SATISFAKCIJA ZA POLITI^KITE ZATVORENICI

Spored najavata na pretsedatelot Stojan Andov, Sobranieto naskoro }e predlo`i akt so koj }e im se obezbedi materijalna satisfakcija na politi~kite zatvorenici i progonuvanite za ideite za Makedonija.

"Potrebno e da se donese akt {to }e go izmeni odnosot kon lu|eto {to bea sudeni i progonuvani za politi~ki dela. Na toa n# obvrzuvaat Ustavot (~lenot 36) i me|unarodnite konvencii. Toa, vpro~em, stana praktika vo pove}eto zemji vo tranzicija. Stanuva zbor za lu|eto {to bea sudeni za makedonskata kauza, no i za tie {to baraa pove}e malcinski prava" - objasni Andov. (Za politi~kite zatvorenici pove}e na str. 12-13).

KONKURENCIJA VO STOPANSTVOTO

"Dr`avata ne treba da se me{a vo pazarnata konkurencija, tuku treba da vr{i kontrola na nelojalnata", izjavi Zlatka Popovska, pretsedatelka na Sovetot na ekonomistite, na ednodnevnoto sovetuvawe za konkurencijata vo na{eto stopanstvo.

Na sovetuvaweto prisustvuvaa ministerot za ekonomija, vidni stopanstvenici, profesori i ekonomski eksperti.

Ministerot za ekonomija, Besnik Fetai, kako najva`ni to~ki vo nacionalnata strategija za razvoj gi istakna liberalizacija na pazarot, unapreduvaweto i za{titata na konkurencijata.

NOVI PO[TENSKI MARKI

"Makedonska po{ta" po povod 50-godi{ninata od osnovaweto na Visokiot komesarijat na begalci pu{ti vo promet dve po{tenski marki so nominalna vrednost od po {est i po 30 denari.

Motivot na prvata marka pretstavuva pove}ebojni kvadrati vo koi e vtisnata ~ove~ka dlanka, ~ij avtor e Katerina Zarkovska. Avtor na dizajnot na vtorata marka, na koj e pretstavena planetata Zemja kako stoi v dlanka, e umetnikot Aleksandar Stojkovski. Dvete marki se vo tira` od po 40.000 primeroci, a po povod jubilejot od strana na UNHCR e osnovan poseben fond za edukacija na begalcite.

SDSM VO BUGARIJA

Delegacija na SDSM, predvodena od pretsedatelot na partijata Branko Crvenkovski, na pokana na Bugarskata socijalisti~ka partija na 15 i 16 januari ja poseti Bugarija. Za vreme na prestojot bea ostvareni sredbi so pretsedatelot na BSP, Georgi Prvanov, kako i so ~lenovi na rakovodstvoto na partijata.

[TIPSKIOT REFERENDUM - FALSIFIKAT

Referendumot za prenamena na dva miliona germanski marki ostanati na smetkata od samopridonesot koj {tipjani go izdvojuvaa od svoite plati vo period 1992-1996 godina, odr`an vo juni minatata godina, i definitivno e poni{ten so kone~nata odluka na Vrhovniot sud na Makedonija. Re{enieto na ovoj sud e kone~no i protiv nego nikoj od u~esnicite vo sporot dolg {et meseci nema pravo na `alba.

So definitivnata presuda vo vrska so skandalozniot slu~aj nare~en "referendum" i na poslednite skeptici vo [tip im stana jasno deka porane{noto op{tinsko rakovodstvo na ~elo so toga{niot gradona~alnik Tomo Mita{ev, na gra|anite na [tip, vo nivno ime, im podmetnale kukavi~ko jajce pod firmata "uspe{no gra|ansko izjasnuvawe".

STRUJA OD BUGARIJA

Kako {to be{e najaveno, Upravniot odbor na ESM formalno treba da dade zeleno svetlo za kupuvawe elektri~na energija od Bugarija. Dogovorot so sosedniot elektroenergetski sistem }e po~ne da se realizira 24 ~asa po davaweto prifatliv akreditiv od makedonska strana. ESM, poradi lo{ata hidrolo{ka sostojba, ne samo vo zemjava, tuku i na celiot Balkan, raspi{a javen povik do site sosedni elektrostopanstva za uvoz na elektri~na energija i na nego do opredeleniot datum se javi samo bugarskoto elektrostopantvo.

SLAB INTERES ZA DOSIEJATA

Po barawe na sobraniskata Komisija za nadzor vrz rabotata na DBK i Agencijata za razuznavawe, od Ministerstvoto za vnatre{ni raboti e izrabotena i dostavena informacija za tekot i dinamikata na sproveduvawe na Zakonot za otvorawe na dosiejata vodeni od politi~ki i ideolo{ki pri~ini.

Od DBK informiraat deka vo depoto na Ministerstvoto ima 19.700 dosieja. Do krajot na mesecot noemvri bile upateni 1.344 barawa za otvorawe na vodenite dosieja, a del od niv bile nekompletni. Po proverkata vo arhivata bilo konstatirano deka 766 lica nemaat dosieja, a od zainteresirani dosieja bile vodeni za 530, od koi ve}e 337 izvr{ile uvidi i najgolemiot del od niv po li~no barawe dobile kopija.