POGLEDI

Ogledalce, ogledalce

TANU[EVSKITE PUKOTNICI KAKO PISKOTNICITE OD GALI^NIK DO REKA!

Gog ma Gog

Sekoe zlo za - dobro, veli na{iot narod! I ima pravo. A, koga narodot ne bil vo pravo? Samo poedincite {to go pretstavuvale narodot proma{uvale! Po ratifikacijata na Dogovorot za granicata me|u Republika Makedonija i SR Jugoslavija, a posebno po odlu~nosta na opozicijata i pozicijata da se ras~isti aferata prislu{uvawe vo interes na makedonskata demokratija, s# mi se ~ini deka vo Makedonija nema ni{to da bide pove}e kako {to be{e: mnogu SDSM-ovci, VMRO-vci i drugi partijci, nau~eni na starite dobri ideolo{ki tantiemi, {to im doa|aa onaka "po po{ta" na doma{na adresa i na bankarsko konto, }e `alat i }e se razo~araat.

No, ako e samo toa vlogot vo promenite {to definitivno treba da se slu~at kaj nas, alal neka im e!

Obele`uvaweto na granicata so SRJ e dosega neviden i nezabele`an ~in vo makedonskata istorija. Ka`ete koga stoel posleden pat vojnik od ovaa i onaa strana na ^upovo Brdo, na grani~na linija od dvete dr`avi priznata i me|unarodno ratifikuvana?

Tatkovinata e bo`ji dar i nikoj od strana nema pravo na tu|o prisvojuvawe. Zatoa me zbunuvaat tanu{evskite pukotnici, koi kako da go pla}aat posledniot ceh za nekoja pija~ka i jada~ka vo starata balkanska kr~ma, do koja dopiraat duri Prli~evite piskotnici od Gali~nik do Reka.

Aferata prislu{uvawe pak, ja smetam za mala "francuska revolucija" vo Makedonija, pottiknata od ovde{nite Robespjerovci i Dantonovci, koi moraat da znaat deka samo`rtvata e pogolem, mo`ebi najgolem kapar da se otkupi demokratijata. So slobodata na gra|anite ne mo`e da se potpolnuva nikakov partiski ili politi~ki krstozbor. Silnite zborovi, koga e vo pra{awe dr`avata, mora da se piknat vo nekoj }o{, a na "polna mese~ina" treba da dojde razboritosta i smislata za dr`avnost. Nema lutewe: istorijata im gi odredi ulogite na Branko i Qub~o, vo ovie re{ava~ki momenti, da ja odigraat makaedonskata renesansna pretstava ili zasekoga{ da ja spu{tat zavesata.

Nemame druga alternativa osven: demokratija za site, `iveja~ka so site, i edna ista idnina pak za site. Toa {to devetmina PDP-ovci ne glasaa za Dogovorot, mo`ebi ~ekaat nekoja istoriska satisfakcija {to treba da se slu~i nekoga{, ako se slu~i. No, toa e nivno pravo i treba da se po~ituva. Samo ne{to drugo mora da se znae. Za li~nite interesi i instiktot, koga se vo konflikt.

Vo starite vremiwa, koga plemiwa }e zavojuvale edno protiv drugo, se slu~uvalo toa {to moralo da se slu~i: ednoto da go istrebi drugoto pleme i da mu ja prisvoi teritorijata. Ima li "operacijata" pogolema nagrada od pobedata na pobednikot, kako {to ne{to sli~no sega se slu~uva na Borneo vo krvavite pirovi me|u Dajacite i Madure{anite?!

Ubivaweto "ni{to ne ~inelo", a vozbuduvawata nikoj da gi skroti. No, ova na{e vreme, ne e pove}e toa vreme! Pra{ajte go Milo{evi} i Ha{im Ta~i, }e vi ka`at kolku skapo ~inat ubivawata denes. Cenata na eden mrtov Srbin i na eden mrtov Albanec, e previsoka.

Drevnata prednost da se porobi porazeniot i da mu se odzeme zemjata, nikade pove}e ne se isplatuva. Ne pra{uvajte ja Srbija kolku e bogata po otvoraweto na vojnite vo Hrvatska i Bosna, tuku kolku e siroma{na?!

Koj e toga{ toj {to puka od kaj Tanu{evci? Znae {to saka, ili samo mu se ~ini deka znae?! Ima lu|e {to "podobro igraat" duri i od posesivnite. Tie ne pukaat, tuku nareduvaat drugi da ja naru{uvaat ti{inata. Najlesno e da se la`at lu|eto pod formata na blagorodnosta, idealot i tu|ata sre}a!