POLITIKA

AFERA PRISLU[KUVAWE: Dopolnitelni materijali i podatoci od liderot na SDSM

"MAKEDONSKO SONCE" PRISLU[KUVANO

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Prislu{kuvani se novinari od pove}e redakcii ~ii imiwa, vo najgolem broj, ne bea spomenati minatiot pat: Qup~o od "Makedonsko sonce", Sa{o Dimovski od "Utrinski vesnik", Miomir Serafinovi} od TV A1, Ivona Talevska od TV Sitel, Lidija Jan~ovska od TV A1, Spase [uplinovski, Santa Argirova od TV Telma itn.

Na pres-konferencijata koja se odr`a na {esti ovoj mesec, gospodinot Branko Crvenkovski najavi deka prislu{kuvani se u{te okolu 70 novi li~nosti od javniot i od politi~kiot `ivot. Materijalot koj SDSM go prezentira{e na 17 januari i vo dopolnitelniot materijal koj g. Crvenkovski go prezentira{e na ovaa pres- konferencija ne proizleguva nitu od Agencijata za razuznavawe, nitu od Ministerstvoto za odbrana, tuku direktno od Ministerstvoto za vnatre{ni raboti, poto~no od Upravata za operativna tehnika, za koja g. Crvenkovski napomna deka ne e vo sostavot na Direkcijata za bezbednost i kontrarazuznavawe i ne e pod ingerencii na direktorot na DBK, tuku spored svojata vnatre{na postavenost i vo soglasnost so pravilnicite na MVR, direktno e povrzana za ministerot za vnatre{ni raboti.

Spored informaciite na SDSM, procedurata se odvivala na sledniot na~in: ministerkata Dosta Dimovska na na~alnikot na ovaa Uprava, li~no i direktno mu izdavala usten nalog za izveduvawe na operacijata, potoa toj na identi~en na~in, zna~i ustno, bez kakov bilo dokument koj bi vleguval vo kakva bilo vnatre{na regularna arhiva izdaval nalog za prislu{kuvawe na oddelni broevi na na~alni~kata na Oddelot za reprodukcija vo ramkite na istata Uprava. Potoa, taa preku neposrednite izvr{iteli ja sproveduvala celata operacija.

Nekoi od prislu{kuvanite vo dopolnitelniot materijal se povtoruvaat, no najgolem del od niv se spomnuvaat za prvpat.

Za razlika od prviot pat sega imame kvalitativno nova situacija, odnosno vo me|uvreme otvorena e formalna predistra`na postapka pred Sudot, pa zatoa ovoj pat, za `al, ne }e mo`eme da vi gi podelime kopiite od prislu{kuvanite razgovori, istakna g. Branko Crvenkovski.

Ovoj materijal vo celost }e bide dostaven do Javnoto obvinitelstvo i site zainteresirani za dopolnitelni informacii mo`at da se obratat tamu. Vo materijalot opfateni se povtorno dva telefonski razgovora na Boris Trajkovski so Boris Stojmenov, dva telefonski razgovora na Irena, bez prezime od Kabinetot na Trajkovski, za koja se pretpostavuva deka e negovata sekretarka, so Sr|an Kerim, eden razgovor na Dimka Ilkova-Bo{kovi}, sovetnik vo Kabinetot na Trajkovski so Boris Stojmenov, potoa razgovorot me|u Zoran Krstevski, potpretsedatel na Vladata so Emil Stojmenov, sopstvenik na TV Kanal 5, razgovor na Ko~o Topuzovski, porane{en direktor na Javna bezbednost vo MVR so li~nost ~ii ime ne e navedeno, a se koristi oznakata "MOZ" itn.

Prislu{kuvani se i novinari od pove}e redakcii ~ii imiwa, vo najgolem broj, ne bea spomnati minatiot pat: Qup~o od "Makedonsko sonce", Sa{o Dimovski od "Utrinski vesnik", Miomir Serafinovi} od TV A1, Ivona Talevska od TV Sitel, Lidija Jan~ovska od TV A1, Spase [uplinovski, Santa Argirova od TV Telma itn.