PREGLASUVAWE

Po `albata na opozicijata za nepravilnostite pri povtorenoto glasawe vo izbira~kite mesta vo hotelot "Magnus" i naselbata Leskaica, Apelacioniot sud od Bitola go poni{ti glasaweto vo hotelot "Magnus" vo Ohrid, zaradi mno{tvoto nepravilnosti i osobeno zaradi pukotnicite vo koi edno lice be{e pote{ko povredeno.

Dokolku se izzeme preglasuvaweto vo hotelot "Magnus" neoficijalnite rezultati govorat deka kandidatot na opozicijata vodi so 77 glasa pred kandidatot na VMRO-DPMNE i DA.

PRIVATIZACIJA

Po objavuvaweto na vesta za poni{tuvawe na privatizacijata na "Makedonija sport", direktorot na "Orka sport", Orce Kam~ev, na odr`anata pres-konferencija obvini nekolku porane{ni funkcioneri na Agencijata za privatizacija za kriminalna privatizacija i na ovaa firma.

Inaku, ocenata na ponudata ja napravi Komisijata na Agencijata, a ~lenovite na UO treba da se potprat na taa odluka. Vo ovoj slu~aj, pretsedatelot e ednakov me|u drugite ~lenovi na UO.

PROIZVODSTVO

Narednata godina se o~ekuva pomalo ranogradinarsko proizvodstvo, poradi reducirawe na povr{inite, a osnovna pri~ina za vakvata sostojba e cenata na mazutot koja postojano se zgolemuva. Prvobitno planiranite povr{ini za proizvodstvo iznesuva 200 hektari, za 15,8 otsto pove}e od minatata godina, me|utoa poskapuvaweto na naftenite derivati i mazutot gi premisli proizvoditelite i vlijae{e vrz reducirawe na planovite.

PREDUPREDUVAWE

Na `itelite na Skopje i na okolnite naselbi im se zakanuva vistinska katastrofa ako ne se premesti deponijata na hromna kal, koja se nao|a vo prvata za{titna zona na izvorot Ra{~e. Hromot i site negovi soedinenija se toksi~ni, osobeno {estvaletniot hrom, koj e kancerogen.

Ekolo{kata bomba e sozdadena od jalovicata na kombinatot "Jugohrom" od Jegunovce. Taa se isfrla vo mesnosta "Muzge", vo deponija stara pove}e od 35 godini.

Vo Centarot za sanitarna kontrola pri JP "Vodovod i kanalizacija" velat deka e vistinska sre}a {to dosega ne se slu~ilo zagaduvawe na izvorot.

TRGOVSKI NEDOSTIG

Obemot na stokovnata razmena na zemjava so stranstvo od januari do avgust ovaa godina iznesuva 2,23 milijardi amerikanski dolari, pri {to izvozot u~estvuva so 38,6 otsto, a uvozot so 61,4 otsto, soop{ti Dr`avniot zavod za statistika. Pokrienosta na uvozot so izvozot e 62,9 otsto, a saldoto na razmenata e negativno i iznesuva 510 milioni dolari. Visokiot nedostig vo ovoj period od godinata e rezultat na enormno zgolemeniot uvoz vo mart, {to se dol`i na psihozata od voveduvaweto i primenata na Zakonot za danokot na dodadena vrednost.

POTPI[AN MEMORANDUM

Ministerot za odbrana na Republika Makedonija, Quben Paunovski, i negoviot tajvanski kolega, Vu [i Ven, vo Tajpej potpi{aa Memorandum za voena sorabotka, prv takov dokument {to Tajvan go potpi{uva so edna evropska zemja.

Vo dokumentot dvete dr`avi se soglasuvaat da ja zajaknat voenata sorabotka vrz osnova na principite na ramnopravnost i zaemna korist.

Memorandumot e potpi{an vrz osnova na principite na nabquduvawe na demokratija i vladeeweto na pravoto, kako i na po~ituvawe na ~ovekovite slobodi i prava. Dvete zemji se soglasija da se pridru`uvaat na principite na me|unarodnoto pravo, da se vozdr`at od upotreba i od zakana za upotreba na voena sila, da go podobrat zaemnoto razbirawe i da gi unapredat svetskiot mir, bezbednost i stabilnost.

DONACIJA

Germanskiot crven krst mu podari na makedonskiot crven krst oprema za pre~istuvawe voda. Spored tehni~kite karakteristiki, opremata mo`e da pro~isti od 70.000 do 100.000 litri voda za osum ~asa. Za vreme na begalskata kriza, edinicite za itni intervencii na germanskiot Crven krst, vo kampot Stenkovec montiraa oprema za pre~istuvawe na vodata. Opremata be{e postavena za da se obezbedi ~ista voda za del od kampot i germansko-polskata bolnica.

BALKANSKA FONDACIJA ZA DECA I MLADI

Vo hotelot "Holidej in" be{e promovirano formiraweto na Balkanskata fondacija za deca i mladi, sozdadena na inicijativa na Internacionalnata mladinska asocijacija, pod vodstvo na pretsedatelot Martin Ahtisari, vo sorabotka so Institutot otvoreno op{testvo-Makedonija.

Vo ramkite na Balkanskata federacija, ~ie sedi{te e vo Skopje, pokraj site republiki od porane{na Jugoslavija, vleguvaat i Bugarija, Turcija, Albanija, Grcija, Ungarija i Moldavija. Fondacijata }e dejstvuva vo nasoka na kreirawe nov model na regionalna sorabotka me|u decata i mladite od balkanskite zemji, kako i na zgolemuvawe na efektivnosta, obemot i izdr`livosta na programite nameneti za mladi so poseben osvrt na zajaknuvawe na demokratijata i stabilnosta vo regionot.

NOV MANDAT ZA G. PETAR?!

Vo vrska so mandatot na Vladikata Petar, Negovoto Bla`enstvo g.g. Stefan vo intervjuto za "Utrinski vesnik" istakna:

"Mandatot {to SAS na MPC mu go doveri pred pet godini na Mitropolitot Petar, koga go nazna~i za nadle`en arhijerej na Avstraliskata makedonska pravoslavna eparhija, denovive mu zavr{uva. Kako }e odlu~i Sinodot, dali na Mitropolitot Petar }e mu doveri nov mandat ili ne, ne mo`e nikoj odnapred da prognozira".

Odbor za antivrhovisti~ka organizacija

PROTIV ODRODENITE MAKEDONCI

Grupa gra|ani od Demir Hisar osnovaa Inicijativen odbor, koj treba da go podgotvi terenot za formirawe organizacija za borba protiv vrhovizmot. Inicijativata ja pokrenaa grupa ~lenovi i simpatizeri na VMRO-DMPNE, koi ne mo`at da se pomirat so neodamne{niot incident vo hotelot "Holidej in" vo Skopje koga na promocijata na zdru`enieto "Radko", krvni~ki bea tepani Makedonci.

Antivrhovisti~kata organizacija }e ima za cel `estoko da im se sprotivstavi na site onie koi }e se obidat da ja zagrozat dr`avnosta na Republika Makedonija, kako i da go negiraat postoeweto na makedonskata nacija. Nema da dozvolime lu|e od tipot na Vladimir Paunkovski i odrodeniot Makedonec, Georgi Mladenov, od Kanada, da gazat vrz na{eto dostoinstvo i ~est. Zatoa barame dr`avata najitno da go zabrani ova vrhovisti~ko zdru`enie. Vo sprotivno, }e prezememe radikalni merki, velat ~lenovite na Inicijativniot odbor.