NARODOT POBEDI, NO SAMO VO PRVIOT KRUG!

Do pratenicite na Sobranieto na Republika Makedonija

Gospoda pratenici, neli vi se ~ini deka premnogu ja maltretirate makedonskata javnost so raspravata za po~etokot, tekot i epilogot okolu lokalnite izbori, a posebno okolu toa koj prv po~na da go naru{uva sproveduvaweto na demokratskite izbori (toa {to se slu~uva{e nalikuva{e na s# samo ne na demokratski izbori). Po~navte site zaedno od momentot koga g. Klimovski objavi deka lokalnite izbori }e se odr`at na 10 septemvri 2000 godina. Za seto ona {to se slu~uva{e neposredno pred izborite Vie gospoda pratenici ste mo{ne dobro informirani, bidej}i u~estvuvavte vo predizbornata kampawa na svoite partii. Ne mi e jasno kako deneska eden del od desnata i levata strana vo Sobranieto se totalno neinformirani, amnezirani i v~udonevideni od seto ona {to jas kako gra|anin bev prisilen da go podnesam za vremetraeweto na lokalnite izbori. Samo Gospod i g. Lukovski znaat do koga }e ima preglasuvawe vo nekoi op{tini na teritorijata na Makedonija.

Nekoi od Vas se izbrzaa deka e gotovo, pred vreme po~naa da nazdravuvaat i da se raduvaat. Posle prvi~noto prebrojuvawe zaklu~ija deka imaat pove}e osvoeni gradona~alni~ki fotelji (vredi li da se ubiva za da se sedne na krvava fotelja) pogolem broj na sovetnici vo op{tinskite soveti (zapaleni avtomobili, skr{enici, {lakanici za sovetni~ki pau{al od 7.000 denari), pogolem udel vo lokalnite pretprijatija (koj }e bide direktor i za nadomest za nadvore{en ~len vo odbor).

Ona {to najmnogu me poni`uva kako gra|anin na R. Makedonija se izjavite na nekoi partiskite glasnola`a~i deka sekade kade pobedija (bez razlika od koja strana se), navodno pobedi narodot. Pobedija polna~ite na izbira~kite kutii, za `al narodot e porazen na ovie lokalni izbori, no ne samo porazen, toj narod e izla`an i zloupotreben za realizacija na partiskite interesi.

Za koj narod stanuva zbor? Onoj vrz kogo se puka{e od strana na nepoznati lica, narod koj se udira i prisiluva da glasa za poedinci za koi ni{to i ne znae, za luge pozajmeni i staveni na listi od nekoi drugi op{tini, koi se steknaa so mesto na postojano `iveewe neposredno pred da se predadat listite za sovetnici ili prijavite na kandidati za gradona~alnici.

Narod ~ii deca se gazat od strana na nesovesni voza~i (partiski vojnici ili zagri`eni aktivisti) koi upravuvaat motorni vozila bez registarski tabli~ki i se gubat vo nepoznat pravec, bez traga i glas.

Narod koj namesto da se raduva na uspesite od svoite deca, istite gi pogrebuva. Nie mol~ime, veruvame vo pravnata dr`ava, no taa nekade se potsopnala ili pak patot & e popre~en od nekoj nesovesen voza~ koj go parkiral svojot kamion na nekoj od mostovite i ne dozvoluva pravdata i dr`avata navreme da stasaat na sekoe mesto kade bi trebalo da bide.

Narodot pobedi, no samo vo prviot krug.

Kondovo treba da ni bide urnek kako pobeduva narodot, da ima{e ~ove~nost i ~esnost treba{e site da go bojkotirame ponatamo{niot tek na lokalnite izbori so {to na Vladata }e & upatevme poraka deka ne smee nikoj nikogo da ubiva za da se stekne so pobeda, deka `ivotot na Fatmir vredi kolku i `ivotot na Stojan ili `ivotot na Ram~e, tuka ne pobedija politi~arite.

Majkite, zapla{eni za sigurnosta na svoite deca, ovoj pat zataija. Samo `enite mo`at da n# spu{tat na zamja od pozicija na institucijata majka i nikoj drug. Kade bea sega makedonskite majki, turskite majki, srpskite majki, romskite majki, bo{wa~kite majki, majkata vlainka?

Vie gospoda, so imunitet steknat od na{ite glasovi, zo{to kako pratenici ne se organiziravte i site zaedno ne prisustvuvavte na pogrebot na Fatmir? Samo ~esnite i golemite luge koi se borat i gi zastapuvaat interesite na svoite izbira~i mo`at da go storat toa, Vie ste narodni pratenici, Vie ste ma{inerija koja glasa i se preglasuva, lu|e gladni za vlast i mo}, poglednete se i }e vidite deka vie sto i dvaeset veli~estveni ste pri~ina za nemirite i bezredijata koi ni se slu~ija. Dodeka ednite se tepani, a drugite tepaat nema demokratija!

