RADIODIFUZIJA

Razli~en tretman na elektronskite mediumi

HAOS VO RADIODIFUZNATA DEJNOST

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Minatata nedela devedeset otsto od privatnite radiodifuzeri od dr`avava se priklu~ija kon {trajkot {to trae{e od 18 ~asot na prvi fevruari do18 ~asot na vtori fevruari. Od druga strana pak, sopstvenicite na radiodifuznite pretprijatija bez koncesija formiraa svoe zdru`enie "Medium"

Kon mnogubrojnite haosi koi se slu~uvaat vo site sektori od na{eto `iveewe, se priklu~uva i haosot vo radiodifuznata dejnost. Od edna strana se radiodifuznite pretprijatija koi se nezadovolni od raspredelbata na sredstvata od Sovetot za radiodifuzija, a od druga radiodufuznite pretprijatija koi nemaat dobieno koncesija. I ednite i drugite ve}e odamna si gi pobaraa svoite prava. Prvite, kako na~in za ispolnuvawe na svoite barawa go izbraa {trajkot, t.e. prekinuvaweto na programata, no i drugite najavuvaat protesti.

Taka, minatata nedela devedeset otsto od privatnite radiodifuzeri od dr`avava se priklu~ija kon {trajkot {to trae{e od 18 ~asot na prvi fevruari do18 ~asot na vtori fevruari. Gleda~ite na ovie mediumi namesto slika, na svoite TV-priemnici mo`ea da go pro~itaat sledniot tekst: Po~ituvani gleda~i (slu{ateli), ova e idninata na va{iot medium, poradi mopolot na Makedonskata televizija i postojniot Zakon za radiodifuzna dejnost.

MONOPOLOT NA MRTV

Glavniot revolt na privatnite radio i TV-stanici e naso~en protiv monopolot na MRTV na pazarot i neramnopravnata polo`ba na privatnite radiodifuzeri vo odnos na nacionalnata televizija. No, tie baraat i isklu~uvawe na t.n. "divi" radiodifuzni pretprijatija. Naru{enite pazarni odnosi vo mediumskiot pazar najdobro se gledaat preku odnosot na vkupnite prihodi na MRTV od edna strana i na trite privatni nacionalni koncesioneri "A1", "Sitel" i "Kanal 77". Spored poslednite istra`uvawa, od vestite na "A1" i "Sitel" se informirani 73 otsto od gra|anite, a od vestite na MRTV samo 27. Ova zna~i deka javnata funkcija ja ostvaruvaat tokmu privatnite koncesioneri, a ne taa {to go nosi epitetot na javna informativna ku}a, MRTV, izjavi Goran Gavrilovski, pretsedatel na Zdru`enieto na osnova~ite na trgovskite radiodifuzni dru{tva na Makedonija.

Ministerstvo za transport i vrski iska`uva podgotvenost za prezemawe na soodvetni aktivnosti za izmenuvawe i dopolnuvawe na postojnata zakonska regulativa vo radiodifuznata dejnost, a za 24- ~asovniot prekin na radio i TV-programite veli deka toj ne e vo funkcija na nadminuvawe i re{avawe na problemite i e protiv interesite na gleda~ite.

"MEDIUM"

Radiodifuznite pretprijatija koi nemaat dobieno koncesija formiraa Zdru`enie na nezavisni difuzeri "Medium" koe }e se bori za nivnite prava. Zdru`enieto go so~inuvaat radia i televizii koi legalno rabotat od 1994 - 1996 godina vrz osnova na Sojuzniot zakon za radiodifuzija od porane{na Jugoslavija donesen vo 1974 godina, koi dobile re{enie od toga{noto Ministerstvo za informacii i se zavedeni vo sudskiot registar.

Rabotata se odviva{e zakonski s# do formiraweto na Sovetot za radiodifuzija vo 1997 godina koga e donesen i noviot Zakon za radiodifuzna dejnost i vrz osnova na toj Zakon e raspi{an konkurs za koncesii. Sopstveniciute na ovie ku}i ne baraat ne{to {to e nadvor od Ustavot, tuku si gi baraat svoite prava, t.e. deka sekoj ima pravo da osnova svoj medium, veli pravniot zastapnik mr. Jagnula Kunovska.

Trajko Nikolovski, pretsedatel na Zdru`enieto "Medium", pojasnuvaj}i go terminot "divi", objasnuva:

Divo e ne{to {to voop{to ne postoelo, a na{ite ku}i se zavedeni vo sudskiot registar spored toga{niot zakon. Ministerstvoto za soobra}aj i vrski, najavuva ostra reakcija, gasnewe na na{ite mediumi, vo sprotivno odzemawe na opremata. Nie }e se sprotivstavime na vakviot ~in, bidej}i tuka gi vlo`ivme site sredstva. Podgotveni sme da gi ispolnime site kriteriumi i da ja platime koncesijata.

Zlatko Ka~anikli} od radio "Luna" veli:

Nie smetavme deka edna{ formirani i registrirani, ponatamu nema da imame nikakvi problemi. No, problemite po~naa da se pojavuvat pred 2,5 godini. "Luna" konkurira{e na site dosega objaveni konkursi, no ne dobi koncesija i za toa nemame nikakvo obrazlo`enie.

Dragan Georgievski, direktor na TV "Amazon", veli:

Vo toa vreme nie ja poddr`uvavme opozicijata VMRO - DPMNE i na na{ata tenderska dokumentacija vo Sovetot za radiodifuzija so crveni bukvi be{e napi{ano VMRO - DPMNE i dokumentacijata voop{to ne be{e razgleduvana od Sovetot. Sega VMRO - DPMNE dojde na vlast, no ne ni pomogna, iako nie za niv izgubivme mnogu.

Za {to poobjektivno da gi informirame na{ite ~itateli, se obidovme da stapime vo kontakt i so pretsedatelot na Sovetot za radiodifuzija, g. Qubomir Jakimovski, no pri sekoe na{e barawe, toj be{e na sostanok.

Kako i da e, sopstvenicite na radiodifuznite pretprijatija bez koncesija velat deka se podgotveni, dokolku po~ne da im se odzema opremata, da se sprotivstavat i najavuvaat protesti.