Po zavr{uvaweto na vtoriot krug na lokalnite izbori vo Makedonija

SITE POBEDIJA, A IZGUBI MAKEDONIJA!

Pi{uva: Dragi IVANOVSKI

(avtorot e portparol na VMRO - Vistinska makedonska reformska opcija)

  • So prezemawe na intenzivni merki za prevospituvawe na glasa~ite, vo vtoriot krug pobedija reketarite, nasilnicite i polna~ite na kutiite so glasovi
  • Vo sekoj slu~aj koalicijata "Za Makedonija zaedno" zabele`a golema pobeda bez ogled na broeweto na selskite gradona~alnici, od koi mnozinstvoto go dobija DPMNE-DA i DPA
  • Opozicijata se zasiluva so PDP i najavuva prekrojuvawe na strukturata vo Parlamentot i formirawe nova mnozinska koalicija koja }e ja sobori Vladata na Qub~o Georgievski

I pokraj serioznite zabele{ki {to gi iznesoa nabquduva~ite na OBSE i na EUpo prviot krug na izborite, partiite na vlast vo Makedonija voop{to ne se kolebaa da prodol`at so antidemokratskite postapki za itno "prevospituvawe" na glasa~koto telo so isprobani metodi i sredstva uvezeni od stranstvo, {to be{e realno da se o~ekuva po zakanite {to gi izre~e Qub~o Georgievski na zavr{niot miting vo Skopje, vo stilot na posledniot komunisti~ki lider Fidel Kastro na Kuba. Imeno, ne se biraa sredstvata nitu pak cenata {to }e ja plati Republika Makedonija vo o~ite na me|unarodnata zaednica zaradi katastrofalnoto nivo na organiziraweto na glasaweto, brojnite incidenti koi ovoj pat bea uredno registrirani od strana na MVR, no bez da se prezemat nekakvi merki vo tekot na samoto glasawe, so nasilstvoto i zapla{uvaweto na narodot, odzemaweto na izbira~ki legitimacii, otstranuvawe na ~lenovite na izbira~kite odbori od redovite na opozicionite partii so sila, so pritisok ili ednostavno nivno zamenuvawe so drugi ~lenovi od redovite na partiite na vlasta.

Taka, nabquduva~ite na OBSE povtorno ocenija deka ne bile celosno ispolneti me|unarodnite standardi na ovaa organizacija za odr`uvawe na demokratski i fer-izbori, bez nasilstvo, bez zapla{uvawe i so {titewe na tajnosta na glasaweto, vo zna~itelen broj mesta zabele`ani se tenzii i golemi neregularnosti, polnewe na glasa~kite kutii i barem 15 kutii celosno uni{teni, prisustvo i me{awe na neovlasteni lica na izbira~kite mesta, barawe da se poka`at zaokru`enite glasovi, kako i insistirawe na upotreba na hemiski penkala so odredena boja, za svitkuvawe na liv~eto na odreden na~in ili negovo obele`uvawe za da se vidi kako se glasalo i sl. Nabquduva~ite na OBSE poseben akcent stavija na slu~uvawata vo Strumica, Struga, Ohrid i nekoi skopski op{tini kade {to neregularnostite bile najbrojni i najseriozni. Vo Strumica imalo istreli od ogneno oru`je, edno lice e povredeno, partiski simpatizeri gi zapla{uvale glasa~ite i gi spre~uvale da glasaat, ne{to {to se slu~uvalo i vo Struga.

Od druga strana, nabquduva~ite na Sovetot na Evropa, za vtoriot krug od lokalnite izbori ocenija deka demokratijata vo Makedonija zaslu`uvala mnogu pove}e od ona {to nivnata 32-~lena ekipa nabquduva~i go videla vo nedelata vo Tetovo, Gostivar, Skopje i Strumica. Tie zabele`ale brojni pojavi na pove}ekratno glasawe, glasawe na edno lice za pove}emina, nerealni odzivi na nad 90 nasto od glasa~ite, zakani i obidi da se izbrkaat nabquduva~ite pri prebrojuvaweto na glasovite i sl. "Na{ite prvi vpe~atoci ne se ohrabruva~ki", izjavi {efot na delegacijata, Klod Kazagrande, iako odgovori negativno na pra{aweto dali so toa }e bide dovedena vo pra{awe celokupnata regularnost na lokalnite izbori.

