Poradi neplateni smetki

GIGANTITE NA SVE]A

Site golemi dol`nici bez struja! - e parolata na "Elektrostopanstvo na Makedonija". Pa, ovaa vidna makedonska firma {to ostana bez nitu eden problem, osven problemot so nejzinite golemi dol`nici, re{i poradi neplateni smetki da im ja prekine strujata na Topilnica na skopskata "@elezarnica" i "Alumina". No, ESM najavi deka istoto }e gi snajde i OHIS, @TP, Topilnicata "Zletovo", HIV od Veles, "Bu~im" od Radovi{ i "Suvenir" od Samokov. So najgolemiot dol`nik - "Jugohrom" od Jegunovce, pak, se pravat dogovori.

Aj, neka rabotat sega da vidime. Na sve}a!

J. M.


Novinarstvoto pred sud

"BRAT BLIZNAK" NA XAFERI

Liderot na DPA, Arben Xaferi, pred sudskiot sovet treba da go dovede navodniot dvojnik po ime od Tirana. Na ovoj na~in, toj se obiduva da se izvle~e od ka{ata {to mu ja servira{e novinarkata Mirka Velinovska, koja ovinuva deka na negovoto konto se nao|aat 1.000.000 germanski marki od amerikanskata korporacija "Braun i Rut".

Na Arben Xaferi dokolku samo posaka mo`e vedna{ da mu se najde ~ovek so isto ime i prezime, a dali taa persona toa ime go nosi od svoeto ra|awe ili go koristi privremeno, toa i ne e tolku va`no!?

M.L.


Selanskata buna kako povod

DOSTA BROI KRAVI!

Ministerkata za vnatre{ni raboti, Dosta Dimovska, po~na da vodi i statistika na kravi. Od koga vo MVR se zainteresirani za toa kolku kravi imaat zemjodelcite, kolku mleko davaat tie, kade se plasira i mnogu drugi ~udni pra{awa!? Veqo Tantarov, selanskiot bunitel, tvrdi deka Dimovska vo stilot na Stalin mu gi "vrbuva" sto~arite vo no}nite ~asovi i pribira informacii za brojot na kravite vo dr`avava.

Kolku {to e poznato, dol`nost da vodi edna vakva statistika vo sto~arstvoto i zemjodelstvoto ja ima ministerot za zemjodelstvo, Marjan \or~ev, a ne spomnatata ministerka.

Ako Dosta prodol`i da broi kravi, kako {to se najavuva, Tantarov }e & gi donese pred vladinite porti. Za da ne se ma~i "gospo|icata" ministerka da gi broi kravite {etaj}i se niz dr`avava.

M.L.


Institucionalno zadadena inteligencija

UNIVERZITETOT PRED ZGASNUVAWE?

Studentite od Tetovskata "institucija" {to ne be{e ni nare~ena, tuku takanare~ena Tetovski univerzitet, }e u`ivaat posebni privilegii.

Studentite od takanare~eniot Tetovski univerzitet koi }e se prefrlat na nekoj od dvata univerziteta }e studiraat na dr`aven tro{ok! Onie, pak, koi }e se zapi{at vo prva godina nema da polagaat priemen ispit!

Ete toa ti e inteligencija. Osnoven preduslov za inteligentnosta, ne e znaeweto, tuku {koluvaweto, poto~no ne{koluvaweto, bidej}i stanuva zbor za studenti koi (vpro~em) se zapi{uvaat vo prva godina!

J.M.


Pro{iruvawe na kompleksot "Aleksandrija"

DIVOGRADBA NA STANINOV?

Vo izminatiot period s# pove}e se {pekulira okolu divogradbata {to gospodinot Sa{ko Staninov, inaku sovetnik vo Vladata na R. Makedonija, se drznal da ja napravi vo centralnoto gradsko podra~je so cel da si go pro{iri svojot hotelski kompleks. Inaku, zgradata koja se gradi nadvor od Detalniot urbanisti~ki plan, e povisoka od postojnite zgradi vo okolinata i od balkonot na ovaa zgrada mo`e slobodno da se pomine na sosednite.

Dodaten problem pak pretstavuva dilemata dali za ovoj objekt ima odobrenie za izgradba i vrz osnova na {to e dadena takvata dozvola koga Detalniot urbanisti~ki plan ne predviduva takov objekt.

I kone~no pra{aweto: Dali mo`ebi stanuva zbor za kr{ewe na postojnite zakoni za izgradba vo korist na lu|eto bliski na vlasta ili pak i vo ovoj slu~aj na{ata pravna dr`ava }e profunkcionira kako {to funkcionira{e vo izminatiot period koga gi uriva{e objektite na lu|eto {to se podaleku od vlasta?

M.S.