DOKAZI ZA VRSKITE POME\U VMRO-DPMNE I ZDRU@ENIETO NA BUGARITE "RADKO"!

Povod: Soop{tenieto na VMRO-DPMNE preku koe ovaa partija gi negira svoite vrski so Zdru`enieto na Bugarite od Makedonija - "Radko"

Iako `iveam na dale~niot severnoamerikanski kontinent, kako i mnozinstvoto Makedonci ovde, taka i jas, so golema zagri`enost gi sledam aktuelnite slu~uvawa vo na{ata tatkovina. So golema voznemirenost razbravme za formiraweto na antimakedonskoto bugaromansko Zdru`enie "Radko" srede Skopje i za pretepuvaweto na poznatiot makedonski novinar i istra`uva~ na na{ata postara istorija, gospodin Spase [uplinovski od strana na agresivnite vrhovisti. Vo seto ova posebno me iritira{e neodamna objavenoto soop{tenie na partijata VMRO-DPMNE vo vrska so ovie nastani, {to pretstavuva i povod za ova moe javuvawe. Vo svoeto soop{tenie partijata VMRO-DPMNE gi negira svoite vrski so Zdru`enieto na Bugarite od Makedonija "Radko". Vedna{ pa|a v o~i faktot deka VMRO-DPMNE vo svoeto soop{tenie ne ja osuduva programata na "Radko" vo koja pi{uva deka Makedoncite se Bugari. Ponatamu, vo soop{tenieto decidno se tvrdi deka VMRO-DPMNE nema nikakvi vrski so ova Zdru`enie, pa duri se tvrdi i deka pozadi nego stoela nekoja druga partija (?).

No, vakvoto ograduvawe na VMRO-DPMNE od Zdru`enieto na Bugarite "Radko" e vo celosna sprotivnost so nekoi dobro poznati fakti {to ve}e se objaveni vo Republika Makedonija, no i vo pe~atot vo dijasporata. Poznato e deka eden od najglasnite inicijatori i osnova~i na ova Zdru`enie e bugaromanot \or|i Mladenov od Kanada, koj e pretsedatel na edna frakcija na "Makedonskata patrioti~eska organizacija" od Toronto. Razbrav deka Mladenov pred TV-kamerite na nekoi mediumi vo Republika Makedonija javno izjavil deka Makedoncite se "Bugari" i deka Republika Makedonija treba da se podeli pome|u Bugarija i Albanija. Ovie stavovi Mladenov gi povtoruva i vo svoeto bugaromansko spisanie "Vardar" {to go objavuva vo Toronto. Voedno Mladenov e i pretsedatel na Bugarsko-albanskiot komitet za podelba na Republika Makedonija so sedi{te vo Viena. Dali postoi vrska pome|u \or|i Mladenov i rakovodstvoto na VMRO-DPMNE? Javnosta vo Republika Makedonija dobro se se}ava deka istiot toj Mladenov, vo svoeto intervju dadeno za skopskiot nedelnik "Fokus" (broj 66), samiot prizna deka imal tajni sredbi i sorabotka so sega{niot premier (i pretsedatel na VMRO-DPMNE) Georgievski i toa u{te od 1991 godina. Zna~i, Mladenov toga{ javno progovori za svojata sorabotka so ~elnicite na VMRO-DPMNE i ovoj podatok celosno se kosi so sega{noto soop{tenie na VMRO-DPMNE, spored koe navodno, ovaa partija nemala nikakva vrska so Zdru`enieto "Radko", t.e. so negovite ~lenovi i osnova~i.

Za sostanocite pome|u Georgievski i Mladenov pi{uva i vo najnoviot (oktomvriski) broj na vesnikot "Makedonski glasnik" (vesnik na organizacijata Obedineti Makedonci od Kanada), koj e masovno ~itan od nas Makedoncite vo severno-amerikanskiot kontinent. Vo podolgo pismo objaveno vo ovoj vesnik od avtorot Sotir Grozdanovski, navedeni se pove}e detali za tajnite sostanoci na Georgievski so MPO na \or|i Mladenov. Vo pismoto, avtorot Grozdanovski pi{uva deka za celo vreme na ovie sredbi Georgievski bil tajno sleden od dvajca aktivisti na OOM, koi sobrale dovolen dokazen materijal za seto ova. Grozdanovski poso~uva deka postojat i drugi svedoci za ovie zbidnuvawa. Dokolku ne e taka, kako {to pi{uva Grozdanovski i kako {to priznava Mladenov, toga{ bi bilo dobro Georgievski ova da go demantira, a podocna }e vidime dali i kako }e reagiraat na negoviot demant Grozdanovski, pa i Mladenov, t.e dali nekoj od niv }e ponudi nekakov dokazen materijal (video-snimki i sl.) ili ne.

