VAKA LI ]E IZGLEDA RE[ENIETO ZA IMETO?

Minatata nedela eden vesnik "Investitor" i edno spisanie "Odbrana i diplomatija" vo Grcija go objavija napisot na ministerot za nadvore{ni raboti, g. Sr|an Kerim, so naslov "Odnosite Grcija-Makedonija* pridones kon sorabotkata i bezbednosta na Balkanot". So yvezdi~kata na krajot na imeto Makedonija ka`uvaat deka ja zadr`uvaat originalnata forma na imeto vo tekstot i deka dr`avata e priznata kako FIROM. Sepak, ova se ~ini deka pretstavuva napredok. Grcite poleka mora da se naviknuvaat da go gledaat imeto Makedonija.

BUGARSKIOT AMBASADOR JA NAPU[TA MAKEDONIJA

Pra{awe na vreme e koga bugarskiot ambasador Angel Dimitrov }e zamine od Makedonija. Spored tvrdeweto na bugarskiot pretsedatel Petar Stojanov, ve}e e donesena politi~ka odluka za vakviot transfer, no vo soop{tenieto ne se precizira koja e vistinskata pri~ina za negovoto zaminuvawe. Od diplomatski izvori se doznava deka na du{a mu se stavaat nekolku greva me|u koi i prisustvoto na promocijata na "Radko" kako i pove}e postapki i izjavi so koi Dimitrov ja iritiral makedonskata nacija i go prodlabo~il jazot me|u dvata sosedni naroda.

PREGOVORI ZA IMETO VO LONDON

So posredstvo na specijalniot pratenik na Obedinetite nacii, Metju Nimic, ambasadorite na Makedonija i Grcija, Ivan To{evski i Ilijas Bunaris, vo London ja zavr{ija novata dvodnevna runda pregovori za razlikite okolu imeto, javuva Makfaks povikuvajki se na anonimni diplomatski izvori.

Medijatorot Nimic neodamna vo Skopje izjavi deka postoi politi~ka volja kaj dvete strani za da se nadmine pra{aweto za razlikite vo vrska so imeto. Od istiot izvor se doznava deka pregovorite se vodat vrz osnova na spogodbata koja istekuva vo vtorata polovina na 2002 godina. Zasega nema soop{tenie za rezultatite od razgovorite vo London.

OTSTRANUVAWE NA NAGAZNI MINI VO ALBANIJA

NATO pokrena humanitarna akcija za otstranuvawe na nagaznite mini vo Albanija, soop{ti vo Brisel pretstavnik na Alijansata. Spored planot na akcijata, koja se realizira vo ramkite na programata Partnerstvo za mir, vo slednive 16 meseci od teritorijata na Albanija treba da bidat otstraneti nagaznite mini. Samata akcija, koja ~ini okolu 800.000 amerikanski dolari, treba da po~ne vo april ovaa godina, a vo nea pokraj pretstavnici na zemjite-~lenki na NATO, }e bidat vklu~eni i albanski eksperti.

ISTRAGA PROTIV KOSOVSKITE EKSTREMISTI

Me|unarodniot tribunal za voeni zlostornici zapo~na istraga protiv oru`enite sili na kosovskite Albanci so cel da se otkrie dali tie u~estvuvale vo zlostorstva protiv srpskoto i drugoto nealbansko naselenie na Kosovo, soop{ti glavniot javen obvinitel na Ha{kiot tribunal, Karla del Ponte.