GRANI^NO USOGLASUVAWE SO SRJ

Na 12 sednica na zaedni~kata Diplomatsko-ekspertska komisija za utvrduvawe i opis na makedonsko-jugoslovenskata granica, koja zavr{i so poslednata sesija vo Skopje, e usoglaseno protegaweto na grani~nata linija vo dol`ina od okolu 150 od vkupno 300 kilometri. Dogovoreno e slednata sredba da prodol`i za desetina dena vo Belgrad, odnosno od 29 do 31 januari.

Vo vrska so ova, reagira{e Sojuzot na Makedoncite so islamska religija koj bara vo makedonsko-jugoslovenskite pregovori za odbele`uvawe na granicata da se postigne dogovor za specijalen status za Gora, {to zna~i itno otvorawe na grani~niot premin Strezimir-Restelica, posebna administrativna vlast, dvojno dr`avjanstvo za site Goranci i organizirawe na nastavata na makedonski jazik vo osnovnite u~ili{ta vo 20-te sela i gimnazijata vo op{tinskiot centar Draga{.

ADOR "MAKEDONIJA" VO "QBE MAKEDONIJA"

Na svojata redovna sednica na Sobranieto na akcioneri, {to se odr`a na 17 ovoj mesec vo Skopje, Akcionerskoto dru{tvo za osiguruvawe i reosiguruvawe "Makedonija" donese odluka so koja{to dosega{noto ime ADOR "MAKEDONIJA" se promenuva vo "QBE MAKEDONIJA", {to vsu{nost pretstavuva i odraz na vlijanieto na mnozinskiot akcioner vo ovaa firma.

Na sobranieto isto taka be{e nazna~en i nov ~len vo nadzorniot Odbor. Toa e Dan Karol od QVE, koj vo me|unarodni ramki ve}e ima steknato golemo osiguritelno iskustvo i so toa pretstavuva vredno dopolnuvawe me|u ~lenovite na nadzorniot Odbor.

"VETA" VO BERLIN

Kratkometra`niot film "Veta" (15 min.) vo re`ija na Teona Mitevska e selektiran vo programata "Panorama" na Berlinskiot filmski festival, koj }e se odr`i od 7-18 fevruari. Filmot premierno }e bide prika`an na 8 fevruari, a vo tekot na Festivalot }e bide prika`an u{te tri pati pred proekciite na dolgometra`nite filmovi.

Filmot e raboten vo produkcija na Sisters and brother Mitevski Production i Sky is the limit. Realiziran e so poddr{ka na Ministerstvoto za kultura na Makedonija, Wujor{kiot filmski univerzitet i Kodak film. Glavnite ulogi gi tolkuvaat: Petar Temelkovski, Katerina Kocevska, Rubens Muratovski, Vlado Jovanovski, Biljana Dragi~evi}, Labina Mitevska i Jana Lulovska.

BITOLSKATA BOLNICA BEZ GREEWE

Ve}e tri dena vo bitolskata bolnica pacientite se smrznuvaat, bidej}i parnoto greewe ne raboti po nekolku ~asa dnevno ili ne e isklu~eno i ne raboti voop{to, se po`alija bolni, lekari i drug medicinski personal od Medicinskiot centar "D-r Trifun Panovski" vo Bitola.

Tie velat deka vo nekoi oddelenija lekarite i sestrite sami se snao|aat i na svoja raka vklu~uvaat grealki i kaloriferi, no vo najgolem broj prostorii e studeno i neprijatno za prestoj.

Neoficijalno se doznava deka restrikciite na greeweto se vovedeni zatoa {to navodno se potro{il mazutot i se ~eka dostavuvawe novi koli~estva.

BOJKOT NA ALBANCITE KON "PROSVETNO DELO"

Najnoviot broj na spisanieto na albanski jazik "Globi" go objavi povikot za bojkot na u~ebnicite na albanski jazik objaveni od "Prosvetno delo", potpi{an od Zdru`enieto na pedagozite - Albanci vo Makedonija "Pjeter Bogdani" i od Zdru`enieto na u~itelite - Albanci. Tie gi povikuvaat nastavnicite i u~enicite da ne gi kupuvaat i da ne u~at od u~ebnicite publikuvani od najstariot makedonski izdava~, zatoa {to vo niv se upotrebuvale - nealbanski, odnosno makedonski toponimi, prevodite bile lo{i, a vo nacionalnite predmeti, istorija i geografija 95 otsto se u~ela makedonskata istorija.

Direktorot na "Prosvetno delo", Pavle Petrov, izjavi deka site nivni u~ebnici ramnopravno u~estvuvaat na konkursite {to gi raspi{uva Ministerstvoto za obrazovanie i deka tie pobeduvaat so svojot kvalitet. Sodr`inite gi verifikuvaat kvalifikuvani recenzenti i drugite nadle`ni institucii, taka {to povikot za bojkot najmalku ima vrska so kvalitetot na u~ebnicite.

FLEKSIBILNOST ZA IMETO

Atina 22 januari (MIA) - Portparolot na gr~koto Ministerstvo za nadvore{ni raboti, Panos Beglitis, osvrnuvaj}i se na pra{aweto okolu razlikite so imeto na Republika Makedonija, deneska oceni deka postoi politi~ka volja od dvete strani za zaedni~ki prifatlivo re{enie na problemot, povikuvaj}i se na informacijata od gr~kata novinska agencija MPA.

Beglitis ja potencira fleksibilnosta {to postoi kaj dvete strani, dopolnuvaj}i deka Grcija e otvorena za razgovori {to bi se bazirale na Privremeniot dogovor od 1995 godina.

Na 4 fevruari vo Amsterdam

PREDAVAWE ZA ANTI^KA MAKEDONIJA

Makedonskoto kulturno zdru`enie "Ohrid-Makedonija" i Svetskiot makedonski mladinski kongres na 4 fevruari 2001 godina (nedela) so po~etok vo 13.30 ~. vo prostoriite na makedonskiot klub vo Zaandam (Amsterdam) organiziraat predavawe za anti~ka Makedonija so prof. d-r Nade Proeva od Univerzitetot "Sv. Kiril i Metodij" od Skopje, Republika Makedonija.

Predavaweto e organizirano poradi zgolemeniot interes na makedonskata zaednica i makedonskite studenti vo Holandija po objaveniot trud "Studii za anti~kite Makedonci" na d-r Nade Proeva, so koj se otvora edna nova stranica vo izu~uvaweto na istorijata za Anti~ka Makedonija.

Pokraj predavaweto }e bide organizirana i revija na makedonski narodni nosii, promocija na makedonski vina od kompanijata "Wines of Macedonia", bogata trpeza so makedonski tradicionalni specijaliteti i bogata lotarija so glavna nagrada povraten avionski bilet za Makedonija, sponzorstvo na nacionalnata aviokompanija MAT.

Za prijaten ambient na celata programa }e se pogri`i renomiranata muzi~ka grupa "Veseli mom~iwa".

Ceni: Vlez 12.50 guldeni; Za ~lenovi: 5 guldeni; Za mladi do 18 godi{na vozrast vlezot e sloboden.

Adresa: Sportlaan 9, Sportpark Hoornseveld, Zaandam