CRKOVNI VOJNI

Apel od Svetskiot makedonski kongres za pomiruvawe i obedinuvawe

PRIMIRJE?

Po~ituvani bra}a i sestri Makedonci i Makedonki,

Ostanete edinstveni, nezavisno od Va{ata politi~ka pripad-nost i socijalno poteklo, zatoa {to toa sega nam ni e najpotrebno!

Vo tek se makedonsko-gr~kite pregovori za imeto na Makedonija, no evidentni se i obidite na Carigradskata patrijar{ija za promena na imeto i na Makedonskata pravoslavna crkva, imaj}i go tokmu predvid faktot deka nea ja rakovodat arhijerei Grci po poteklo.

O~ekuvajte deka propagandnite ma{inerii na sosednite centrali na Makedonija }e rabotat ofanzivno i intenzivno. I vo Makedonija i me|u Makedoncite vo svetot. I zatoa, pove}e od koga bilo, da gi podzaboravime me|usebnite razliki i edinstveni i obedineti da gi nadmineme site nedorazbirawa me|u nas, zaradi harmonija vo zaednicata i mir i spokojstvo vo du{ata! Samo so cvrsta volja, nema problem koj samite ne mo`eme da go re{ime i nadmineme!

No, nezavisno od stranskite propagandi me|u Makedoncite i vo Makedonija koi gi imalo i }e gi ima, nezavisno od vlijanieto na sosednite centrali na Makedonija ~ii apetiti kon Makedonija i Makedoncite postoele i verojatno deka }e postojat i natamu, nezavisno od povampiruvaweto na istoriskite vrhovizmi, nezavisno od politi~kite razliki i osnovnoto suvereno pravo na sekoja politi~ka partija vo Makedonija za borba za vlast, ponekoga{ ne izbiraj}i sredstva za da ja ostvari celta {to n# pogoduva site nas, kako nikoga{ dosega, sega e vreme da go za{titime i odbranime makedonskiot etni~ki, jazi~en, kulturen, verski, istoriski i dr`aven identitet, kontinuitet, nasledstvo, prostor i entitet, vo Makedonija i nasekade kade {to n# ima!

Svetskiot makedonski kongres ocenuva deka krizata vo Makedonskata pravoslavna eparhija za Avstralija, koja generira ve}e podolg vremenski period, sozdade ogromen razdor i podelba vo Makedonskata etni~ka zaednica vo Avstralija. Toa go ~uvstvuvaat site Makedonci od site delovi na Makedonija vo celiot svet, koi so zagri`enost gi sledat sostojbite vo Makedonskata pravoslavna eparhija za Avstralija i odnosite vo Makedonskata zaednica vo Avstralija i baraat i o~ekuvaat kone~no re{enie za nadminuvawe na site nedorazbirawa.

Sekako deka i Svetskiot makedonski kongres i golem broj Makedonci ja primija za neprijatna vesta za konstituiraweto na Avstralisko-makedonska pravoslavna crkva, iako nejzinoto konstituirawe se prifati kako epilog od krajna nu`da, zaradi dosega{nata inertnost kaj povikanite za sostojbite vo Makedonskata etni~ka zaednica vo Avstralija, {to vnese razdor, kavgi, sudski procesi, omraza i raskol.

Makedonskata pravoslavna op{tina e soglasna za svikuvawe na Nacionalna konferencija za pomiruvawe i obedinuvawe vo edna i edinstvena Makedonska pravoslavna eparhija za Avstralija, na koja{to na ramnopravna osnova, so arbitra`a na Svetskiot makedonski kongres, pretstavnici na makedonskite pravoslavni op{tini i delegacija na Svetiot arhierejski sinod na Makedonskata pravoslavna crkva }e vodat razgovori so cel postignuvawe dogovor za nadminuvawe na nedorazbirawata okolu kanonskata i duhovnata jurisdikcija vrz makedonskite pravoslavni op{tini vo Avstralija.

Vo Spogodbata, me|u drugoto, gi ima i slednite to~ki:

Kanonska i duhovna jurisdikcija na MPC.

Makedonskite pravoslavni op{tini vo Avstralija, potpisni~ki na ovaa Spogodba, ja prifa}aat kanonskata i duhovnata jurisdikcija na Makedonskata pravoslavna crkva, vo soglasnost so odredbite na ovaa Spogodba i zakonite na Avstralija.

Sopstveni~ki odnosi i registracija na MPO-i

Dogovornite strani se soglasni deka imotite i prihodite na MPO-i se sopstvenost na MPO-i vo soglasnost so konstituciite na MPO-i, zakonite na Avstralija i ovaa Spogodba.

Imotite i prihodite na MPO-i, pribaveni na koj bilo na~in, celosno }e se upotrebuvaat za ostvaruvawe na celite i zada~ite na MPO-i, MPE i MPC.

