi osuduva akciite na teroristi~kite grupi koi go naru{uvaat suverenitetot i teritorijalniot integritet na zemjata vo koi zaginaa trojca makedonski vojnici", se veli vo Deklaracijata. Spored bugarskata Vlada "na akciite na albanskite teroristi vo reonot na seloto Tanu{evci mo`e da se gleda kako na otvorawe nov front okolu Kosovo i pre~ka vo naporite na Me|unarodnata zaednica za postignuvawe na trajno mirovno re{enie na problemot".

MIRA ZAD ATENTATOT NA GLIGOROV

Germanskiot magazin "[pigel" tvrdi deka Mira Markovi}, sopruga na porane{niot pretsedatel na Jugoslavija Slobodan Milo{evi}, go organizirala atentatot vrz porane{niot pretsedatel Kiro Gligorov, vo oktomvri 1995 godina. Tvrdeweto e izneseno vo po{irok tekst koj gi obrabotuva atentatite koi navodno gi naredila bra~nata dvojka Milo{evi} - Markovi}. Glavna pri~ina za atentatot vrz pretsedatelot Gligorov bila negovata namera da gi prese~e {vercerskite kanali za droga i cigari {to minuvale niz Makedonija kon Srbija i preku nea kon Zapad. Spored istiot nedelnik sinot na Slobodan i Mira, Marko Milo{evi}, imal kontrola vrz pogolem del od profitot {to se vr{el vo tie nezakonski zdelki.

Atentatot be{e izvr{en nekolku dena po sredbata na Gligorov so Milo{evi} vo Belgrad.

MINISTERSTVOTO GI IZVISI UMETNICITE

Ministerstvoto za kultura s# u{te ja nema plateno prvata rata od zakupninata za umetni~koto atelje "Citи international" vo Pariz, iako toa treba{e da bide storeno do prvi mart. Spored dogovorot za 60-godi{no iznajmuvawe na ateljeto, potpi{an od ministerkata za kultura, Ganka Samoilovska-Cvetanova, makedonskiot pretstavnik ve}e treba{e da bide vo Francija. Iznajmuvaweto na ateljeto ~ini 330 iljadi franci, a zakupninata }e se otpla}a vo slednite 10 godini.