Negovoto Visokopreosve{tenstvo g. Petar, Mitropolit na Avstraliskata eparhija

MPCA E PARACRKOVNA I OTPADNI^KA ORGANIZACIJA!?

Razgovarala: Marina STAMENKOVA

  • Tie ili zaboravile ili se pravat napolno gluvi deka po mojot izbor i postavuvawe za nadle`en arhijerej na MPEANZ otkriv deka registracijata na MPAC bila napravena kaj Javniot pravobranitel pod jurisdikcija na Bugarskata pravoslavna crkva
  • Kr{tevkite, ven~avkite, pogrebite i drugite ~inodejstvija od sve{tenici pod zabrana na ~inodejstvo ili ras~ineti se nevalidni i toa e opasna blasfemija. Toa zna~i deka ovie lu|e nitu znaat, nitu imaat pretstava za svetosta i dostoinstvoto na crkvata i go navlekuvaat vrz sebe gnevot Bo`ji do sedmoto koleno
  • Nie ne smeeme da se otka`eme od imeto Makedonska Pravoslavna Crkva, bez ogled na site pritisoci od kade i da doa|aat tie. No, nemame pravo da se otka`eme i od istoriskiot kontinuitet kako makedonski crkvi, Justinijana Prima i Ohridska Arhiepiskopija

Za problemite vo Avstraliskata eparhija, kako i za situacijata tamu i negovite stavovi okolu pove}e su{tinski pra{awa zboruva Negovoto Visokopreosve{tenstvo g. Petar, Mitropolit Avstraliski i Novozelandski i administrator Prespansko - pelagoniski koj neodamna be{e vo nekolkumese~na poseta na Avstraliskata eparhija.

MS: G. Petar, spored Ustavot na Makedonskata pravoslavna crkva, kakva e kanonskata jurisdikcija na MPC za Avstraliskiot kontinent?

G.PETAR: Makedonskata pravoslavna eparhija za Avstralija i Nov Zeland (MPEANZ) e sostaven del na Makedonskata pravoslavna crkva (MPC), za{to MPC vsu{nost ja so~inuvaat site nejzini eparhii, kako vo Republika Makedonija taka i vo dijasporata. Toa e poso~eno vo ~l. 7 od Ustavot na MPC, {to zna~i deka site eparhii, crkovni op{tini, parohii, crkvi i manastiri se pod kanonska jurisdikcija na MPC. Kanonska jurisdikcija zna~i kanonska, odnosno zakonska uprava na MPC vo sekoj pogled, kako od duhoven taka i od imotno - praven aspekt. Poslednovo e podrobno obrazlo`eno vo ~l. 171 i ~l. 173 od Ustavot na MPC, odnosno site crkovni imoti se imoti na MPC, t.e. site crkovni se imoti na MPC, vo po{iroka smisla na zborot.

So imotite na crkovnite op{tini upravuvaat crkovnite op{tini i upravi, so manastirskite sestrinstva ili bratstva, a tamu kade {to nema mona{ki zaednici, manastirskite nastojatelstva, so eparhiskite upravni odbori itn., no sekoga{ pod kontrola na vlastite, telata i organite vo MPC i vo Eparhijata.

UZURPIRANI CRKVI I IMOTI

MS: Po Va{iot prestoj vo Avstralija, kako ja komentirate sega{nata situacija vo Avstraliskata eparhija?