Nitu eden del od imotite i prihodite na MPO ne mo`e da se isplati, prefrli, ili predade vo sopstvenost na nitu eden ~len na MPO ili na negovite pravni naslednici, direktno ili indirektno, so dodeluvawe na del od dobivkata ili vo vid na nagrada ili na drug na~in, osven kako nadomestok na funkcionerot i drug slu`benik na MPO ili na drug ~len na MPO za negovata stvarno izvr{ena rabota (usluga) ili za raboti so koi{to }e ja snabdi MPO na voobi~aen na~in ili so pla}awe na voobi~aen interes (kamata) koj{to ne e povisok od najniskiot interes {to vo momentot go utvrduva bankata "State Bank" na oro~eni sredstva (term deposit), a {to mu se pla}a na ~len na MPO od kogo MPO }e pozajmi pari ili pak pla}awe na naem (renta) za prostorii koi MPO gi zema pod naem od ~len na MPO.

Nitu eden ~len na Upravniot (Crkovniot) odbor ili drugo telo na MPO ne mo`e da bide naimenuvan za funkcioner so plata {to ja isplatuva MPO od svoite sredstva ili od drugi prihodi, osven za licata i na na~inot utvrdeni so ovaa Spogodba.

Dogovornite strani se soglasni MPO-i vo Avstralija da izvr{at registracija, odnosno preregistracija vo soglasnost so izmenuvaweto i dopolnuvaweto na ednoobrazniot Pravilnik na MPCO-i najdocna vo rok od 30 dena od negovoto proglasuvawe.

Dogovornite strani se soglasni MPE da se registrira, odnosno preregistrira vo soglasnost so izmenuvaweto i dopolnuvaweto na Statutot na MPE, najdocna vo rok od 30 dena od negovoto proglasuvawe.

MPO-i vo Avstralija }e se inkorporiraat vo MPE.

Dogovornite strani se soglasni deka so MPO-i upravuvaat nivnite ~lenovi, pravoslavni vernici i parohiskite sve{tenici preku generalnite sobranija i upravnite (crkovnite) odbori, a vo soglasnost so Ustavot na MPC, ovaa Spogodba i zakonite na Avstralija.

Razgrani~uvawe i podelba na imotite na MPO-i

Dogovornite strani se soglasni so razgrani~uvawe na imotite na MPO-i kaj koi e mo`na fizi~ka delba na ist objekt, kako i so razgrani~uvawe za delovi od imotite na MPO-i koi se objekti nadvor od makedonskite pravoslavni crkvi vo koi ne se vr{at verski obredi. Od imotite na MPO-i kaj koi e mo`na fizi~ka delba na ist objekt (po vertikala ili horizontala) ili od delovi na imotite na MPO-i koi se objekti nadvor od makedonskite pravoslavni crkvi vo koi ne se vr{at verski obredi, }e se formiraat makedonski kulturni centri (ili drug vid asocijacii) koi }e se registriraat vo inkorporirani op{testveni (narodni) asocijacii na dr`avno nivo, so site Makedonci ~lenovi na MPO-i za ~ij imot stanuva zbor, koi vo rok od 30 dena od denot na objavuvaweto na podelbata na imotot }e se prijavat kako osnova~i na osnova~kite sobranija za formirawe na ovie asocijacii. Osnova~kite sobranija na makedonskite kulturni centri }e gi svika arbitra`ata.

Za sekoja MPO kaj koja nejzinoto Generalno sobranie }e donese odluka za podelba na imotot zaradi formirawe Makedonski kulturen centar (ili drug vid asocijacija) }e se sostavi poseben Protokol koj }e go potpi{at Upravniot (Crkovniot) odbor na MPO, Mitropolitot i arbitra`ata, koi dobivaat po eden primerok od Protokolot. Vo Protokolot zadol`itelno se sodr`at odredbi so koi se utvrduva pravo na MPO, od ~ij imot e formiran Makedonskiot kulturen centar (ili drug vid asocijacija), da gi koristi prostoriite ili del od niv.

Prekinuvawe na sudskite sporovi vo MPE i pla}awe na sudskite i advokatskite tro{oci

Dogovornite strani se soglasni najdocna vo rokot od 60 dena od denot na potpi{uvaweto na ovaa Spogodba site Makedonci pravoslavni hristijani vo Sidnej da mo`at da pristapat vo ~lenstvo na samo edna MPO vo Sidnej, odnosno vo MPC "Sveti Kiril i Metodij" od Rozberi, MPC "Sveti Nikola" od Kabramata ili MPC "Sveta Petka" od Rokdajl, od podra~jeto na parohijata na ~ija{to teritorija e nivniot pravoslaven dom ili kade {to se crkvuvaat i da popolnat dve kopii od Izjavata za pristapuvawe vo ~lenstvo na MPO potpi{ana svoera~no {to e sostaven del na ovaa Spogodba, od koi ednata kopija se dostavuva do sekretarot na MPO, a drugata do Mitropolitot ili od nego ovlasteno lice. Za eventualen spor, na barawe na podnositelot na Izjavata, nadle`na e arbitra`ata.