RAZGRANOCI VO MAKEDONIJA

^lenovite na organizacijata "Obedineti Makedonci" od Toronto, Kanada, zagri`eni za opa|aweto na nacionalniot duh me|u Makedoncite vo Makedonija i s# pomalite napori za negovo za~uvuvawe, donele odluka za formirawe na razgranoci vo pove}e gradovi vo dr`avava i toa vo Skopje, Bitola, Ohrid, Veles, Prilep, Tetovo, Kumanovo i dr.

NEVRABOTENOST

Polovina od vrabotenoto naselenie vo Makedonija e na vozrast od 25 do 44 godini.

Spored podatocite od Dr`avniot zavod za statistika, od 545.068 evidentirani kako vraboteni godinava, 50.128 se na vozrast od 15 do 24 godini, 295.415 se na vozrast od 25 do 44 godini, a ostanatite 199.527 se nad 45 godini.

Od 257.485 evidentirani kako nevraboteni, ovaa godina, spored anektata za rabotna sila, 74.598 se na vozrast od 15 do 24 godini, 142.698 se na vozrast od 25 do 44 godini, a 40.189 se nevraboteni lica na vozrast od nad 45 godini.

VOSTOLI^EN MITROPOLITOT POVARDARSKI

Episkopot Jovan Dremvicki na ~etvrti dekemvri - praznikot posveten na Presveta Bogorodica - Pre~ista, na sveta bo`estvena liturgija {to se odr`a vo vele{kata crkva "Sv. Pantelejmon", be{e vostoli~en vo Mitropolit Povardarski. Na svetiot ~in ~inona~alstvuva{e Negovoto Bla`enstvo Ahreipiskopot Ohridski i Makedonski g.g. Stefan vo soslu`ba so mitropolitite Naum, Petar i Agatangel.

"BIRE 2000"

Na manifestacijata "BIRE 2000", izlo`ba za rekonstrukcija na balkanskata infrastruktura, koja se odr`a od petti do osmi dekemvri na Skopskiot saem, se pretstavija pove}e od 100 kompanii od regionot i od Evropa.

So namera na izlo`bata da najdat lokalen partner ili da vospostavat osnova za proizvodstvo, na saemskiot nastap bea prisutni kompanii od oblasta na grade`ni{tvoto, transportot, energetikata, komunaliite, telekomunikaciite i od kompjuterskata industrija.

NAJAVEN [TRAJK

Vlo{enata ekonomska socijalna polo`ba predizvikana od niskite plati, kako i zgolemuvaweto na cenite na pove}e proizvodi i uslugi poslednive meseci bea dopolnitelen povod za nezadovolstvo na vrabotenite vo pravosudnite organi na RM, osobeno na del od administrativnite i stru~nite sorabotnici.

Od ovie pri~ini vrabotenite vo ovie dejnosti se odlu~ija svoite barawa da gi ostvarat so {trajk.

Zatoa spored odlukata {to ja donese Pretsedatelstvoto na Sindikatot na rabotnicite od upravata, pravosudstvoto i zdru`enijata na gra|ani na RM (UPOZ), vrabotenite vo pravosudnite organi }e {trajkuvaat od 11 dekemvri i {trajkot }e trae s# do ispolnuvaweto na na{ite barawa, koi se odnesuvaat na zgolemuvaweto na platite {to se zamrznati pove}e od osum godini i isplata na nadomestokot za minat trud koj ne se isplatuva pove}e od tri godini.

Za samobitnosta na makedonskata kauza

OSUDENI NA ^EKAWE

Licata progonuvani i zatvorani za ideite za samobitnosta na makedonskiot narod i za negovata dr`avnost, re~isi cela decenija od dobivawe na ustavnata garancija za ostvaruvawe na posebnite socijalni prava, ~ekaat taa da bide preto~ena vo zakon i realizirana. Formalni pri~ini za "begawe" na dr`avata od ovaa obvrska se s# u{te neutvrdenite kriteriumi za dobivawe na statusot "progonuvan i zatvoran za makedonska kauza" i te{kotii vo vrska so prebrojuvawe na potencijalnite korisnici na ovoj vid pomo{.

Spored ona {to se predviduva vo sega{niot tekst, progonuvanite i zatvoranite lica }e imaat pravo na materijalno obezbeduvawe, dodatok za nega i pomo{ od drugo lice, ednokratna pari~na pomo{ i zdravstvena za{tita. Licata, kaj koi nastapilo o{tetuvawe na organizamot za najmalku 20 otsto od povredata ili za 60 otsto po bolesta steknata za vreme na prognuvaweto ili zatvoraweto, imaat pravo i na li~na invalidnina, ortopedski dodatok, bawsko lekuvawe, patni~ko motorno vozilo... Seto toa pod uslov progonuvanite i zatvoranite lica da ne se korisnici na starosna, invalidska ili semejna penzija ili ako vo semejstvoto nemaat drugi prihodi povisoki od najniskata prose~na penzija.

Odredeni se i pravata na ~lenovite na semejstvata, koi gi izdr`uvale progonuvanite i zatvoranite lica po nivnata smrt.