SPORT

FUDBAL: Sostanok na fudbalskite sojuzi

POSEBNI I ZAEDNI^KI LIGI

  • Vo Skopje, kon sredinata na januari }e se odr`i sostanok na pretsedatelite na fudbalskite sojuzi od balkanskite zemji, na tema, formirawe posebni zaedni~ki ligi vo koi bi se na{le klubovite od Jugoslavija, Grcija, Romanija, Bugarija, Turcija i Albanija

Vo sredinata na januari, vo Skopje }e se odr`i sostanok na pretsedatelite na fudbalskite sojuzi od balkanskite zemji, na tema, formirawe posebni zaedni~ki ligi vo koi bi se na{le klubovite od Jugoslavija, Grcija, Romanija, Bugarija, Turcija i Albanija. Pokraj toa, vode~kite lu|e od gr~kiot i turskiot sojuz }e pobaraat poddr{ka od ostanatite balkanski zemji vo nivnata namera za organizacija na edno od narednite evropski prvenstva. Hrvatska nema namera da u~estvuva na ovoj sobir, bidej}i nivnite razmisluvawa se svrteni kon isto~nite zemji, koi isto taka, imaat namera da formiraat liga, vo koja bi ~lenuvale klubovi od ^e{ka, Slova~ka, Ungarija, Slovenija, Avstrija, i BiH. Spored nekoi neoficijalni informacii ovaa liga bi trebalo da startuva idnata godina, a fudbalskite klubovi "Dinamo", "Hajduk" i "Osiek" }e zemat u~estvo vo novoformiranata Isto~na liga.


KO[ARKA: Poznati imiwata na prijavenite igra~i za registracija vo KSM

TRANSFERI OD MINI - PREODNIOT ROK

  • Na prviot raboten den od godinata poznati se imiwata na igra~i prijaveni za registracija vo KSM vo mini-preodniot rok

[ampionot "Nikol Fert" gi prijavi: Darko Radulovi}, Ivica Blagojevi}, Goce Andrevski i Slobodan Petrovski. Osvojuva~ot na kupot ekipata na "MZT Skopje 2000" gi prijavi: Todor Ge~evski, Stojan Manxukov i Dejan Dimov. Sedumkratniot {ampion, ekipata na "Rabotni~ki" gi prijavi: Dragan Vasilov i Slobodan~o Haxivasilev. Ekipata na "Kumanovo" gi prijavi Riste Duganov i Antonije Trajanovi}. "@ito Vardar" gi prijavi: Vasko Bojev, Aleksandar Dimitrovski i Riste Stojanov. "Nemetali Ogra`den" za prodol`enieto od sezonata gi prijavi: Mihailo Eftimov, Kosta Karamanolev, Enes Haxibuli}, Dim~e Kostadinov i Igor Mihajlov. "Alumina" za prodol`enieto od sezonata gi prijavi: Jovica Petrovski, Denis Dervi{evi}, Goran Ze~evi} i Bojan Nestorovski. Ekipata na "Vardar" za prodol`enieto gi prijavi: Zlatko Popovski, Sefer Canovski, Denis Zec, Igor Dimitrovski, Goce Markovski, Muhamed Ta~i i Blagoja \or|ievski. Od vtoroliga{ite najmnogu se zasili "Balkan Stil", ekipa so 14 pobedi vo esenskiot del, a ~ij trener e mladiot Sa{a Dimitrijevi}. Dim~e Ga{tarski i \or|i Talevski, porane{ni ~lenovi na "MZT Skopje 2000", se novi ~lenovi na ovaa ekipa koja o~igledno ima prvoliga{ki ambicii. Nov ~len na "Balkan Stil" e i Vladimir Trpezanovski. Isto taka, vtoroliga{ot "Mak 91 Polo Trejd" gi prijavi: Ziv~evi}, Darjan Hristov, Zetov i Nikolov. Registracionata komisija na KSM }e ja proveri validnosta na licencata na onie igra~i koi nemaat dobieno ispisnici od mati~nite klubovi. Takov e primerot so Ivica Blagojevi} koj ne }e mo`e da potpi{e dogovor so "Nikol fert", bidej}i nema ispisnica od "Kumanovo".


RAKOMET: Internacionalkata Biljana Naumoska- Risteska zakrepnuva

MAKEDONIJA NA PRVENSTVOTO VO ITALIJA

Na{ata internacionalka Biljana Naumoska - Risteska koja se povredi pred po~etokot na Evropskoto prvenstvo vo Romanija, brzo zakrepnuva i po~na da trenira za svojot klub "Gudme". Za na{ata javnost e va`no deka }e ja vidime vo makedonskata reprezentacija na 19 i 26.5. 2001 godina na natprevarite so Slovenija. Taa `ali {to ne mo`ela da pomogne na na{iot sostav na EP. Taa veruva deka }e dade s# od sebe na bara`-me~ot so Slovenija, i istovremeno `ali {to ne mo`e{e da mu pomogne na na{iot sostav na Evropskoto prvenstvo. Makedonija }e se najde na Svetskoto prvenstvo koe }e se odr`i vo Merano (Italija) od 2 do 16 dekemvri 2001 godina.


KO[ARKA: 14. kolo od prva liga vo Italija

NAUMOSKI NAJZASLU@EN ZA POBEDATA

Petar Naumoski pogodi {est od sedumte obidi za tri poeni i so 24 postignati poeni be{e najzaslu`en za pobedata na negovata ekipa "Beneton" nad "Viola RC" na gostinski teren so 94:70 vo 14-toto kolo od prvata liga vo Italija. Toj ima{e i ~etiri skoka i isto tolku asistencii. "Beneton" momentalno ima "skor" od osum pobedi i {est porazi i se nao|a na {estata pozicija. Ekipata na "Lugano", kade {to trener e na{iot Zare Markovski, ima{e lesna zada~a vo kupot na [vajcarija i zabele`a ubedliva pobeda sovladuvaj}i go timot na "Martigni" isto taka na gostinski teren so 43:116.

Podgotvila: Zorica NASKOVSKA