SPOGODBA MAKEDONIJA - EU

Potpi{uvaweto na Spogodbata za stabilizacija i asocijacija me|u Makedonija i Evropskata unija na Zagrebskiot samit na 24 noemvri, makedonskata delegacija i pretstavnicite na Unijata go ocenija kako "istoriski ~ekor" i pokraj toa {to evolutivnata klauzula na Makedonija & dava status na "potencijalen kandidat".

BEGALCI ILI TURISTI?

Vo Makedonija minatiot vikend vlegoa {estotini i sedumdeset lica, poradi eskalacijata na situacijata vo Ju`na Srbija, t.e. Pre{evo, Bujanovac i Medve|a.

NOVI GRANI^ARI NA SEVER

Borbenata gotovnost na armiskite edinici ne e zgolemena zatoa {to nema potreba, no na odredeni sektori od granicata sepak ima razmestuvawe na novi sili, izjavi portparolot na Ministerstvoto za odbrana, \or|i Trendafilov, i dodade deka stepenot na borbenata gotovnost na severnata granica e podignat za edno nivo na pretpazlivost u{te od lani, za vreme na eskalacijata na kosovskata kriza.

MAKEDONIJA STABILNA

Nastanite vo Ju`na Srbija nema da gi zagrozat stabilnosta i bezbednosta na Makedonija, demokratskata vlast vo Belgrad }e najde sili i trpenie vo sorabotka so KFOR, UNMIK i so liderite na kosovskite Albanci da go re{at problemot i negovata ponatamo{na eskalacija, soop{ti Kabinetot na pretsedatelot Trajkovski.

SPC ]E JA PRIZNAE MPC

Minatonedelnata sredba vo manastirot "Vodo~a" me|u pretstavnici od Makedonskata pravoslavna crkva od edna strana i Srpskata pravoslavna crkva od druga, zavr{ija so optimisti~ki najavi deka Srpskata crkva e podgotvena postepeno i vo nekolku fazi da ja prifati MPC kako nezavisna pravoslavna crkva.

GR^KI CRKVI VO MALA PRESPA

Gr~kata pravoslavna crkva, preku Albanskata mitropolija, saka da gradi crkvi vo makedonskite sela vo Mala Prespa, koi bi bile ispi{ani so gr~ko pismo, a slu`bata bi se vr{ela na albanski jazik, so {to se obiduva da ostvari svoe vlijanie vrz Makedoncite vo Mala Prespa, veli Edmond Temelko, pretsedatel na Dru{tvoto na Makedoncite od Mala Prespa.

NEKVALITETNI PASO[I

Makedonskite paso{i vo poslednite dve godini se so slab kvalitet i lesno se falsifikuvaat. Toa e i edna od glavnite pri~ini za toa {to zemjite od Unijata vodat strog vizen re`im kon Makedonija, a na {to Evropskata unija pove}e pati n# predupreduva{e, tvrdi direktorot na ZUS, Milan Hristovski.

POSKAPI NAFTENI DERIVATI

Neoficijalno, novata korekcija na cenata na naftenite derivati, koja ja predlaga "OKTA", }e bide me|u dva i ~etiri otsto, a od nea }e bidat izzemeni motornite benzini, odnosno zgolemuvawe }e ima kaj dizel - gorivata i kaj ekstra - lesnoto gorivo (za doma}instvata) kako i kaj mazutot.

"TELEKOM" ZABRZANO SE PRIVATIZIRA

Novonastanatite politi~ki sostojbi ja zabrzuvaat privatizacijata na "Makedonski telekomunikacii", a so toa prodol`uvaat i {pekulaciite deka navodniot dogovor me|u Simitis i Georgievski deka Kompanijata }e se prodade na OTE, }e se ostvarat, iako se spomnuva i ungarskiot "Matav".

MAKEDONIJA - ALKA NA [VERCOT

Novinar na "Koriere de la sera", povikuvaj}i se na zagrepskiot Samit i na govorot na italijanskiot premier Xuliano Amato, kade {to bile spomnati golemi koli~estva cigari koi ilegalno pristignuvaat vo regionot, bukvalno ja prozva Makedonija kako edna od destinaciite za vakov vid nelegalna trgovija.