Se pla{am kaj nas denes toa da ne se pretvori vo den na umrenite, psihotraumatiziranite i invalidiziranite, kako podarok od uspe{no sprovedenite lokalni izbori.

Dobro e {to nikoj ne se seti i odobri da se frlaat bombi vrz izbira~ite namesto letoci.

Spored Va{ite izlagawa gospoda pratenici,Vie ne ste vinovni.Nikoj ne e vinoven. Vinovni se onie koi se povredeni, bidej}i ne znaele da se ~uvaat. Vinovni se po~inatite i ubienite, bidej}i vo nezgodno vreme se zateknaa na pogre{no mesto. Gladeno od pti~ja perspektiva, Vie ne ja govorite vistinata, koj kogo go vozi, dali pozicijata-opozicijata ili pak opozicijata-pozicijata, edno e sigurno, dodeka se dogovorite i soberete hrabrost da mu priznaete na svojot narod deka Vie ste tie {to ja utnavte rabotata branej}i gi svoite partiski interesi, a ne interesite na gra|anite na R.Makedonija, na onie koi ve izbraa i Vi ovozmo`ija sega da bidete blisku do bogovite, tie gra|ani se davat i tonat vo eden bunar bez dno od koj te{ko mo`e da se izleze za da se vidi bel den, den kako vo Racinovata poezija-den na denovite.

Deka za vreme na lokalnite izbori s# e vozmo`no jasno govori faktot deka nekoj si pratenik ne sakam da mu go spomnam imeto, gi zapla{uval graganite od romska nacionalnost dokolku ne glasaat za kandidatot od negovata partija deka site |e gi ispotepa so pi{tol, ku}ite }e im gi zapali, so buldo`er do temel }e gi urne.

Vie gospoda pratenici do sega ne se izjasnivte za pregolemata sloboda {to si ja dozvoli gorespomnatiot pratenik, so ni{to ne e vratena doverbata kaj Romite koi se pla{at deka navistina bi mo`ele da poslu`at kako sirovina za proizvodstvo na nekoi artikli za sekojdnevna upotreba.

]e ima u{te mnogupati izbori, neli?

Dali so vakva rasisti~ka i diskriminatorska politika kon Romite mislite da se vgnezdite vo Evropskata unija.

Gospoda veli~estveni, vreme e da se prizemjite i da se promenite samite sebesi, bidete normalni lu|e od sekojdnevieto, ostanete onakvi kakvi ve poznavavme pred da stanete pratenici.

Makedonija ne e Va{a, taa e na nejzinite gragani i takva }e ostane sakale Vie ili ne. Narodot Ve izbra i narodot mo`e da ve otpovika. Po~ituvajte go narodot, ne go ubivajte za da ja zadovolite patolo{kata strast za vlast i vladeewe.

Dodeka Vie se nadmudruvate, nekoj vo prestolninata izjavuva deka sme porobeni Bugari, deka dojdoa da n# oslobodat, ni se zakanuvaat so prst kako da se doma. No, kaj nas s# e dozvoleno, onoj koj ima pari mo`e da si go zadovoli kefot onaka kako {to }e posaka, no ova e Makedonija, nezavisna dr`ava, moja i Va{a tatkovina. Ova ne e javna ku}a kade za pari mo`e da se dobie s#, ova e mala dr`ava koja ima svoja vlada, no sega Vladata e zafatena so verskata preobrazba i ne primetuva deka nekoj od mene, kako makedonski Rom vo Makedonija, saka da iskomonira nov hit-poroben bugarski Rom so mesto na `iveewe vo Skopje ili vo remiks-izvedba bugarski Rom.

Dali novinarot frlen na kolena ne zna~i i pad na Makedonija pred Bugarija, zna~i li toa deka treba da n# valkaat na zemja, da molime i pita~ime doma, vo svojata tatkovina, da ne bideme pretepani? Se pla{am koga gledam deka toa im go pravat na Makedoncite. [to li }e ni pravat nam-Romite?

Ova ne e hrabrost, ova e politi~ki bezobrazluk, diplomatski kurvarluk i jasen na~in za nepriznavawe na makedonskata nacija, makedonskata dr`ava i makedonskite gra|ani vo koi spa|a i mojata malenkost. [to izgubi bugarskiot ambasador vo "Holidej in" i se zatekna na promocijata ne znam, no dobro e {to i toj be{e tamu slu~ajno i dade poddr{ka za aktivnostite na aktivistite za celosna bugarizacija na Makedonija. Ima li Makedonci vo Makedonija, kade ste Makedon~iwa.

d-r Berat Bajram, makedonski Rom so islamska veroispovest, ~len na Sovetot za me|unacionalni odnosi na Republika Makedonija