OD NASLOVNITE STRANICI

"TELEKOM" ZA GRCITE

"Makedonski telekomunikacii", kako {to ve}e se najavuva vo mediumite, }e stanat sopstvenost na gr~kiot nacionalen operator OTE. Vakvata zdelka bila dogovorena na sredbata me|u premierite na Makedonija i Grcija, Georgievski i Simitis, realizirana za vreme na samitot na pretsedatelite na balkanskite zemji vo Skopje.


OHRIDSKOTO EZERO SE SU[I

Ohridskoto ezero se nao|a pred ekolo{ka katastrofa. Vodata od bregot e povle~ena pove}e od dva metri i spored ohri|ani i stru`ani vakva gletka ne se pameti ni pri najgolemite su{i. Dnevnite vesnici objavija fotografii od koi se gleda deka Ezeroto se povlekuva.

Ministerot za `ivotna sredina i prostorno planirawe, Toni Popovski, pobara vedna{ da se prestane so ispu{tawe na Ezeroto.


PREMIEROT PROTIV INTELEKTUALCITE

Na neodamne{noto otvoreno pismo od grupa istaknati intelektualci, Premierot se oglasi i zastana frontalno protiv niv.

Nemam namera da ja prifatam Va{ata ponuda da ne go potpi{uvam dogovorot za asocijacija me|u Republika Makedonija i EU - im pora~uva me|u drugoto Premierot na intelektualcite.


LP DO TUPURKOVSKI

Pratenikot Stojan Andov vo Sobranieto pora~a deka tie se podgotveni za pregovori so DA, no samo pod uslov Tupurkovski prvo da ja povle~e partijata od Vladata.

Ne mo`e toj da govori za nemawe demokratija vo dr`avata, da sedi vo Vladata, da gi vodi pregovorite i da o~ekuvame da go potpi{e dogovorot so EU. Neka izleze od Vladata, koja samiot ja kritikuva, po {to vedna{ mo`eme da razgovarame za strategijata za razvoj i reformi vo Makedonija.


GO[EV "ISKLU^EN"

Potpretsedatelot na Parlamentot, Ilijaz Halimi, mu gi isklu~i mikrofonite na pratenikot Petar Go{ev na sednicata vo ponedelnikot zatoa {to Go{ev se obide da ja elaborira povrzanosta na neovrhovizmot so incidentite na lokalnite izbori.

Prekinot be{e demonstracija na sila vo Parlamentot, izjavi Go{ev, a Halimi tvrdi deka pratenikot "izlegol" od temata za razgovor.


UKOR ZA DIMITROV

Angel Dimitrov, bugarskiot ambasador vo Makedonija, vo ponedelnikot bil povikan na razgovor vo MNR poradi negovoto prisustvo na promocijata na "Radko". Na Dimitrov mu bilo uka`ano na neprimernosta na negovoto odnesuvawe kako gest {to mo`e da se protolkuva kako poddr{ka na aktivnosti {to ne se vo duhot na unapreduvawe na sorabotkata me|u Makedonija i Bugarija.


NOVA PLATFORMA NA DA

Vasil Tupurkovski, na nedelnata politi~ka Konferencija na DA, najavi izgotvuvawe na nova Platforma za osnovnite pravci na razvojot na Makedonija {to }e se sostoi od dinamizirawe na reformskiot kurs i promena na izborniot model od kombiniran vo proporcionalen. Platformata prvo }e im bide ponudena na VMRO-DPMNE i DPA, a potoa i na opozicionite partii na ~elo so SDSM.


SPOGODBATA SO EU NE E SPORNA

Po vesta za odlo`uvaweto na poslednata runda pregovori so Evropskata unija, {efot na na{iot pregovara~ki tim, Vasil Tupurkovski, izjavi deka ne e dovedena vo pra{awe spogodbata so Unijata. Tupurkovski smeta deka odlo`uvaweto nema da ja zagrozi dinamikata na pregovorite i deka od dosega{nite dinami~ni i seopfatni pregovori koi se na samiot kraj, se izvle~eni optimalni i realni re{enija vo polza na Makedonija.

Ve uveruvam deka Komisijata stoi na namerata da se parafira Spogodbata za stabilizacija i asocijacija pred ili na marginite na zagrepskiot samit na 24 noemvri - se veli vo pismoto od Generalniot direktor za nadvore{ni odnosi na Evropskata komisija do Tupurkovski.