Na 23 fevruari na plo{tadot "Makedonija" vo Skopje

PROTEST PROTIV GR^KATA DISKRIMINACIJA

Sojuzot na zdru`enijata na Makedoncite od egejskiot del na Makedonija, na 23 fevruari na plo{tadot "Makedonija" vo Skopje, organizira{e miren protest po povod odr`uvaweto na ^etvrtiot samit na zemjite od Jugoisto~na Evropa.

Be{e pro~itana Deklaracija so koja se bara da se otfrli nehumanata i diskriminatorska odluka na gr~kata Vlada, da se ovozmo`i poseta na rodnite ogni{ta vo Egejska Makedonija i Makedoncite vo Grcija da imaat pravo na obrazovanie na makedonski jazik.

Deklaracijata im be{e predadena na u~esnicite na Samitot.

Q.P.


Samit na liderite na dr`avi i Vladi od Jugoisto~na Evropa

POTPI[ANA SPOGODBA ZA SEVERNATA GRANICA

Pretsedatelot na Makedonija, Boris Trajkovski, i pretsedatelot na SR Jugoslavija, Voislav Ko{tunica na ^etvrtiot samit na lideri na dr`avi i Vladi od Jugoisto~na Evropa, potpi{aa Spogodba za utvrduvawe i definirawe na dr`avnata granica, dodeka pak makedonskiot ministerot za nadvore{ni raboti, Sr|an Kerim i ministerot za nadvore{ni raboti na Republika Albanija, Paskal Miqo, potpi{aa bilateralna spogodba za sorabotka vo oblasta na obrazovanieto.

Be{e usvoen i Akciski plan za regionalna ekonomska sorabotka koj podrazbira razvoj na privatniot sektor, za{tita od korupcija itn. Osobeno zna~ajno na ovoj Samit e i toa {to SR Jugoslavija se vrati kako ramopravna ~lenka na Procesot, a Bosna i Hercegovina za prvpat stana negova ~lenka. Na ovoj Samit prisustvuvaa pretstavnici od Makedonija, Bugarija, Turcija, Grcija, Albanija, Romanija, Bosna i Hercegovina i Jugoslavija.

Q.P.