DOSIE: NOVITE JANI^ARI - BUGAR[TINATA VO MAKEDONIJA

Skandal pri promocijata na bugarskoto zdru`enie "Radko" vo Skopje

BOMBA ZA BUGAROMANITE

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Ustavno pravo na sekoj gra|anin e nacionalno da se deklarira kako {to saka, no ne i da ka`uva deka site Makedonci se porobeni Bugari i da citira nekakva angliska kniga vo koja pi{uvalo deka {tom Srbite }e go zagubat ju`niot del, Makedonija }e bide podelena me|u Albanija i Bugarija
  • Nekoi sakaat da n# preto~at vo Bugari, no se izla`ale. Makedoncite ne go prodavaat svoeto dostoinstvo. Vsu{nost, toa go poka`aa niz vekovite. Makedonija s# u{te mo`e da doka`e deka ima kapacitet i demokratski sredstva da ja brani svojata nezavisnost i samostojnost!

Bugarite i nivnoto zdru`enie "Radko", minatata nedela vo skopskiot hotel "Holidej In" bea do~ekani so ~adni bombi. Na protivnicite na ova Zdru`enie im pre~e{e bugarskata himna, pa nekolku minuti po nejzinoto intonirawe, i govorot na presedatelot na "Radko", Vladimir Paunkovski, dve ~adni bombi go zamaglija vozduhot vo "Holidej in", po {to nastana nevidena me{anica i tepa~ka. Parite {to Georgi Mladenov gi dade za privatnoto obezbeduvawe na promocijata na Zdru`enieto ne ja izvr{ija celta za koja bea nameneti, pa i pokraj obezbeduvaweto se slu~i skandal.

Simpatizerite na Zdru`enieto se nafrlija vrz mom~iwata {to gi frlija bombite i po nekolkuminutno {utirawe na podot gi isfrlija nadvor od salata. Tepa~kata prodol`i i nadvor od salata, no mom~iwata uspeaja da pobegnat.

Za skandalot da bide u{te pogolem, pridonese i zagrozuvaweto na slobodnoto novinarstvo. Novinarot Spase [uplinovski be{e krvni~ki turkan i udiran, a modrinkite okolu desnoto oko i frakturata na ramoto ostanaa kako dokaz za fizi~kata presmetka. Be{e narekuvan i komunisti~ki {pion. Iako ovoj sobir be{e mo{ne rizi~en i mo`e{e da se o~ekuva deka }e se slu~i vakvo ne{to, zatoa {to denovive ima{e mnogu reakcii okolu negovata promocija, policijata ne be{e prusutna. Duri po ras~istuvaweto na situacijata mo`evme da zabele`ime nekolku uniformirani lica nadvor od salata.

"GOSTI" OD BUGARIJA

Ona {to predizvika revolt be{e prisustvoto na bugarskiot ambasador vo Makedonija, Angel Dimitrov, kako i polovinata od rakovodstvoto na probugarskata VMRO - potpretsedatelot na organizacijata Rajna Drangova, }erka na Kiril Drangov, desna raka na Van~o Mihajlov pri likvidacijata na makedonskite revolucioneri. Me|u prisutnite be{e i Spas Ta{ev, ~len na pretsedatelstvoto na sofiskoto VMRO.

Dojdov da go pozdravam Zdru`enieto, koe ne e politi~ka organizacija - izjavi ambasadorot Dimitrov i se zapra{a dali treba da se slu~uvaat vakvi raboti na pragot na 21 vek, dali vo edno pluralisti~ko op{testvo treba da ima sloboda na misleweto?

Ustavno pravo na sekoj gra|anin e nacionalno da se deklarira kako {to saka, no ne i da ka`uva deka site Makedonci se porobeni Bugari i da citira nekakva angliska kniga vo koja pi{uvalo deka {tom Srbite }e go zagubat ju`niot del, Makedonija }e bide podelena me|u Albanija i Bugarija.

No, kako da ja prifatime izjavata na Georgi Mladenov, koja gospodinot Tupurkovski ja demantira{e, deka Tupurkovski na Kongres od MPO rekol deka {tom Makedonija }e stane demokratska, Makedoncite }e stanat Bugari. Komu da mu veruvame?

Specijalno na promocijata od Sofija be{e dojden i istori~arot Gligor Velev, avtor na bugarskata nacionalna doktrina, za da konstatira deka Bugarija bila edinstvena dr`ava vo svetot {to se grani~ela so samata sebe, so Bugari.

