Vtor internacionalen horski festival

"SVETA ZLATA MEGLENSKA" VO GRCIJA

Na Vtoriot internacionalen horski festival koj{to }e se odr`i od 26 do 31 maj idnata godina vo Argos Orestiko vo Grcija }e u~estvuva i `enskiot kameren hor "Sveta Zlata Meglenska" na Polo{ko-kumanovskata eparhija. Ovoj festival e vo ramkite na Evropskata programa za me|unarodna sorabotka "Intereg 2". Na Festivalot, pokraj Makedonija i Grcija, }e u~estvuvaat horovi od Hrvatska, Jugoslavija, Bugarija, Romanija, Albanija i Slovenija.

Horot "Sveta Zlata Meglenska, pod dirigentskata palka na Letka Dimovska-Polizova, }e nastapi so duhovni kompozicii od makedonski i stranski avtori. Ovoj nastap e poddr`an od programata FARE, preku Zdru`enieto na gra|ani MAG i e eden od mnogute proekti koi treba da se realiziraat.


Na povidok

GR^KI KONZULAT VO BITOLA

Spored gr~kiot parlamentarec od vladeja~kata partija PASOK, Jorgo Lianis, Grcija seriozno se podgotvuva za otvorawe konzulat vo Bitola. "Vladata na Simitis prezema zabrzani aktivnosti vo toj pravec", istakna Lianis, "i realno e da se o~ekuva gr~kiot konzulat vo Bitola da bide otvoren najdocna do sredinata na idnata godina.

Gospodinot Lianis prestojot vo Bitola go iskoristi i za poseta na Detskoto oddelenie pri Medicinskiot centar "D-r Trifun Panovski", potoa Centarot za sluh i govor i Osnovnoto u~ili{te vo s. Kravari kade {to na u~enicite im podeli prigodni novogodi{ni podaroci.