KUJNA

Merakliska sofra

BAMJI SO SVINSKO MESO

Potrebno: 750 gr. svinska udina, 2 glavici kromid, 250 gr. bamji, crven piper, sol, sok od limon i crn piper.

Podgotovka: Vo sad so zagreano maslo se pr`i ise~kaniot kromid. Bamjite ubavo se mijat, im se se~at vrvovite, se dodavaat na kromidot i se dinstaat na tivko. Se dodava malku crven piper, a potoa se dodava polusvarenoto svinsko meso ise~eno na kocki. Jadeweto prodol`uva da se vari s# dodeka bamjite i mesoto ne bidat meki. Pri kraj na podgotovkata na jadeweto se pravi tenka zapr{ka so ili bez crven piper. Pred da se poslu`i se dodava malku limonov sok i crn piper.


PR@ENI BANANI SO [LAG OD KOKOS

Potrebno: 1 filxan bra{no, 2 kafeni la`ici pra{ok za pe~ivo, 1 kafena la`ica sol, 1/4 filxan {e}er, 1 jajce, 1/2 filxan mleko, 2 kafeni la`ici rastopen puter, 3 cvrsti banani, 1/4 filxan gustin, maslo.

Podgotovka: Vo pogolema ~inija se stava bra{no, pra{ok za pe~ivo, sol i {e}er, potoa se dodava jajceto, mlekoto, puterot i s# se me{a dodeka ne se dobie testo kako za pala~inki. Bananite se se~at na ~etiri dela (dijagonalno), se prpelaat najprvo vo gustin, a potoa vo testoto za pr`ewe i se pr`at vo `e{ko maslo. Se serviraat so {lag od kokos.

[lag od kokos

Potrebno: 1 filxan, 2 la`ici {e}er, 1 filxan kokosovo bra{no, malku ekstrakt od rum.

Podgotovka: Se mati {lag so {e}er i vo toa poleka se dodava kokosovoto bra{no i rumot.


PILE[KO NA ORIENTALEN NA^IN

Potrebno: pile{ki gradi, pu{ena {unka.

Testo: 2 jajca, 1 filxan voda, 1 la`ica susamovo maslo, 1 filxan bra{no, 2 la`i~ki pra{ok za pe~ivo, 1 kafena la`ica {eri, 1/2 kafena la`i~ka luk vo prav, crn piper i maslo.

Podgotovka: Vo izmatenite jajca se dodavaat site sostojki, osven masloto, i se pravi testo kako za pala~inki (malku pogusto). Se stava par~e {unka me|u par~iwata pile{ki gradi, se prpelaat vo testoto i se pr`at na vrelo maslo dodeka ne dobijat crvenkasta boja. Ispr`enite pile{ki gradi se pe~at u{te 20 minuti vo zagreana rerna.

Sos: 3 la`ici maslo, 250 gr. pe~urki se~eni po dol`ina, 2 ~e{niwa luk, 3 filxani pile{ka supa, 2 la`ici soja-sos, 1 kafena la`i~ka {e}er, malku melen crn biber, 3 la`ici gustin rastopen vo 4 la`ici voda, 1 la`ica {eri, 150 gr. zelen~uk po izbor (celer, zelka, zeleni piperki, morkov), mlado luk~e se~eno po dol`ina, 250 gr. sve` gra{ok ili boranija i se~kan badem.

Podgotovka: Pe~urkite, zaedno so lukot, se propr`uvaat na maslo, se dodava supata, soja-sosot, biberot i {e}erot. Se vari u{te tri minuti, se dodava gustinot rastopen vo voda vo koja prethodno e staveno {erito i se vari s# dodeka ne zgusne. Vo sosot se dodava zelen~ukot po izbor, mladiot luk i gra{okot ili boranijata. So ovoj sos se preliva pile{koto meso i se ukrasuva so sve` zelen~uk.


KREM - KOCKI OD KOSTENI

Potrebno: 1/2 kg. svareni i ispasirani kosteni, 4 la`ici rum, 150 gr. {e}er, malku `ele od ribizli (mo`e i drugo), edna oblanda.

Podgotovka: Na oblandata se stava pireto od kosteni, izme{ano so rum i {e}er vo debelina od dva prsta, vrz nego se stava {lag, a vrz {lagot se prema~kuva `eleto. Otkako }e otstoi, se se~e na kocki.