G.PETAR: Na Eparhiskoto sobranie (ES) {to se odr`a na prvi i vtori septemvri ovaa godina na koe prisustvuvaa pretstavnici od 23 crkovni op{tini, odnosno parohii, site poedine~no se izjasnija deka ostanuvaat vo edinstvo so MPC, MPEANZ i nadle`niot eparhiski arhijerej. Nasproti makedonskite pravoslavni crkovni op{tini (MPCO), ~etiri kompanii koi gi uzurpirale crkvite i crkovnite imoti, imenuvani kako Makedonska pravoslavna op{tina za Melburn i Viktorija; MPO za Sidnej i okolijata; MPO za Wu Kastl i okolijata i Makedonska op{tina (MO) za Adelaid i Ju`na Avstralija, kako i inkorporiranata asocijacija MPO crkva Sveta Petka - Rokdejl, so svoite direktori i kompaniskoto ~lenstvo ne dozvoluvaat vo od niv uzurpiranite crkvi da se raboti spored crkovnite zakoni. Tie na 19 i 20 avgust ovaa godina promovirale paracrkovna organizacija imenuvana kako Avstraliska makedonska pravoslavna crkva (AMPC), pa otkako gi slu{naa osudite od strana na vernicite za nivno oddeluvawe od MPC i preminuvaweto vo AMPC, pak go promenija imeto na ovaa paracrkovna organizacija sega vo MPC za Avstralija za da napravat zabuna kaj avstraliskite vlasti kako i kaj na{ite vernici imenuvaj}i se so istoto ime kako mati~nata crkva na makedonskiot pravoslaven narod. Ovie lu|e za da svikaat (ne)crkovno sobranie i da proklamiraat paracrkovna organizacija na MPC koja ne e ni{to drugo, tuku samo povtorno deklarirawe na ve}e registriranata (kako kompanija) vo Adelaid vo septemvri 1997 godina t.n. Makedonska pravoslavna nezavisna crkva (MPNC), vo ~ij Ustav vo ~l. 3 stav 3 stoi deka tie ne ja priznavaat avtokefalnosta na MPC, motivot e da ne dozvolat crkovnite imoti da potpadnat pod jurisdikcija na MPC, kako i isfrlawe na tezata, deka taa paracrkovna organizacija na MPC e prodol`etok i kontinuitet na Makedonskata pravoslavna avtokefalna crkva (MPAC), registrirana kaj Javniot pravobranitel vo 1956 godina (spored nivnite izjavi), a fakti~ki registrirana vo 1963 godina, kako crkovna ustanova kaj Javniot pravobranitel vo Avstralija. Tie tvrdat deka navodno postoele kako makedonska pravoslavna crkva u{te pred da se vozobnovi MPC vo 1958 godina. Taka, vsu{nost, sakaat da se pretstavat kako tie da & se majka na MPC.

Tie ili zaboravile ili se pravat napolno gluvi deka po mojot izbor i postavuvawe za nadle`en arhijerej na MPEANZ otkriv deka registracijata na MPAC bila napravena kaj Javniot pravobranitel pod jurisdikcija na Bugarskata pravoslavna crkva, pa pobarav, od Javniot pravobiranitel, nejzina deregistracija i korekcija na imeto vo MPC Eparhija za Avstralija i Nov Zeland, pod jurisdikcija na MPC, so sedi{te vo Skopje, RM, taka {to na{eto barawe be{e ispolneto vo 1997 godina.

Posebno sakame da naglasime deka formiraweto na AMPC kako paracrkovna organizacija na MPC, koja ja so~inuvaat lu|e koi voop{to ne se ispovedaat, pri~estuvaat, i ne go razbiraat liturgiskoto u~ewe na Crkvata, kako i nejzinoto eparhisko ustrojstvo, se soglasile nim da im slu`at i da im izvr{uvaat ~inodejstvija ras~ineti sve{tenici, a eden od niv duri da bide poglavar na taa paracrkovna organizacija. Toa e navistina duhovno samoubistvo. Kr{tevkite, ven~avkite, pogrebite i drugite ~inodejstvija od sve{tenici pod zabrana na ~inodejstvo ili ras~ineti se nevalidni i toa e opasna blasfemija. Toa zna~i deka ovie lu|e nitu znaat, nitu imaat pretstava za svetosta i dostoinstvoto na crkvata i go navlekuvaat vrz sebe gnevot Bo`ji do sedmoto koleno. Tie se samoekskomunicirale i anatemisale. Taa organizacija e otpadni~ka, za{to tie otpadnale od majkata Crkva, prekinuvaj}i go edinstvoto so svojot Episkop, preku kogo isklu~ivo mo`at da bidat vo edinstvo so majkata Crkva.

