Gledano odnadvor

KRVAVI IGRI ILI VOJNATA ME\U ALBANCITE I MAKEDONIJA

Pi{uva: Slavko MANGOVSKI

Ako se slu~i edna vakva vojna, }e se slu~i samo ako albanskite ekstremisti ja imaat me|unarodnata mediumska poddr{ka kako {to ja imaa za vreme na vojnata vo Kosovo. Pobednikot be{e toj koj znae{e da gi manipulira javnite sredstva za informacii. Rezultatot be{e deka NATO im go podari Kosovo na albanskite ekstremisti. Makedonija ve}e poka`a deka ne znae kako da se odnesuva so mediumite, a dokaz za toa be{e begalskata kriza koga Makedonija be{e pretstavena vo svetot duri kako polo{a od Srbija. Istoto scenario se povtoruva i ovie denovi.

Svetskite mediumi ili gi ignoriraat ili skoro sekoga{ gre{no gi prika`uvaat nastanite na na{a {teta. Se ~ini deka onie na vlast pove}e sakaat da gi obvinuvaat NATO i KFOR za svojata nesposobnost da go izvestat svetskoto javno mnenie za ona {to navistina se slu~uva tuka. Svetskite mediumi skoro isklu~ivo ispra}aat vesti od kosovskata strana kade {to, prirodno, se informirani od albanskite ektremisti deka tie se borele protiv makedonskite ugnetuva~i. Od na{a strana na novinarite im se zabranuva da gi posetuvaat mestata na konfliktot. Ne e lo{o tie da bidat tamu na lice mesto, pa neka vidat. I da zagine nekoj, nema da bide kraj na svetot. Takvi se vojnite. Nikoj, na primer, ne se setil da gi pokani stranskite dopisnici da gi slikaat majkite na zaginatite vojnici.

Pokraj vistinskite ima i propagandni vojni. Vo taa vojna dosega gubime. Kako {to sme pi{uvale mnogu pati, centarot na svetot ne e pove}e ni vo London, ni Brisel, ni vo Pariz, tuku na drugiot kraj na Atlantskiot Okean. Glavnata bitka za Makedonija, kako i za koe bilo drugo mesto, }e se vodi vo Va{ington, ama ne o~ekuvajte na{ite na vlast toa da go razberat. Vo Va{ington se mnogu vlijatelni albanskite i gr~kite lobi - grupi. Na{e lobi nema i potoa ni se ~ini deka Zapadot bil protiv nas.

A "Vojnata kaj Tanu{evci?". Kako i za s# vo Makedonija postoi totalna konfuzija i premnogu neodgovoreni pra{awe. Ne se znae ni dali e vojna ili ne. Se zboruva za napadi, upadi i sl. Dodeka vistinata e sosema razli~na. MVR ve}e ka`a nekolku pati deka i ARM i MVR ne go patrolirale Tanu{evci, bidej}i "bilo premnogu rizi~no". Premnogu rizi~no? Toa zna~i deka taa teritorija stanala ni~ija i vo nea si se vselile "nepoznatite albanski teroristi". S# dodeka TV-ekipata na A1 ne se seti da go poseti seloto (tehni~ki "da upadne"), situacijata si be{e mirna i status-kvo. Tanu{evci be{e samo nabquduvano oddaleku i sprotivno na izjavite dadeni od ARM i MVR deka se podgotvuvala akcija za ~istewe na mestoto, nema indikacii deka navistina se podgotvuvalo takvo ne{to. Samite gerilci (deka ne se teroristi }e vidime ponatamu) gi pra{aa novinarite na A1 dali bile informirani od makedonskata policija deka seloto e pod albanska kontrola i deka ne trebalo da doa|aat tamu. Pod pritisok na javnosta, silite za bezbedonost moraa da reagiraat i go opkolija reonot na Tanu{evci. Ona {to slede{e e nevorojatno: gerilcite skoro sekojdnevno se obiduvaa da isprovociraat napad, o~igledno so cel da prika`at pred svetot kako Makedoncite gi maltretiraat Albancite. Duri be{e lansirana la`nata vest od "begalcite" deka izbegale od Tanu{evci, bidej}i makedonskata policija gi maltretirala, iako vo Tanu{evci nema makedonska policija ve}e dolgo vreme. ]e treba vreme vistinata za vistinskite pri~ini za vojnata da izlezi na megdan. Ne e isklu~eno seto ova da e samo u{te edna igra, eden na~in da se odvrati javnosta od aferata "prislu{uvawe".