Pome|u VMRO-DPMNE i Zdru`enieto "Radko" postoi i javno obelodeneta "ideolo{ka" vrska. Vo pe~atot ~itame deka ~lenovite na "Radko" jasno se izjasnile sebesi kako naslednici na Van~o Mihajlov. I VMRO-DPMNE kako partija sebesi se proglasi za naslednik na Van~o Mihajlov. Dodeka prestojuvav vo tatkovinata, li~no gledav koga na TV-spotovite za nivniot posleden kongres (emituvani na MTV), be{e prika`uvan i likot na Van~o Mihajlov {to zna~i deka ~lenovite na VMRO-DPMNE nedvosmisleno sebesi se pretstavuvaat kako naslednici na ovoj zlostornik i bugaroman - isto kako {to e i slu~ajot so ~lenovite na "Radko". Zna~i i ovoj podatok e vo sprotivnost so neodamne{noto soop{tenie na VMRO-DPMNE.

Ponatamu, vidovme deka vo dokumentacijata na "Radko" pi{uva deka Makedoncite porano bile "Bugari". Potpolno istoto go pi{uva i vo brojni tekstovi objaveni vo oficijalnoto informativno glasilo na partijata VMRO-DPMNE, spisanieto "Glas". Vo ova oficijalno partisko spisanie na VMRO-DPMNE (koe gi artikulira oficijalnite stavovi na ovaa partija) vo pogolem broj napisi pi{uva deka Makedoncite navodno porano bile "Bugari". Po potreba mo`am da go doka`am ova preku prezentirawe na brojni primeri, t.e. citati od vakvite napisi, objaveni vo oficijalnoto partisko spisanie na VMRO-DPMNE, koi bea objaveni i vo pe~atot vo dijasporata. Zna~i, pome|u ovaa partija i Zdru`enieto "Radko" postoi i "istoriska" vrska, t.e. poklopuvawe vo stavovite vo vrska so (anti) makedonskata istorija, pa spored toa i ovoj podatok e vo sprotivnost so neodamne{noto soop{tenie na VMRO-DPMNE, spored koe navodno ovaa partija nemala "nikakva vrska" so Zdru`enieto "Radko".

Na krajot nema da go potenciram faktot deka na osnova~koto sobranie na "Radko" re~isi site prisutni bea vidni ~lenovi na VMRO-DPMNE, a nema da go potenciram ni faktot deka dobro znam oti pretsedatelot na "Radko", Vladimir Paunkoski, be{e ~elnik na VMRO-DPMNE za Ohrid. Nivno pravo e sebesi da se deklariraat kako {to sakaat, no da se tvrdi deka VMRO-DPMNE nema "nikakva vrska" so ova Zdru`enie potrebno e mnogu pove}e, otkolku edno plitko i neubedlivo soop{tenie.

Jakov ^akareski, Hjuston, SAD


PROVOKATIVNA SAEMSKA MANIFESTACIJA

Odr`uvaweto na Saemot na knigata "Tetovo 2000" samo so prisustvo na izdava~i Albanci od Republika Albanija, od Kosovo i od Republika Makedonija, so pravo ja voznemiri javnosta vo Tetovo i po{iroko vo na{ata dr`ava.

Revoltot na najgolemiot broj gra|ani Makedonci i drugi, e zgolemen so konfuznite, kontradiktorni i neubedlivi argumenti na Organizatorite za ednonacionalnata zastapenost na izdava~ite na ovoj saem, a u{te pove}e so zate~enosta, neinformiranosta i indiferentnosta na aktuelnata vlast, osobeno na Ministerstvoto za kultura pri Vladata na Republika Makedonija.

Organiziraweto na vakvi ednonacionalni manifestacii, koi otskoknuvaat od proklamiranata politika i praksa na zaedni~ka prezentacija na kulturnoto tvore{tvo na site koi{to `iveat vo Republika Makedonija, sekako deka se zagri`uva~ki, bidej}i ne pridonesuvaat za zaedni~kiot `ivot na site entiteti vo Republika Makedonija, tuku se isklu~ivo vo funkcija na zacvrstuvawe na ve}e jasno iscrtaniot etni~ki triagolnik Tirana - Tetovo - Pri{tina.

Ako vo Republika Makedonija sekoja godina se odr`uva saem na knigata so u~estvo na mnogubrojni doma{ni i stranski izdava~i, se razbira vklu~uvaj}i gi izdava~ite na albanski jazik, toga{ so pravo se postavuva pra{aweto za opravdanosta i celite na edna vakva izdvoena, provokativna saemska manifestacija.

Veruvame deka na prvata naredna sednica na Sovetot na Op{tina Tetovo, }e bide pokrenata rasprava za u~estvo na Op{tinata vo organiziraweto na ovaa manifestacija.

Demokratska partija na Makedonija


MAKEDONSKATA NACIJA TREBA DA SI JA ZADR@I LADNOKRVNOSTA

Povod: Sozdavaweto bugaromanski zdru`enija vo Makedonija i neodamne{nata bugaromanska provokacija vo Skopje, vo hotelot "Holidej in"

Makedonki, Makedonci i vie ~esnite gra|ani na Republikata, va{iot revolt i zgrozuvawe pred spomnatite nastani, provokacii, dlaboki navredi, lekcii po istorija i drugi pojavi od tipot na skriena vojna protiv Makedonija, se sosema opravdani, razbirlivi.