[to se odnesuva, pak, do moralniot kredibilitet na tie ras~ineti sve{tenici, dovolno svedo~i toa deka eden od niv (Luka Atanasovski) ja ostavil svojata zakonska sopruga i dvete maloletni deca vo Bitola, bez da im obezbeduva alimentacija, iako Gra|anskiot sud za toa donesol presuda, a po doa|aweto vo Avstralija se o`enil za Elida, koja vsu{nost zaradi Luka go napu{tila svojot soprug Sedat Mustafov. Vtoriot, pak, |akonot Pavle Arsovski, isto taka ostavil `ena so tri deca, od koi dvete posledni blizna~ki, zaradi negri`ata na svojot roditel, bedata i siroma{tijata vo koja `iveat, se nao|aat na lekuvawe vo psihijatriskata bolnica vo Bardovci. Tretiot, pak, Jovan Dimitrov, vo posledno vreme e izvesno deka e sin na roditeli koi se zanimavaat so baewe i gatawe i na toj na~in gi mamat (ne)vernicite, a t.n. stare{ina, "poglavar" na taa otpadni~ka organizacija, e Naum Despotovski, koj sedumdesettite godini bez odobrenie na nadle`niot arhijerej ja napu{til Bistri~kata parohija vo Bitolsko i do{ol vo Avstralija rabotej}i kako ~ista~ na toaletite vo bolnicite, a ne kako misioner, za{to poradi isklu~uvawe od Bogoslovijata nema{e zavr{eno soodvetno u~ili{te, tuku samo dve godini Bogoslovija. Toj, skoro na nitu edna parohija ne bil primen od vernicite, a promenil desetina parohii, za kone~no da najde uto~i{te vo edna otpadni~ka organizacija.

[to da govorime za novootidenite Velimir i Bla`e Poposki (tatko i sin), poznati kako Velko i Bla{ko, i za nivniot moralen i suiciden `ivot, poznat ne samo na skopskata, tuku i na po{irokata javnost.

Za nadminuvawe na nedorazbirawata so oponentite na MPC i nejzinite tela i organi vo vrska so glavniot problem: imotno-pravnoto pra{awe na crkvite i crkovnite imoti vo ovaa Eparhija, zaka`ano e posredni{tvo na poznatiot avstraliski sudija, ser Lorens Trit, koj ima bogato iskustvo vo re{avawe na vakvi sporovi i kaj drugi crkvi. Dokolku se najde dovolno sila, vo duhot na crkovnite zakoni, da se re{i ova pra{awe na posreduvaweto, zaka`ano za 17 noemvri ovaa godina vo Sidnej, smetame deka kone~no }e se nadminat site nedorazbirawa.

MS: Dali kontaktiravte so pretstavnicite na formiranata Makedonska pravoslavna crkva za Avstralija?

G. PETAR: Pred dve godini imavme sredbi za pomiruvawe so tie lu|e, no nema{e nikakva `elba od nivna strana da prifatat, da rabotat spored Svetite Kanoni, Ustavot na MPC, Statutot na Eparhijata i Pravilnicite na MPCO odobreni od SAS i drugite crkovni propisi.

Po sovet na Todor Petrov, a sega i na Martin Trenevski, tie baraat promena na site crkovni zakoni i nivno usoglasuvawe so nivnite kompaniski ustavi, kako i so pravilata na inkorporiranite asocijacii, {to e "nonsens". Od ova jasno se gleda kolku zaglibile ovie lu|e! Tie kritikuvaat s# i se{to, po~nuvaj}i od SAS na MPC, eparhiskite vlasti, tela i organi, aktuelnata vlast vo RM i opozicijata. Na sekoj pameten ~ovek }e mu stane jasno deka ovie lu|e sebe si se zamisluvaat kako svetot da e sozdaden zaradi niv, postoi zaradi niv i }e postoi s# dodeka tie postojat.

