PARTISKO BEZUMIE: Zapla{uvawe na glasa~ite

IZBORI ILI GRA\ANSKA VOJNA?!

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Namesto da se sporeduvame so demokratski razvienite zemji i da se trudime da gi dostigneme, nie mo`eme da se sporeduvame so nekoja afrikanska zemja, ili dobitok vrzan so ja`e, koj se nosi na glasawe, t.e. pasewe
  • Ovie vtori po red lokalni izbori, vsu{nost i ne bea izbori. Tie pove}e nalikuvaa na gra|anska vojna. Narodot se pla{e{e da izleze da glasa za nekoj zaletan kur{um da ne go pogodi v glava
  • Sakame da vlezeme vo Evropskata unija, no kako koga ne znaeme da organizirame fer i demokratski izbori, tuku samo znaeme da se tepame i da pukame so oru`je

Bevme zapla{eni za razvojot na nastanite vo SR Jugoslavija, o~ekuvavme nivna eskalacija i gra|anska vojna. No, ovie politi~ki strukturi po s# izgleda se popametni od na{ite i ostavija narodot sam da go izbere svojot voda~. Se razbira deka na `rtvite koi tamu nastradaa treba da im se dade po~it, no barem tamu ima{e mnogu pomalku incidenti od kaj nas.

Desetti, a i dvaeset i ~etvrti septemvri ve}e odamna pominaa. Pominaa i prviot i vtoriot krug od vtorite po red lokalni izbori, a nekoi delovi od dr`avava s# u{te go nemaat izbrano svojot gradona~alnik i svoite sovetnici. Po~nuvaj}i od desetti septemvri sekoja nedela (so isklu~ok na dvete nedeli pred vtoriot krug) se glasa i kojznae u{te kolku }e se glasa!?

Sekoja nedela sme svedoci na bezbroj incidenti i `rtvi. Zagri`uva i faktot {to s# u{te ne se znae u{te kolku incidenti }e imame dodeka ne zavr{at ovie lokalni izbori. A, borbata za fotelja be{e pri~ina za smrtta na nekolku lica vo ekot na izborite. I dodeka politi~kite partii odgovornosta za incidentite ja prefrlaat od edna na druga strana, Aleksandar Minov se bori za svojot `ivot.

Zarem demokratijata kaj nas podrazbira vakvi izbori?! Zarem za ovie deset godini ne nau~ivme kako da glasame? Zarem treba da se pomirime so izjavata na gospodinot Georgievski deka vo Makedonija dosega nemalo izbori bez incidenti! Dali incidentite }e bidat slika na makedonskata demokratija i dali taa e voodu{evuva~ka za vo nea da gledaat i evropskite strukturi? Sakame da vlezeme vo Evropskata unija, no kako koga ne znaeme da organizirame fer i demokratski izbori, tuku samo znaeme da se tepame i da pukame so oru`je. Narodot treba sam da odlu~i koj }e go vodi, a ne glaven faktor vo odlu~uvaweto da bidat zakanata i kur{umite!

Sramota e za edna vakva zemja da si go gubi imixot {to so godini go steknuva{e.

Nitu vo Albanija, nema{e tolkav broj incidenti. Namesto da se sporeduvame so demokratski razvienite zemji i da se trudime da gi dostigneme, nie mo`eme da se sporeduvame so nekoja afrikanska zemja, ili dobitok vrzan so ja`e, koj se nosi na glasawe, t.e. pasewe.

Ovie vtori po red lokalni izbori, vsu{nost i ne bea izbori. Tie pove}e nalikuvaa na gra|anska vojna. Narodot se pla{e{e da izleze da glasa za nekoj zalutan kur{um da ne go pogodi v glava.

Da se glasa pod policiski nadzor i so pi{tol v raka e sramota za edna zemja, koja e na spisokot na zemji-kandidatki za ~lenki vo Evropskata unija.

Ova e u{te eden dokaz deka na{ata dr`ava s# u{te ne e sozreana za izbori i deka nie vsu{nost si igrame izbori.