LAGITE NA PAUNKOVSKI

Po pauzata, kako ni{to da ne se slu~ilo, Paunkovski prodol`i da objasnuva deka Zdru`enieto re{ilo da go zeme imeto "Radko", psevdonim {to ~esto go koristel Van~o Mihajlov, poradi faktot {to pod negovo rakovodstvo makedonskoto osloboditelno dvi`ewe prerasnalo vo grandiozen primer na slobodoqubieto na ~ove~kiot duh i so toa im ostavi zavet na pokolenijata da go dovr{at svetoto osloboditelno delo. Toj dodade deka pismenata ostavnina na Mihajlov na idnite pokolenija im gi davala najsigurnite dokazi za revolucionernata i kulturna borba na Bolgarite vo Makedonija.

Treba li nie da se soglasime so izjavite na Paunkovski, deka Makedoncite bile izmislica na Srbinot Novakovi}, a makedonskata nacija kominternovska tvorba!? Se razbira ne, a u{te pomalku so konstataciite deka makedonizmot stanal komunisti~ka doktrina i deka procesot na debugarizacija na Makedonija, nasilno sproveden po Vtorata svetska vojna, pretstavuva srbokomunisti~ko ropstvo za Bolgarite od Makedonija, kako {to zaklu~i prviot ~ovek na Zdru`enieto.

Po ova {to se slu~i, makedonskata javnost `ivee vo zgolemen politi~ki pritisok, taa e navredena, vxa{ena od ona {to go vide i slu{na. Izve{taite i komentarite se deka Bugarite gi tepale Makedoncite vo sopstvenata zemja i deka srede Skopje se {iri bugarskata propaganda, se pee mihajlovisti~ka himna i sli~no. Nekoi sakaat da n# preto~at vo Bugari, no se izla`ale. Makedoncite ne go prodavaat svoeto dostoinstvo. Vsu{nost, toa go poka`aa niz vekovite. Makedonija s# u{te mo`e da doka`e deka ima kapacitet i demokratski sredstva da ja brani svoja nezavisnost i samostojnost! 



PRETEPAN NOVINAROT [UPLINOVSKI

Vo golemite turkanici be{e napadnat makedonskiot novinar Spase [uplinovski. Prvo, eden negov poznat mu se obratil so zborovite deka negovoto mesto ne e tuka i deka treba da si odi, a potoa go turnal po {to nekolkumina van~omihajlovisti mu se nafrlija i go turnaa na zemja. ^ovekot {to prv go turnal, spored izjavata na [uplinovski, se vikal Jovo, kogo go poznaval od porano i deka bil od VMRO -DPMNE. Pred 4- 5 godini vo negovata ribarnica, {to se nao|ala na bulevarot "Partizanski Odredi", se vr{ele dogovori, kako da se organiziraat protestnite mitinzi na VMRO - DPMNE.

Toj smeta deka bil napadnat poradi toa {to napi{al za poslednoto testamentarno pismo na Van~o Mihajlov vo koe vrhovisti~kiot voda~ veli deka ne postojat Makedonci i deka tie se Bugari.


PAUNKOVSKI - APOSTOL NA BUGAR[TINATA!

Za imeto Vladimir Paunkovski, pretsedatel na "Radko", makedonskata javnost slu{na pred nekolku godini koga od policijata mu bea odzemeni makedonskiot i bugarskiot paso{. Otkako mu bile vrateni, toj zaminal vo Sofija kade {to vo prostoriite na VMRO - SMD odr`al pres - konferencija, povtoruvaj}i gi tezite deka Makedoncite se Bugari, po {to od prisutnite bil proglasen za apostol na bugar{tinata vo Makedonija.


"RADKO" - GROBAR NA MAKEDONSKOTO DELO

Za Bugarite Van~o Mihajlov e golem Bugarin koj se borel za bugarskata kauza. Za Makedoncite e krvolo~en ubiec na najpoznatite makedonski revolucionerni imiwa, fa{ist i grobar na makedonskoto delo. Na ~elo na VMRO, zaedno so Aleksandar Proto|erov, doa|a po ubistvoto na Todor Aleksandrov na 31 avgust 1924 godina. Krajot na "vladeeweto" na Mihajlov vo Pirinska Makedonija zavr{uva na 19 maj 1934 godina, koga vo Bugarija e izvr{en prevrat i koga novata Vlada ja zabranila vrhovisti~kata VMRO.

Van~o Mihajlov po vojnata se preseluva vo Rim kade {to `ivee s# do smrtta vo 1990 godina. Pred da umre napi{al pismo koe negovite istomislenici go smetaat za testament, a vo koe ka`uva deka makedonskiot narod i nacija ne postojat, deka Makedoncite se Bugari.