RED I POREDOK VO AVSTRALISKATA EPARHIJA

MS: Spored Igor Avramovski, pretsedatel na Makedonskata pravoslavna crkovna op{tina za Sidnej, obidot za pro{iruvawe na Avstraliskata eparhija so vklu~uvawe na Nov Zeland, pretstavuva flagrantno kr{ewe na Ustavot na MPC i uzurpirawe na ovlastuvawata od Va{a strana. Kakov e Va{iot stav vo vrska so ova pra{awe?

G. PETAR: Pro{iruvaweto na Makedonskata pravoslavna eparhija za Avstralija so vklu~uvawe na Nov Zeland e napraveno po predlog na delegatite-mirjani na Eparhiskoto sobranie vo Xilong, vo 1996 godina, koga e ednoglasno donesen Statutot na Eparhijata, koj potoa ednoglasno e odobren i potvrden od najvisokoto eparhisko crkovno zakonodavno telo - Svetiot arhijerejski sinod na MPC, kako i od Arhiepiskopskiot upraven odbor, koj zaedno so ~lenovite na Sinodot go so~inuvaat mnozinstvoto od arhiepiskopskiot Crkovno-naroden sobor (ACNS). Pa, site zabele{ki po ova pra{awe se bespredmetni.

Duri i onaa zabele{ka deka ACNS odlu~uva za granicite na eparhiite nema nikakva te`ina, za{to taa se odnesuva za granicite na eparhiite koga nekoja eparhija }e gi pro{iri svoite granici za smetka na druga, a Nov Zeland ne grani~i so nitu edna eparhija. Od druga strana gledano, toa e zemja na Komonveltot, isto kako {to e i Avstralija i na{ite Makedonci tamu, poradi nedovolno vodenata gri`a kon niv, mo`ea da stanat `rtvi na razni sekti ili pripadnici na koja bilo crkva, no samo ne na svojata majka MPC. Pa zar ne ja prepoznavate Luciferovata zloba i omraza na ovie lu|e kon makedonskiot narod koj `ivee vo Nov Zeland?

MS: Spored Makedonskata pravoslavna crkovna op{tina za Sidnej, Makedonska pravoslavna eparhija za Avstralija i Nov Zeland ne postoi kako legalen del na MPC i zatoa e nezavisna od MPC. Tokmu vo imeto na takvata nezavisna Eparhija Ve obvinuvaat deka vodite skapoceni sudski postapki za uni{tuvawe na registriranite makedonski pravoslavni zaednici vo Avstralija?

G. PETAR: Ne stanuva zbor za Makedonska pravoslavna crkovna op{tina za Sidnej, kako {to velite, tuku za kompanija imenuvana Makedonska pravoslavna op{tina za Sidnej i okolijata. MPEANZ, kako {to ve}e prethodno objasnivme, e legalen i legitimen del na MPC i e registrirana kako Eparhija na MPC kaj Javniot pravobranitel - Ministerot za pravda vo Avstralija, kade {to se registriraat crkvite i religioznite denominacii kako crkovni institucii. A nivnite registracii na t.n. MPNC i AMPC se registrirani vo oddelot za biznisi, kade {to se registriraat kompaniite i inkorporiranite asocijacii.

[to se odnesuva, pak, do vodeweto na sudskite sporovi na Eparhiskiot upraven odbor (EUO) na ovaa Eparhija, toa go pravime za da & gi vratime na MPC uzurpiranite, od kompaniite i inkorporiranite asocijacii, crkovni imoti i da vospostavime celosna kanonska jurisdikcija vrz tie imoti. Nie ne sakame da gi uni{time registriranite makedonski pravoslavni op{tini (kompaniite i inkorpiriranite asocijacii) vo Avstralija kako {to Vie velite i da im gi odzememe nivnite dejnosti i aktivnosti, tuku samo crkovnite imoti da & gi vratime na crkvata, (koi se sozdadeni vo nejzino ime i za nejzinite celi i potrebi), kako {to toa go napravile pogolem broj pomesni pravoslavni i nepravoslavni crkvi i nekoi religiozni denominacii, so donesuvawe na Zakon za staratelstvo na crkovnite imoti. Nie vsu{nost go koristime iskustvoto na tie crkvi i religiozni denominacii.

