POLICISKA BRUTALNOST

Minatata nedela, Murtezan Seiti od skopskoto selo Radu{a bil priveden od dvaesetina policajci, bidej}i policijata se somnevala deka kriel oru`je so koe bila napadnata policiskata stanica vo Tearce. Otkako bil uapsen Saiti bil tepan s# do sledniot den koga bil isfrlen na edna niva, od kade uspeal so taksi-vozilo da si dojde doma. Poradi te{kite telesni povredi, toj padnal vo koma i bil prefrlen vo skopskiot Klini~ki centar.

Branko Naumovski, javniot pravobranitel, konstatiral deka vo ovoj slu~aj postojat konkretni povredi vo policiskata postapka i deka policijata izvr{ila krivi~no delo tortura dodeka go apsela Saiti. Toj pobaral da se prezemat neophodni merki za otkrivawe na slu`benite lica koi go tepale Saiti, a ako MVR ne go stori toa, toj do javnoto obvinitelstvo }e podnese krivi~na prijava pritv nepoznat storitel.

V.d.-direktorot na DBK donel re{enie za suspendirawe na pettemina rabotnici na DBK i podnel predlog za pokrenuvawe postapka za utvrduvawe na nivnata odgovornost za prekr{uvawe na rabotnata disciplina.

RAZGRANI^UVAWE

Od 12 do 14 fevruari vo Skopje zasedava{e zaedni~kata makedonsko-jugoslovenska komisija za utvrduvawe na granicata me|u ovie dve dr`avi.

"Makedonija i Jugoslavija na 23 fevruari }e ja potpi{at spogodbata za utvrduvawe na zaedni~ka granica", soop{ti ministerot za nadvore{ni raboti, Sr|an Kerim. Toj izrazi optimizam deka rabotata e pri kraj i dokolku s# zavr{i spored o~ekuvawata, spogodbata za granicata }e mo`e da bide potpi{ana vo ramkite na bilateralnite aktivnosti na Samitot na {efovite na dr`avi i na vladi na zemjite od Jugoisto~na Evropa.

TRANSFER OD DA VO DPMNE

Pratenicite na Demokratskata alternativa Tomislav Petrovski, Ilija Prangovski i Trajko Ge{ovski gi smenija partiskite boi i preminaa vo vladeja~kata VMRO-DPMNE. Transferot oficijalno be{e objaven od sobraniskata govornica na minatonedelnata parlamenarna sesija.

So posledniot troen transfer vo dominantnata vladeja~ka partija, parlamentarnata grupa na DA se namali za sedum pratenici, dodeka prateni~kata grupa na VMRO-DPMNE sega broi 46 parlamentarci.

"NOVA" UPISNA POLITIKA

Fakultetite pri Univerzitetot "Sveti Kiril i Metodij" ne ja poddr`uvaat inicijativata za voveduvawe zadol`itena participacija za site studenti. Na neoficijalniot sostanok na upravite na dvata univerziteta stanalo zbor za novata upisna politika, a bile razgledani i predlozite za eventualno idno aplicirawe na linearnoto studentsko kofinansirawe. Javnata rasprava koja ve}e eden mesec se odviva na fakultetite poka`a deka tie voop{to ne se odu{eveni od idejata za zadol`itelna participacija za site studenti. Generalniot stav na ovie ustanovi e deka ponudeniot predlog ni oddaleku ne e dobro osmislen, u{te pove}e zatoa {to e vo direktna kolizija so postojniot Zakon za visoko obrazovanie. Upravite se re{eni da prodol`at so dosega{nata upisna politika, bidej}i vo sprotivno smetaat deka }e ima zakonski presedan, koj mo`e da im nanese neprocenliva {teta na faluktetite.

POSKAPUVAWE NA NAFTENITE DERIVATI

Od minatata nedela naftenite derivati se prodavaat po novi, povisoki ceni. Vladata, vo soglasnost so utvrdenata metodologija, na minatonedelnata sednica donese odluka za opredeluvawe na najvisokite ceni na oddelni nafteni derivati, kako rezultat na zgolemuvawe na cenite na naftata na svetskite berzi vo izminative dve nedeli, kako i kursot na denarot vo odnos na dolarot. Spored odlukata na Vladata, obi~niot benzin, superot i naftata za doma}instvata poskapuvaat za dva denara, dizelot - 2,5 denari, dodeka najgolem skok od 3 denari ima bezolovniot benzin. Benzinot od 86 oktani sega ima cena od 50 denari za litar, superot (98 oktani) - 54 denari, bezolovniot (95 oktani) - 52 denari.