Sepak, da potsetime deka bi se napravila golema gre{ka, dokolku se nasedne na takvite zamki so toa {to vo forma na privatna, ilegalna pravda bi se odgovorilo na tie velicisti~ki napadi, so zdru`uvawa za kazna i odmazda na jani~arite i na onie koi se intelektualnite vinovnici i se krijat zad niv. So takviot odgovor bi se postignal tokmu sprotivniot efekt od sakaniot. Imeno, poznata vistina e deka onoj koj se luti, si pravi lo{o na sebe si. Terorizmot e neuspe{na forma na dejstvuvawe, makar i ako e sproveduvan vo slu~aj na samoodbrana na edna nacija i na nejzinata populacija voop{to. Onie koi pa|aat vo isku{enie da odgovorat na napadite so `estoki ili teroristi~ki akcii, me|unarodnoto javno mnenie i dr`avite gi osuduvaat na neuspeh, gi neutraliziraat, duri i vo slu~ai koga zad takvite akcii stojat dr`avi mnogu pogolemi i nesporedlivo pobogati od Makedonija, za {to deneska vo svetov postojat `ivi primeri. Zatoa makedonskata nacija treba da si ja zadr`i ladnokrvnosta, oti takviot stav e dokaz na sila, a ne na slabost. Tokmu neprijatelite na makedonskata nacija so svoite akcii po nezavisnosta na Republikata, poka`uvaat deka gi fatila panika i go isturaat nivniot gnev vo nepromisleni dejstva, so {to samo go usporuvaat odeweto na Makedonija i na drugite balkanski nacii kon podobra idnina i zaemno razbirawe, {to se edinstvenata formula za mir, bezbednost i prosperitet na site tie dr`avi, a takvata idnina na Balkanot ne e mo`na i ne mo`e da se zamisli bez postoeweto na makedonskata dr`ava i na nejzinata makedonska nacija.

Zasega ne se znae koj go organizira atentatot vrz prviot pretsedatel na Republika Makedonija po nejzinoto onezavisuvawe, gospodinot Kiro Gligorov. Me|utoa, ona {to so sigurnost se znae toa e deka ako eden eden den se poka`e i se doka`e deka zad toj zlo~in stoela nekoja druga dr`ava, istata na me|unaroden plan }e si ima niza problemi, a i vinovnicite }e bidat goneti od svetskata pravda do krajot od nivniot `ivot, kade i da izbegaat i kako i da se krijat. Terorizmot, zlostorstvata, posebno po Vtorata svetska vojna ne se isplatuvaat. Primer za taa vistina e Ivan Mihajlov - Van~o, koj po spomnatata vojna celiot svoj `ivot se krie{e i be{e ~uvan od do zabi voru`eni telohraniteli, taka {to negovata egzistencija vo golem del se pretvori vo zatvor. Popatno da potsetime deka vo svoite "Spomeni", spomnatiot crno na belo izjavuva deka vinovnikot za podelbata na Makedonija e Bugarija i vo izvesna merka Rusija, {to se sprotivila na predlogot na Avstrija da se stvori nezavisna od Turcija makedonska dr`ava od Ni{ do Solun.

Da potsetime i na faktot deka nekoi zabludeni Makedonci koi im bea "kole" na bugarskite vlasti na krajot od 19 i po~etokot na 20 vek, koga sogledaa kolku i kako bile izla`ani, mizerno si gi zavr{ija `ivotite so poluduvawa ili so samoubistva vo Sofija i po drugi mesta i dr`avi.

Odgovorot na provokacite {to ja predizvikaa, me|u drugite, i na{ava izjava do javnosta e ladnokrvnosta, dlabokata ubedenost deka dene{nite Makedonci se kontinuirani naslednici na anti~kite, oti narod, nacija bez koreni e ~estopati izgubena i neslavno zavr{uva.

Odgovorot na provokaciite e i dr`avniot makedonski aparat, a i me|unarodnite organizacii i sudovi, preku koi vinovncite za zakanuvawa, zlo~ini i drugi kriminalci ili belicisti~ki dejstvuvawa MO@AT VO SEKOE VREME DA BIDAT GONETI I KAZNUVANI.

Vo momentov koga ja davame ovaa izjava, s# u{te se sudeni i zatvorani vinovnici za genocidi. Ne e lo{o nad ovie i nad sli~ni elementi i fakti da se navednat i da porazmislat i onie {to s# u{te se vle~eni kon propast od strana na poznatite krvavi stari balkanski demoni-{ovinsisti~ki, ograbuva~ki, fa{isti~ki, kriptonacisti~ki. Takvite nikoj razumen nikoga{ ne gi `alel, tuku bile `aleni i simpatizirani `rtvite na nivnite nedela, na nivniot intelektualen ili fizi~ki terorizam.

Permanentnata misija na Svetskiot makedonski kongres

delegirana do Organizacijata na ON vo @eneva, [vajcarija