Gledano odnadvor

EVROPA I NIE

Pi{uva: Slavko MANGOVSKI

Edna od glavnite temi denovive sekako e samitot na Evropskata unija koj }e se odr`i vo Zagreb. Se pi{uvaat iljadnici zborovi so obid da se najde vinovnikot zo{to ne sme ve}e ~lenovi na EU kako toa da zavisi samo od niv. Zaludno e da & se lutime na EU zo{to ne sme naprednale vo odnosite so nea. Da si ka`eme iskreno: ako bevme na mestoto na Francija ili Belgija dali bi sakale da primime kako ~len edna zemja koja ne znae kako da go sobere |ubreto od ulicite i koja ne znae da odr`i najobi~ni izbori bez ubistva, reketarstvo i izmami? Asociraweto i priemot na Republika Makedonija vo EU zavisi EDINSTVENO od nas. Ako nie bevme podgotveni denes, ako se razvivavme so sli~no tempo kako Slovenija, toga{ sigurno ve}e }e bevme na listata na kandidati za ~lenstvo, vaka mo`eme da se nadevame samo na edna bedna asocijacija i stabilizacija. Vakvi kakvi {to sme ne mo`eme da o~ekuvame premnogu. EU zaslu`uva kritiki za mnogu raboti vo nejzinite odnosi so nas (na primer imeto, kako i neaktivnosta za re{avawe na makedonskiot malcinski problem na svojata teritorija), no sepak nie sme tie od koi zavisi najmnogu.

NEINFORMIRANI MEDIUMI

Gledaj}i vesti na nekolku na{i privatni televizii mo`e da se zabele`i deka mediumite naj~esto vo nedostig na novi snimki se polzuvaat so stari arhivski i so toa nesvesno (a mo`ebi i svesno?) sozdavaat zabuna me|u gleda~ite. Konkretno, stanuva zbor za informaciite za VMRO-DPMNE. Sekoga{ koga se zboruva za ovaa Partija, a denovive mnogu se zboruva za nea, televiziite go poka`uvaat nivniot star grb koj go sodr`i simbolot na makedonskoto sonce od Kutle{, simbol od koj DPMNE se otka`a pred dosta vreme. Izgleda deka na mnogu od mediumite ovoj fakt im e nerazbirliv ili neva`en, a toa samo zboruva za nivnoto nivo na profesionalizam.

TAKTIKA

Pra{ajte deset "skrieni" bugaromani za bugar{tinata vo Makedonija i devet od niv }e po~nat da vi ka`uvaat dolgi prikazni za srbofilstvoto i jugonostalgijata vo Makedonija kako ovie fenomeni da im davaat nekakov legitimitet za opravduvawe na ona {to go pravat. Ovaa taktika dosega vrodi plod kaj mnogu na{i patrioti, bidej}i nikoj ne mo`e da gi odrekne o~iglednite fakti deka vo na{ite kafeani redovno se slu{a srpska muzika (i mnogu retko makedonska), postojat dosta privatni radiostanici koi emituvaat isklu~ivo srpski pesni, a da ne zboruvame za prepolnite sali na koncertite so vakva muzika. Faktot deka i vo Bugarija se slu{ala vakva muzika ne pomaga mnogu. Antisrpstvoto, antijugoslovenstvoto i antikomunizmot kombinirani so maglovitite izjavi za zalagawe za "nezavisna Makedonija" i za "makedonskata kauza" s# u{te im slu`at za paravani na raznite "patrioti" da deluvaat za "vra}awe kon na{ite koreni". Taktikata e: izme{aj malku vistina so mnogu lagi i mo`nosta lagata da pomine e mnogu pogolema.

GR^KATA CRKVA PREGOVARA ZA NAS

Spored izvestuvaweto na gr~kata agencija ANA od osmi noemvri, na sostanokot na Sinodot na Gr~kata pravoslavna crkva bile razgledani "naporite za posreduvawe na gr~kiot arhiepiskop Hristodulos vizavi Pravoslavnata crkva na Skopje". Koga go pro~itav ova po~uvstvuvav kako mi zamrznuva krvta. Grci pregovarale za nas?! [to li }e ispadne od takva rabota? A najmnogu bi sakal da znam kogo od na{ite pra{al Hristodulos da "posreduva" za nas? Siguren sum deka toa nema da se doznae skoro, no ve}e imam edna kusa lista na kandidati za takvo delo. Mislam deka mo`ete da pogodite koj se nao|a na takvata lista.

BALKANIKA

Od ovoj broj }e se obideme da Ve informirame za toa {to se slu~uva na Balkanot preku prenesuvaweto na vesti od raznite balkanski agencii. Mnogu e va`no da ne zaboravime kade `iveeme i kakvi se uslovite na igrata tuka na Balkanot. Mnogu na{i intelektualci i politi~ari se odnesuvaat kako da `iveeme vo Skandinavija, Beneluks ili vo Severna Amerika. Balkanot si e Balkan i se nadevame deka informaciite }e ni pomognat site nas da razbereme kade sme preku nastanite vo sosedstvoto.