ISTORIJATA SE POVTORUVA

Na prv pogled ne }e mo`eme da im zabele`ime na gostite od Evropa koi gi nabquduvaa izborite deka ne bile objektivni. Daleku od toa, nivnite izve{tai poka`aa mnogu pove}e od ona {to mo`evme da go vidime na TV-ekranite vo periodot na predizbornata kampawa i na samite izbori. Takvite nivni prvi~ni izve{tai bea dadeni i vo tekot na lanskite pretsedatelski izbori, me|utoa podocna toa ne im smeta{e da gi prilagodat kone~nite izve{tai spored o~ekuvawata na nekoi evropski faktori za toa koj bi mo`el da ostane, a koj bi mo`el da bide naslednik na vlasta vo Makedonija. Pritoa kako da se zaboravaat nivnite uka`uvawa deka Republika Makedonija mo`e da vleze vo EU i drugite integracioni sistemi samo i isklu~ivo kako demokratska zemja vo koja }e vladee pravoto i zakonite, vo koja izborite }e se sfa}aat kako natprevar me|u partiite za ona {to go napravile dodeka bile na vlast, a ne kako vistinska vojna za uni{tuvawe na politi~kiot protivnik so site sredstva, nebare toj e okupator na lokalnata uprava i vlast, so ubeduvawe na narodot da izleze ili voop{to da ne izleguva na izborite, so zakana ili primena na sila, potplatuvawe, potkupuvawe i sli~ni "demokratski sredstva" za ubeduvawe na glasa~ite.

Interesno e {to vtoriot krug po lokalnite izbori se odr`a vo ist den koga vo sosedna SR Jugoslavija bea sprovedeni istovremeno pretsedatelski, parlamentarni i lokalni izbori i koi barem spored dosega{nite soznanija minale vo red i mir, bez da bidat zabele`ani nastani, koi obiluvaa vo na{ata dr`ava. I {to sega da se ka`e koga omrazeniot diktator Slobodan Milo{evi}, kogo go brkaat sudiite od Hag i celata me|unarodna zaednica, ete sprovel, barem navidum demokratski i fer-izbori, iako se raboti za golem vlog - za nego li~no, za negovata kamarila okolu SPS i JUL i re~isi celiot establi{ment na vlasta vo vremeto na negoviot re`im. I ne sakaj}i ja napravivme ovaa sporedba, bidej}i sepak vo Makedonija se odr`aa samo lokalni izbori koi i ne bi trebalo da bidat isklu~ivo politi~ki oboeni, bidej}i ete, vo Kavadarci pobedi i eden nezavisen kandidat za gradona~alnik.

BORBATA PRODOL@UVA VO PARLAMENTOT

Kolkavo e zadovolstvoto od pobedata na koalicijata "Za Makedonija zaedno" od vkupniot rezultat na dvata kruga na lokalnite izbori, odnosno voodu{evenosta na DPMNE - DA i pridru`enata DPA od osvojuvaweto na selskite gradona~alnici vo vtoriot krug na izborite, }e se sogleda naskoro otkako }e zapo~ne da funkcionira Parlamentot. Tamu ve}e se isprateni informaciite na PDP za odr`aniot prv krug na lokalnite izbori koga, namesto glasovi, ovaa partija broela `rtvi i raneti, informacijata za bezbednosta na pratenicite od strana na VMRO - Vistinskata i drugi pra{awa koi se o~ekuva deka }e ja razbijat dosega{nata idili~na slika na vladeeweto na Koalicijata za promeni. Imeno, obra}aweto na liderot na DA, Vasil Tupurkovski, na plo{tadot "Makedonija" vo Skopje so odnapred snimen govor ne poka`a deka toj zastanal celosno zad svojot koaliciski partner, Qub~o Georgievski, dodeka spikerot na Parlamentot, Savo Klimovski, se obiduva da go zameni svojot bolen lider dodvoruvaj}i im se na DPMNE i na DPA. Vo takov slu~aj normalno e da se o~ekuva raspad na Demokratskata alternativa i nejzinata prateni~ka grupa vo Parlamentot, kako i natamo{no selewe na pratenicite od redovite na DPMNE kon VMRO- Vistinskata so {to bi se ostvarile najavite za formirawe na nova mnozinska koalicija me|u SDSM, LDP, LP, PDP i VMRO - Vistinskata.

Najaveno e i podnesuvawe na interpelacija za glasawe na doverba na Vladata na Qub~o Georgievski, koja se ~ini trpi i golem pritisok od strana na me|unarodnite faktori, osobeno po spektakularnite upadi vo firmi, za podnesuvawe na krivi~ni prijavi ili zadocneto aktivirawe na revizijata na privatizacijata vo "Alkaloid", "Makedonijatabak", "Replek" i drugi firmi. Po nenadejniot sostanok na liderot na SDSM, Branko Crvenkovski, so amerikanskiot ambasador, Majkl Ajnik, vo skopskata kafeana "[trk" zna~itelno se zgolemija {pekulaciite deka antikomunisti~kata nacionalisti~ko - profiterska kombinacija Georgievski-Xaferi-Tupurkovski }e bide ostavena na vlast so poddr{ka odnadvor ili pak }e se ostvari ve}e najavenoto formirawe na preodna vlada na ~elo so pretsedatelot na VMRO-Vistinskata, Boris Stojmenov, koja istovremeno }e prodol`i so reformite i so pregovorite za vleguvawe vo EU, no i }e sozdade uslovi za organizirawe na vonredni parlamentarni izbori {to }e ja legitimiraat Republika Makedonija kako demokratska dr`ava.