Izjava na pretsedatelot Trajkovski

IZBORITE DA NE SE KORISTAT ZA POLITI^KI PRESMETKI

"Ona na {to se nadevam i o~ekuvam e da imamefer i demokratski izbori i na sekoj da mu se dozvoli na dostoinstven na~in da go iska`e svoeto pravo da glasa i vo taa nasoka bi sakal da veruvam deka i dr`avnite organi gi prezemaat site neophodni merki soglasno so Zakonot", izjavi na denot na vtoriot krug od lokalnite izbori, pretsedatelot na R. Makedonija, Boris Trajkovski.

Toj upati apel do simpatizerite i pripadnicite na politi~ki partii, do gra|anite, izborite da ne gi koristat kako megdan za nasilstvo ili destrukcija, i preku izborite da ne re{avaat svoi li~ni ili politi~ki presmetki. Za nekolkute incidenti, Trajkovski re~e deka tie nikomu ne mu nosat ni{to dobro i veruva deka kone~no }e sfatime deka izborite, pred s#, se samo ~in na eden dostoinstven natprevar kade {to treba da pobedi kvalitetot ili onie {to se najdobri.

Povtoruvaj}i gi zborovite na na{ite prijateli odnadvor, toj potseti deka ova ne se politi~ki, tuku komunalni izbori za lokalna samouprava, kade {to nie izbirame li~nosti, gradona~alnici i ~lenovi na sovetite, {to }e se soo~uvaat so ona {to zna~i lokalna infrastruktura. Gospodinot Trajkovski se nadeva deka vo ovoj izboren krug }e gi dobieme imiwata na 54 novi gradona~alnici i na onie kade {to ima preglasuvawe, i deka uspe{no }e bide zavr{en ovoj izboren krug, onaka kako {to i prilega na demokratijata.


Premierot Georgievski

NEMA IZBORI BEZ INCIDENTI

Premierot Georgievski na glasa~ite, na denot na vtoriot krug od izborite im posaka mirna i demokratska atmosfera i re~e deka veruva oti vtoriot krug na izborite }e pomine vo mnogu pofer i pokorektna atmosfera. Toj se nadeva deka vtoriot krug }e bide vistinska slika na makedonskata demokratija. Georgievski se nadeva i deka rezultatot }e bide vo interes na vladinata Koalicija i na toj na~in gra|anite u{te edna{ bi ja iska`ale poddr{kata na politikata na Vladata.

Za incidentite vo vtoriot krug, Georgievski re~e deka tie se positni od onie vo prviot.

"Za ovie dest godini nikoga{ nemalo izbori bez pomali ili pogolemi incidenti. Me|utoa veruvam deka vtoriot krug }e zavr{i samo na sitni incidenti. Toj re~e deka spored nivnite informacii SDSM vo mnogu gradovi nastapuva so reketarski grupi, a masovnoto prisustvo na policijata e vo funkcija na preventiva od mo`nite incidenti.


Branko Crvenkovski, lider na SDSM

DELEGITIMIRAWE NA AKTUELNATA VLAST

Liderot na SDSM, Branko Crvenkovski, za vreme na glasaweto na vtoriot krug od lokalnite izbori, izjavi deka e siguren deka ve}e izvojuvanata pobeda na Zdru`enata opozicija }e bide potvrdena i vo vtoriot krug.

Toa }e bide edna golema pobeda, edno delegitimirawe na aktuelnata vlast i otvorawe novi procesi {to }e sleduvaat podocna. Se nadevam deka gra|anite }e ja iskoristat mo`nosta da bidat del od vra}aweto na demokratijata vo na{ata dr`ava.

Toj re~e deka o~ekuva vtoriot krug da pomine bez incidenti, iako posledicite od niv dolgo }e gi ~uvstvuvame.

Podgotvila : @aklina MITEVSKA