MS: Dali po site slu~uvawa vo ovaa Eparhija postoi nekoe kompromisno re{enie za vakvite razijduvawa?

G. PETAR: Re{enieto go gledame preku posredni{tvoto na g. Ser Lorens Strit, a ako toa ne uspee, toga{ kone~no vrhovnite sudovi na Avstralija }e ja isteraat pravdata, a toa najmalku go posakuvame. No, ako nema sluh kaj tie lu|e, drugo re{enie ne postoi, ako sakame da vospostavime red i poredok vo taa Eparhija. Vo sprotivno, ja stavame vo rizik celata MPC.

MPC - APOSTOLSKA CRKVA

MS: Neodamna izgore, odnosno be{e zapalena crkvata "Sveti \or|i" vo Melburn. Kako go komentirate ovoj atak vrz najstarata Makedonska pravoslavna crkva vo Avstralija?

G. PETAR: Opo`aruvaweto na ovaa od ponovo vreme (1995 godina) izgradena i od nas osvetena crkva, go osuduvame i se nadevame deka nadle`nite organi }e go otkrijat storitelot (storitelite) na ovoj nedostoen ~in.

MS: Dali dokolku re{i Svetiot arhijerejski sinod da go prodol`i Va{iot mandat, }e prifatite da bidete Mitropolit na Avstraliskata eparhija i kako vo idnina }e se regulira toa so ogled na toa {to vo nekolku navrati Arhiepiskopot Ohridski i Makedonski g.g. Stefan ja istakna potrebata sekoj Mitropolit da bide so mesto na `iveewe vo svojata Eparhija?

G. PETAR: Mandatot go podrazbiram kako davawe mo`nost na arhijerejot na edna eparhija vo dijasporata, poradi mo{ne slo`enite i te{ki uslovi i okolnosti da se upravuva so eparhiite vo dijasporata, da pobara od Sinodot svoe osloboduvawe od taa eparhija i vra}awe i postavuvawe na svojata porane{na eparhija vo tatkovinata.

[to se odnesuva, pak, do sedeweto vo Eparhijata vo Avstralija, jas toa i go pravam soglasno Svetite Kanoni. Ne sum ja napu{til Eparhijata kontinuirano pove}e od {est meseci. No, zaradi obvrskite kako ~len na Sinodot da prisustvuvam na sednicite na SAS, kako i pretsedatel na Oddelot za nadvore{ni crkovni odnosi, a voedno i kako Administrator na Prespansko-pelagoniskata eparhija so site prava i dol`nosti na nadle`en eparhiski Arhijerej, skoro polovinata od vremeto vo godinata go minuvam vo dr`avata ili vo misija za pregovori so drugite sestrinski pravoslavni crkvi vo vrska so prifa}aweto na MPC kako avtokefalna.

MS: Kakov e Va{iot stav okolu priznavaweto na Makedonskata pravoslavna crkva i vo vrska so toa kako go komentirate pritisokot od gr~kata sestrinska crkva za promena na imeto na MPC vo Ohridska arhiepiskopija?

G. PETAR: Pove}e se zastapuvam za terminot prifa}awe otkolku priznavawe na MPC, bidej}i nie sme apostolska crkva, osnovana u{te od Sveti Apostol Pavle i negovite sotrudnici, koja podocna vo VI vek, kako samostojna crkva, go nosi imeto Justinijana Prima, a so nejzinoto vozobnovuvawe od vremeto na Sveti Kliment pa navamu, do nejzinoto ukinuvawe vo 1767 godina, kako Ohridska arhiepiskopja, za istata da bide vozobnovena vo 1958 godina vo liceto na MPC. Nie ne smeeme da se otka`eme od imeto Makedonska pravoslavna crkva, bez ogled na site pritisoci od kade i da doa|aat tie. No, nemame pravo da se otka`eme i od istoriskiot kontinuitet kako makedonski crkvi, Justinijana Prima i Ohridska arhiepiskopija.