Edna godina po ubistvoto na trojcata policajci vo Ara~inovo

SLU^AJ BEZ EPILOG!

Ubistvoto na policajcite Aco Angelovski (26), Erol Gotak (27) i Kiril Petru{evski (24) od strana na ~etvorica maskirani napa|a~i vooru`ani so "kala{wikovi" ja potrese javnosta, a trojnoto ubistvo s# u{te ne e rasvetleno. Makedonskata policija poka`a totalen diletantizam, a na~inot na koj se vode{e istragata ostavi vpe~atok deka nekoj saka da ja naso~i vo drug pravec.

Ministerkata za vnatre{ni raboti, g-ca Dosta Dimovska, uspea da "obvini" sedummina koi momentno svojata "nevinost" vo dolgiot i iscrpuva~ki sudski proces ja doka`uvaat vo Osnovniot sud vo Skopje.

Kolku za potsetuvawe, makedonskata policija ne be{e kadarna vo izminative pet godini da otkrie koj go izvr{i atentatot na toga{niot pretsedatel na Makedonija, g. Kiro Gligorov.

Q.P.

"OHRIDSKA ARHIEPISKOPIJA - MPC"

Mitropolitot Avstralisko-novozelandski i administrator Prespansko-pelagoniski, gospodin Petar smeta deka imeto na na{ata crkva treba da bide Ohridska arhiepiskopija - MPC, pritoa pojasnuvaj}i deka ova ime doa|a kako stepen na Arhiepiskopijata, a MPC kako imenitel na na{ata crkva. Vakvata vest ja prenesuva "Makedonija denes" i e vo kontradiktornost so dosega{nite izjavi na site mitropoliti deka za promena na imeto na na{ata Crkva nema da se pregovara?!

MAKEDONIJA POD RADIOAKTIVNO DEJSTVO?

Pretsedatelot na Demokratskiot sojuz, Pavle Trajanov, izjavi deka Makedonija mo`e da se najde pod radioaktivno dejstvo poradi upotrebata na proektite so osiroma{en uranium od strana na NATO na Kosovo.

Toj izjavi deka MVR ne raspolaga{e so tehnika da utvrdi dali mo`e da ima radijacija od padnatite proektili. Pripadnicite na NATO imaa ve`bovni aktivnosti kade {to se koriste{e golema kalibarska municija, te{ka artilerija na poligonot Krivolak, a nikoj ne vode{e smetka dali takvite aktivnosti se odvivaa i vo Kumanovsko i vo Tetovsko, izjavi g. Pavle Trajanov.

"MAT" BEZ DOZVOLA

[vajcarskite vozduhopolovni vlasti so pismo gi izvestile MAT i Upravata za vozdu{na plovidba na Makedonija deka ne mo`at da izdadat dozvola za rabota na MAT, bidej}i spored nivni informacii, kompanijata "Jurop aviej{n fajnensing" poseduva 95,86 otsto od kapitalot na nazna~eniot prevoznik. Vtora pre~ka e s# u{te va`e~kata dozvola za odr`uvawe na liniite kon ovaa alpska zemja na "Avioimpeks".

Seto ova e sprotivno na spogodbata za redoven vozdu{en soobra}aj me|u Makedonija i [vajcarskata konfederecija.

10 MILIONI GM ZA AMBASADATA VO BERLIN

Kupuvaweto zemji{te i izgradbata na Ambasadata na Republika Makedonija vo Berlin za vreme na rabotata na Sr|an Kerim e izvr{eno vo ramkite na toga{nite pozitivni zakonski odredbi, se veli vo preliminarniot izve{taj na Komisijata za utvrduvawe na odgovornost i {teta vo Ambasadata na Makedonija vo Berlin.

Komisijata utvrdila deka za kupuvawe na zemji{teto Ambasadata dobila tri ponudi, spored koi cenata na eden metar kvadraten za izgradba na zgradata na Ambasadata bila od 4.900 do 8.800 gm. Prifatena bila ponudata od 5.000 gm za metar kvadraten.

Poznato e deka za izgradba na Ambasadata vo Berlin bil zemen kredit od "Dresdner Bank", a od NBM vo bankata bile deponirani 10 milioni gm.

Sepak, Komisijata zaklu~ila deka celiot proekt bil ostvaren bez odluka na Vladata, samo so informacija na MNR za kupuvawe zemji{te i za izgradba na Ambasadata, vrz osnova na {to e izdadeno ovlastuvaweto od toga{niot premier Branko Crvenkovski.

BAL NA "BLAGOVESTIE"

Na sedmi ovoj mesec, vo hotelot Aleksandar Palas, vo organizacija na Fondacijata "Blagovestie" be{e odr`an humanitaren bo`iken bal. Na istiot nastapi Makedonskata filharmonija pod vodstvo na gostinot od Moskva - maestro Leonid Nikolaev, Tancoviot orkestar pri MRTV rakovoden od maestro Aleksandar Xambazov i maestro Kire Kostov, kako i tancovi dvojki od tancoviot klub "Trokadero".

Vo ramkite na balot be{e organizirana i aukcija na dela od poznati makedonski umetnici, koi, otstapuvaj}i gi svoite dela na Fondacijata, go pomognaa realiziraweto na humanitarnata akcija.

Sredstvata sobrani od proda`bata na vleznicite, kako i od aukcijata }e bidat nameneti za izgradba na pristapni rampi za invalidski koli~ki na univerzitetskiot kampus na fakulteti pri Univerzitetot "Sveti Kiril i Metodij" vo Skopje.

Kon ovaa humanitarna akcija se priklu~i i Svetskiot makedonski kongres so donacija od 27.000 denari.