Zo{to vooru`enite Albanci koi pukaa od Tanu{evci ne se teroristi? Bidej}i taka kon niv se odnesuvaa skoro site me|unarodni faktori, kosovskite kako i nekoi albanski politi~ari od Makedonija. Se znae deka so teroristi ne se pregovara, inaku kade bi ni bil krajot. Odnesuvaweto na gerilcite uka`uva deka tie voop{to ne se gri`at deka me|unarodnata zaednica, ili KFOR ili ARM }e gi kazni ili }e se obide da se presmeta so niv. O~igledno e deka tie ja u`ivaat moralnata poddr{ka na site kosovarski partii koi odbija da ja poddr`at grani~nata spogodba me|u RM i SRJ. Dali ova be{e prakti~na demonstracija na nivnite stavovi?

Deka rakovodstvoto na Republika Albanija vo oficijalni izvestuvawa gi osuduva incidentite vo Tanu{evci ne e ni{to ~udno. Republika Albanija oficijalno se otka`a od konceptot "Golema Albanija", no toa ne zna~i deka albanskite ultranacionalisti vo Kosovo, Makedonija i vo svetot se otka`ale od ona {to tie go smetaat za "sveta rabota". Sli~na situacija ve}e e videna na Balkanot koga vo po~etokot na 30-tite godini od minatiot vek Bugarija so cel da gi podobri odnosite so Srbija ja zabrani dejnosta na bugarskiot ultranacionalist Ivan (Van~o) Mihajlov koj preku parolata za nezavisna i obedineta Makedonija go manipulira{e VMRO, a vsu{nost rabote{e za obedinuvawe so Bugarija kako re{enie na bugarskoto pra{awe na Balkanot.

Golema odgovornost, se razbira, za s# ona {to se slu~uva na Balkanot so albanskoto pra{awe e NATO, a posebno Klintonovata administracija. Pod silen pritisok na albanskoto lobi, SAD gi nateraa sojuznicite od NATO da im go podarat Kosovo na Albancite ne razbiraj}i deka so toa ja otvoraat kutijata na Pandora i go pretvoraat Balkanot vo beskrajno nestabilno podra~je. Amerika napravi sli~na gre{ka vo Avganistan. Vo borbata protiv Sovetskiot Sojuz bea poddr`uvani dvi`ewata od koi nastana Taliban, eden od najgolemite izvoznici na nestabilnost vo svetot. Posledicite od gre{kata vo Kosovo }e n# sledat dolgo vreme.

[IRAK NE SE SOGLASUVA SO PREMIEROT NA RM

Pri neodamne{nata poseta na pretsedatelot Trajkovski na Francija nivniot pretsedatel [irak na konferencijata najmalku 30 pati n# nare~e Republika Makedonija i Makedonija, a nitu edna{ FYROM. Ova e znak na visoka po~it kon nas i jasen signal deka Francija kako i drugite ~lenovi se zalo`nici na agresivnata i ucenuva~ka politika na Grcija i vo osnova ne go poddr`uvaat re{enieto "FYROM". Za vreme na vojnata kaj Tanu{evci svetskite mediumi pak se napolnija so vesti od Makedonija i site, povtoruvam SITE, n# vikaat Makedonija. Premierot na RM saka{e da n# ubedi deka ne e taka, obiduvaj}i se o~igledno da otvori pat za re{enie koe }e & odgovara na Grcija. Blagodarenie na negativnite burni reakcii, takva rabota ne pomina.